Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στον Rio Ferdinand

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα σας έχουμε ένα αφιέρωμα σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του 21ου αιώνα, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ο λόγος για τον Άγγλο, Ρίο Φέρντιναντ.










Συλλογική καριέρα


Ο Ρίο Γκάβιν Φέρντιναντ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 7 Νοεμβρίου του 1978. Από τα 14 του εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 1996. Αφού έκανε 18 συμμετοχές και σκόραρε 2 γκολ, το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 1996-97 δόθηκε δανεικός στη Μπορνμουθ (11 συμμ.) μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το 1997 επέστρεψε πιο ώριμος στην Γουέστ Χαμ και καθιερώθηκε ως βασικός στην άμυνα των σφυριών. Ακολούθησαν 3,5 χρόνια γεμάτα για τον Ρίο, καταγράφοντας συνολικά με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ 158 συμμετοχές και 2 γκολ. Τη σεζόν 1999-2000 έκανε το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (κύπελλο UEFA), ενώ την περίοδο 1997-98 αναδείχθηκε MVP της σεζόν για τη Γουέστ Χαμ σε ηλικία 19 ετών!

Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις με τα σφυριά τον οδήγησαν στη μετακίνησή του στη Λιντς έναντι 25 εκατ. ευρώ(!), το χειμώνα του 2001. Στη Λιντς Γιουνάιτεντ αγωνίστηκε για 1,5 σεζόν, έχοντας εξαιρετική απόδοση, καταγράφοντας συνολικά 73 συμμετοχές και 3 γκολ, ήταν αρχηγός από την πρώτη στιγμή(!), ενώ χαρακτηριστικά βοήθησε τα μέγιστα στην ιστορική πορεία της ομάδας ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το δεύτερο εξάμηνο σεζόν 2000-01!
Έτσι, το 2002 πήρε τη μεταγραφή στην ομάδα που στιγμάτισε την καριέρα του. Ο λόγος φυσικά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία ο Φέρντιναντ αγωνίστηκε 12 συναπτά έτη παρακαλώ, όντας πάντα βασικότατο και αναντικατάστατο μέλος των ομάδων του σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ένα πολύτιμο εργαλείο που πάντα τα έδινε όλα για την ομάδα και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς! Η μεταγραφή του στη Μαν Γιουν κόστισε πάνω από 40 εκατ. ευρώ! Εννοείται όμως πως ο Ρίο έκανε και με το παραπάνω απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν με την τρομερή προσφορά του στο σύλλογο του Μάντσεστερ.

Με τη φανέλα των κόκκινων διαβόλων κατέγραψε συνολικά 455 συμμετοχές και 8 γκολ! Κατέκτησε 17 τίτλους παρακαλώ: 6 πρωταθλήματα, 3 λιγκ καπ, 6 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 παγκόσμιο συλλόγων. Ήταν 6 φορές μέλος της καλύτερης 11άδας της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ σπουδαία διάκριση και η παρουσία του στην κορυφαία ομάδα της 20ετίας του πρωταθλήματος!
Αναμφίβολα η σπουδαιότερη στιγμή με την ομάδα που όλοι τον θαυμάσαμε και γενικότερα στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008, όπου ήταν η περίοδος που μαζί με τον Νεμάνια Βίντιτς είχαν συνθέσει ένα από τα πιο τρομακτικά και δυναμικά αμυντικά δίδυμα του 21ου αιώνα. Την ίδια σεζόν ήταν μέλος της κορυφαίας 11άδας παγκοσμίως της UEFA. Επίσης, έφτασε άλλες 2 φορές στον τελικό του Τσουλου, το 2009 και το 2011. Φυσικά σε όλους τους τελικούς και γενικά σε όλες τις μεγάλες στιγμές που έζησε με τη Μαν Γιουν ήταν όχι μόνο βασικότατο, αλλά και καταλυτικό μέλος της ομάδας, όντας πάντα η εγγύηση και η ήρεμη δύναμη στην άμυνα!

Τη σεζόν που μας πέρασε ο Φέρντιναντ αγωνίστηκε στην ΚΠΡ, επιστρέφοντας στο Λονδίνο. Αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια και δεν κατάφερε να έχει σημαντική συμβολή στην ομάδα, η οποία υποβιβάστηκε. Λίγο οι συνεχόμενοι τραυματισμοί στα τελευταία 3-4 χρόνια της καριέρας του, και κυρίως ο θάνατος της συζύγου του τον οδήγησαν στην απόσυρσή του από την ενεργό δράση.






Στην εθνική


Το ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας ο Ρίο το πραγματοποίησε το 1997 κόντρα στο Καμερούν, σε ηλικία 19 ετών. Ήταν μέλος της ομάδας σε 3 Μουντιάλ (1998, 2002, 2006), ενώ στα 2 από αυτά (2002, 2006), όντας βασικός και αναντικατάστατος, έφτασε ως τα προημιτελικά του θεσμού. Συνολικά με τα 3 λιοντάρια κατέγραψε 81 συμμετοχές και 3 γκολ (το ένα από αυτά στους 16 του Μουντιάλ 2002 κόντρα στη Δανία).






Τρόπος παιχνιδιού



Ο Φέρντιναντ ήταν ένας εκπληκτικός σέντερ μπακ μεγάλης κλάσης, με τρομερό διάβασμα του παιχνιδιού, με άριστες τοποθετήσεις, πολύ δυνατός τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος με εντυπωσιακά τάκλιν και πολύ καλός στο να δημιουργεί παιχνίδι από πίσω. Επίσης είχε πολύ μεγάλη διάρκεια στην καριέρα του.






Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου