Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 91-100

Καλησπέρα σε όλους. Στο σημερινό άρθρο, συνεχίζουμε τη σειρά αφιερωμάτων μας στους 100 κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Έπειτα από τους Bonus, ξεκινάμε στην 100άδα με την τελευταία 10άδα.







100. Φρανκ Λάμπαρντ

Ο σπουδαιότερος και πιο επιτυχημένος ποδοσφαιριστής της Τσέλσι και ένας από τους μεγαλύτερος Άγγλους της γενιάς του. Τρομερός μέσος, με εξαιρετικό δεξί πόδι, και ο ορισμός του χαφ που σκοράρει, αφού είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Τσέλσι (211 γκολ σε 648 συμμετοχές) και 5ος της Πρέμιερ Λιγκ (173). Πλέον αγωνίζεται στη Μαν Σίτι, ως δανεικός από την νεοσύστατη ομάδα της Ν. Υόρκης, ενώ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του μεγαλούργησε στη Γουέστ Χαμ. Με την Τσέλσι κατέκτησε τα πάντα, ενώ ήταν βασικότατο μέλος της Αγγλίας επί 10+ χρόνια, καταγράφοντας 106 συμμετοχές και 29 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.



99. Κάρλες Πουγιόλ

Η σύγχρονη σημαία της Μπαρτσελόνα και ένας από τους πιο παθιασμένους αμυντικούς τα τελευταία χρόνια. Απίστευτη ένταση και δύναμη στο παιχνίδι του, ηγέτης της ομάδας και άριστος επαγγελματίας εντός και εκτός γηπέδου. Όλη τη διάρκεια της καριέρας του την πέρασε στην Μπαρτσελόνα, με την οποία στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε (1999-2014) κατέκτησε απλα... τα πάντα!!! 21 τίτλοι με τους Μπλαουγκράνα για τον Πουγιόλ, μεταξύ των οποίων και 3 Τσουλου. Μία από τα ίδια και με την εθνική Ισπανίας, της οποίας ήταν ο ηγέτης της άμυνας επί 12 χρόνια (100 συμμ., 3 γκολ) και ήταν μέλος μίας από τις καλύτερες εθνικές που έχει δει ο πλανήτης, κατακτώντας το Euro 2008 και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010! Βίντεο ΕΔΩ.



98. Κλάρενς Ζέεντορφ

Ο Ολλανδός μέσος κατέχει ένα απίθανο ρεκόρ: Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, με 3 διαφορετικές ομάδες παρακαλώ (Άγιαξ 1995, Ρεάλ 1998, Μίλαν 2003 και 2007)!!! Όπου κι αν έπαιξε ήταν μεγάλο εργαλείο, αλλά τα καλύτερα χρόνια του τα πέρασε με την Μίλαν στην οποία έγινε τοπ-class παίκτης. Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ της σύγχρονης εποχής, με σήμα-κατατεθέν το απίστευτο μακρινό σουτ του, τις φυσικές αντοχές και δυνάμεις του και το πάθος στο παιχνίδι του. Με την Ολλανδία έπαιξε σε 87 ματς και σκόραρε 11 γκολ, όντας βασικό μέλος σε πολλά μεγάλα ραντεβού για τους Οράνιε. Βίντεο ΕΔΩ.



97. Γκριμ Σούνες

Ο Σκωτσέζος (54 συμμ., 4 γκολ με την εθνική του ομάδα) με το ιστορικό μουστάκι του ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ των δεκαετιών του '70 και του '80. Πραγματικός σκύλος. Έπειτα από μία εξαιρετική πορεία με τη Μίντλεσμπρο, μεταγράφηκε στη Λίβερπουλ όπου πέρασε τα καλύτερά του χρόνια, αποδίδοντας επί 6 σεζόν (78-84) στο υψηλότερο επίπεδο, κατακτώντας πάμπολλους τίτλους, μεταξύ αυτών και 3 κύπελλα Πρωταθλητριών, όντας βασικότατο και ηγετικό μέλος της καλύτερης Λίβερπουλ που έχει δει ο πλανήτης, που μεγαλουργούσε εκείνη την περίοδο. Μέχρι και το 1991, στα 38 του, συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά σε Σαμπντόρια και Ρέιντζερς. Βίντεο ΕΔΩ.




96. Φιλ Νιλ

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που μεγαλούργησε με τη Λίβερπουλ. Ωστόσο, εδώ έχουμε μία κάπως διαφορετική περίπτωση, αφού ο Άγγλος πλάγιος μπακ ήταν για 11 χρόνια στους Reds, όντας αρχηγός της ομάδας και έζησε στο.. πετσί του όλες τις μεγάλες στιγμές εκείνης της Λίβερπουλ την ίδια περίοδο, έχοντας 4 κύπελλα Πρωταθλητριών και πάμπολλους άλλους τίτλους, αγωνιζόμενος σε 650 με τη Λίβερπουλ! Επίσης, είχε πολύ καλή θητεία και στις Νορθάμπτον (πριν τη Λίβερπουλ) και Μπόλτον (μετά τη Λίβερπουλ). Με την εθνική Αγγλίας είχε 50 συμμετοχές και 5 γκολ. Βίντεο δυστυχώς δεν βρήκα...




95. Φερνάντο Ιέρο

Ο κορυφαίος Ισπανός και ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του πλανήτη τη δεκαετία του '90. Αφού έκανε το αγροτικό του στη Βαγιαδολίδ, το 1989 μεταγράφηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου μέχρι το 2003 ήταν ο ηγέτης της μεσοαμυντικής γραμμής! Στόπερ φυσικώς, μπορούσε να παίξει και αμυντικό χαφ, σπουδαίος στα μαρκαρίσματα και πολύ μεγάλος σκόρερ. Με τη φανέλα της Ρεάλ είχε 601 συμμετοχές (5ος στην ιστορία της ομάδας) και 126 γκολ, κατακτώντας πολλούς μεγάλους τίτλους, με σημαντικότερους εξ αυτών τα 5 πρωταθλήματα Ισπανίας και τα 3 Τσάμπιονς Λιγκ. Στη δύση της καριέρας του αγωνίστηκε στις Αλ-Ράιαν και Μπόλτον, ενώ με την εθνική Ισπανίας είχε 89 συμμετοχές και 29 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.



94. Μάριο Κέμπες

Ένας μεγάλος επιθετικός που γέμιζε την περιοχή με την παρουσία του και μόνο. Έκανε πολύ μεγάλο τουρνουά το 1978, όταν και η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην ίδια, με τον Κέμπες να είναι πρώτος σκόρερ με 6 γκολ, με αποκορύφωμα τα 2 στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία! Συνολικά με την Αργεντινή είχε 43 συμμετοχές και 20 γκολ. Όσον αφορά την παρουσία του σε συλλογικό επίπεδο, αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, με μεγαλύτερες τη Ρίβερ Πλέιτ και τη Βαλένθια, και ήταν σταθερός σκόρερ όπου κι αν αγωνιζόταν, επί 20 ολόκληρα χρόνια, σκοράροντας πάνω από 300 γκολ στην καριέρα του. Βίντεο ΕΔΩ.



93. Ούλι Χένες

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά του ποδοσφαίρου, ο Γερμανός Ούλι Χένες σταμάτησε το ποδόσφαιρο μόλις στα 27 του χρόνια, λόγω συνεχόμενων και σοβαρών τραυματισμών, έπειτα από μία 8ετή παρουσία στη Μπάγερν και έναν τελευταίο χρόνο στη Νυρεμβέργη. Ωστόσο, είχε προλάβει να δείξει πολλές πτυχές του σπάνιου ταλέντου του, αφού μπορούσε να παίξει σε όλες τις θέσεις απ' τη μέση και μπροστά, ήταν γρήγορος, μυαλωμένος με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Με τη Μπάγερν κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 3 Πρωταθλητριών και 1 διηπειρωτικό, ενώ με την εθνική Γερμανίας (35 συμμ., 5 γκολ) πήρε το Μουντιάλ του 1974 και το Euro του 1972. Βίντεο και πάλι δυστυχώς δεν κατάφερα να βρώ..




92. Τόνι Άνταμς

Ο Mr Arsenal!! Επί 19 χρόνια (1983-2002) ο απόλυτος ηγέτης της άμυνας και αρχηγός της Άρσεναλ, γνώρισε πάρα πολλές επιτυχίες με τους κανονιέρηδες, ένας εγκεφαλικός και ταυτόχρονα δυναμικός στόπερ. Ήταν μέλος της 4άδας της άμυνας που εισήγαγε στο ποδόσφαιρο το offside trap τη δεκαετία του '80, ενώ τη δεκαετία του '90 και στις αρχές του 2000 ήταν ο άρχοντας στην άμυνα και ο λατρεμένος των οπαδών. Με την Άρσεναλ κατέγραψε 669 συμμετοχές (2ος στην ιστορία της ομάδας), σκοράροντας 40 γκολ, κατακτώντας 4 πρωταθλήματα, 1 λιγκ καπ και 1 κυπελλούχων. Με την εθνική Αγγλίας είχε 66 συμμετοχές και 5 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.



91. Ματίας Ζάμερ

Ανήκει στο κλειστό club των αμυντικών που έχουν κατακτήσει τη χρυσή μπάλα (1996). Ένας μεσοαμυντικός πολύ δυνατός και απροσπέλαστος, που κάθε φορά κατέβαινε για.. μάχη στο γήπεδο. Έπειτα από πολύ καλή παρουσία σε Δυναμό Δρέσδης, Στουτγάρδη και Ίντερ, ήρθαν τα τελευταία 6 χρόνια της καριέρας του, που έμελλε να είναι και τα καλύτερα με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Ήταν ο απόλυτος ηγέτης των Βεστφαλών στην ιστορική κατάκτηση του Τσουλου το 1997, κατακτώντας και άλλα 2 πρωταθλήματα. Με την εθνική Γερμανίας είχε 51 συμμετοχές και 8 γκολ, κατακτώντας το Euro του 1996, όπου αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης! Βίντεο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου