Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πώς ο Λουίς φαν Χάαλ αναγέννησε τη Μαν Γιουν

Καλησπέρα σε όλους. Στο σημερινό άρθρο θα... εξυμνήσουμε τον Ολλανδό προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει καταφέρει να την αναμορφώσει πλήρως και να παρουσιάζει μία πολύ καλή εικόνα στο γήπεδο. Θα δούμε με ποιους τρόπους το έκανε αυτό.









Ανέβασε κάποιους ξεχασμένους παίκτες

Αυτό είναι κάτι που έχει τρελάνει κόσμο. Ελάχιστοι, για να μην πω κανένας, δεν περίμενε ότι θα εξελιχθούν σε παίκτες-κλειδιά για τη Γιουνάιτεντ παίκτες όπως ο Άσλεϊ Γιανγκ, ο Φελαϊνί, ο Κάρικ. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας υπολογιζόταν ως απλά καλές αλλαγές και γιατί όχι προς αποχώρηση με την πρώτη ευκαιρία. Να όμως που όλα αλλάζουν...

Ο Γιανγκ έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι, πρώτα ως αριστερό φουλ-μπακ στο σύστημα με 3 αμυντικούς, είτε ως αριστερό εξτρέμ στο τωρινό 4-3-3. Σε αμφότερους τους ρόλους τα πήγε εξαιρετικά και έχει πραγματικά αναστηθεί! Το ίδιο και ο Φελαϊνί που δείχνει φέτος τον αφάνα box-to-box που θαυμάσαμε με τη φανέλα της Έβερτον πριν 2 χρόνια, ενώ ο Κάρικ θυμίζει και αυτός τον παλιό καλό Κάρικ που τα κάνει όλα και συμφέρει στο χώρο του κέντρου!

Δεν κόλλησε σε ονόματα και λεφτά

Ο σωστός προπονητής αυτό κάνει. Κανείς δεν έχει εγγυημένη θέση στην 11άδα, όσο μεγάλο όνομα κι αν είναι και όσα λεφτά κι αν κόστισε η μεταγραφή του. Αυτό κατάλαβαν από πρώτο χέρι οι ακρίβοτατες μεταγραφές Ντι Μαρία και Φαλκάο, όπως και το βαρύ πυροβολικό των τελευταίων χρόνων Ρόμπιν Φαν Πέρσι, που με συνεχόμενες μέτριες έως κακές εμφανίσεις ανησύχησαν τους πάντες και είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στον πάγκο ώστε να μπουν πιο ετοιμοπόλεμοι και φορμαρισμένοι ποδοσφαιριστές.

Αυτό που είχε στο κεφάλι του όντως βγήκε

Είχε δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή ότι θα καταλήξει σε 4-3-3. Αυτό βλέπουμε και τώρα. Όχι βέβαια ένα κλασικό 4-3-3 αλλά με αρκετές ιδιομορφίες (κλασικός Φαν Χάαλ άλλωστε), που ωστόσο ''κουμπώνουν'' στο ρόστερ της ομάδας. Παρότι ξεκίνησε με 3-5-2 και δοκίμασε αρκετά συστήματα, σε αυτό ήθελε να καταλήξει και αυτό έκανε!

Πειθάρχησε κάποιους παίκτες

Είναι γνωστός ο ''χιτλερισμός'' αν μου επιτρέπεται η έκφραση του φαν Χάαλ σαν προπονητής και σαν άνθρωπος. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να έχει συμμορφώσει κάποιους παίκτες που έμοιαζαν καμμένα χαρτιά για τη Μαν Γιουν λόγω λανθασμένης αντιμετώπισης από την ομάδα προς τους ίδιους αλλά και το αντίθετο.


Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα οι 2 Ισπανοί χαφ, Χουάν Μάτα και Άντερ Ερέρα. Ο Μάτα στην αρχή της σεζόν ήταν υπό παραχώρηση και ο Ερέρα θεωρούνταν αποτυχημένη μεταγραφή. Ωστόσο, πλέον αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του παζλ της Γιουνάιτεντ, με τον πρώτο να είναι ο απόλυτος playmaker και τον δεύτερο να κάνει χίλιες δουλειές μέσα στο γήπεδο!

Αξιοποίησε τον Ρούνεϊ

Είναι γνωστό ότι ο αρχηγός και παλαιότερος παίκτης στο ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει τεράστια ποιότητα και ποδοσφαιρική αξία. Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει μέρος της λάμψης του, καθώς παρότι ως 10άρι έκανε πάρα πολύ δουλειά στο παιχνίδι της ομάδας (τρέξιμο, κάλυψη, μοίρασμα παιχνιδιού, ασίστ), δεν είχε το σταριλίκι και το σκοράρισμα που τον είχαμε συνηθίσει στα πρώτα του χρόνια.

Έτσι, ο Λουίς φαν Χάαλ, παίρνοντας και την αφορμή από τους κάκιστους Φαν Πέρσι και Φαλκάο, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει στη φυσική του θέση, που δεν είναι άλλη από αυτή του σέντερ φορ. Αποτέλεσμα; Εξαιρετικό. Ο Ρούνεϊ αποδίδει πολύ καλύτερα από τους 2 προαναφερθέντες, συνεχίζει να τρέχει ακατάπαυστα, αλλά πλέον έχει ξαναρχίσει και να σκοράρει! Χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες 2 σεζόν του είχε 16 και 19 γκολ, ενώ φέτος με αρκετούς αγώνες να απομένουν έχει 14.

Κράτησε χαμηλά τη μπάλα

Ο Ολλανδός προπονητής από την αρχή της σεζόν δεν μίλησε ούτε για τίτλους ούτε για μεγάλα πράγματα. Στόχος ήταν και παραμένει η αναγέννηση και η ομαλή επαναφορά της Μαν Γιουν σε κορυφαίο επίπεδο. Χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια. Έτσι, έχει φτάσει την ομάδα να διεκδικεί ακόμα και τη 2η θέση από εκεί που αρχικός στόχος ήταν έστω η έξοδος στην Ευρώπη!

Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η φετινή Γιουνάιτεντ και το αν μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, όμως το μόνο σίγουρο είναι ο η ομάδα πέτυχε διάνα στην πρόσληψη του Φαν Χάαλ στη θέση του προπονητή, όντας ο απόλυτα κατάλληλος ώστε να επανέλθει ο σύλλογος εκεί που του αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου