Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οι 11+1 καλύτεροι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές όλων των εποχών



Καλησπέρα σε όλους. Στο σημερινό αφιέρωμά μας σας παρουσιάζουμε τους 12 κορυφαίους ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η μαύρη ήπειρος.











Bonus

Γκόντφρεϊ Τσιταλού: Ο Ζαμπιανός που σκόραρε πάνω από 100 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος και ξεπερνάει κατά πολύ το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι! Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA. Ο Τσιταλού να σημειωθεί ότι απεβίωσε μόλις στα 45 του, το 1993.









Τοπ 11


11. Χοσάμ Χασάν: Ο νυν κόουτς της Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας και πρώην επιθετικός υπήρξε σημαία για το Αιγυπτιακό ποδόσφαιρο. Είναι με μεγάλη διαφορά από τον 2ο πρώτος σκόρερ της (68 γκολ) και 2ος σε συμμετοχές (176) στην εθνική Αιγύπτου, με την οποία κατέκτησε 3 Κόπα Άφρικα. Συνολικά στην καριέρα του μέτρησε 36 τίτλους σε διάφορες ομάδες!








10. Εσάμ Ελ-Χαντάρι: Ο εμβληματικός τερματοφύλακας και αρχηγός της εθνικής Αιγύπτου. Από το 1996 βασικός και αναντικατάστατος στα γκολποστ της χώρας του, έχοντας φτάσει πλέον στα 41 του, συνεχίζει ακάθεκτος! Έχει 141 συμμετοχές με το εθνόσημο (3ος σε συμμετοχές), έγραψε ιστορία με την Αλ Αχλί (όπως και ο Χασάν), και λατρεύεται όσο λίγοι από τους βορειοαφρικανούς!







9. Νουανκουό Κανού: Ο Νιγηριανός επιθετικός είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του, ωστόσο όταν ήταν στα καλά του μπορούσε να κάνει μεγάλα πράγματα. Τα καλύτερά του χρόνια τα πέρασε με την Άρσεναλ, με την οποία κατέγραψε περίπου 200 συμμετοχές και 43 γκολ, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα (μεταξύ των οποίων και το αήττητο του 03-04) και 2 κύπελλα. Προηγουμένως, είχε γράψει ιστορία με τον Άγιαξ, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, Τσάμπιονς Λιγκ, ευρ. σούπερ καπ και διηπειρωτικό! Έπαιξε επίσης και σε Ίντερ, Γουέστ Μπρομ και Πόρτσμουθ. Με την εθνική Νιγηρίας είχε επί 17 χρόνια βασικό ρολο, με 87 συμμετοχές (3ος όλων των εποχών) και 12 γκολ. Κορυφαίος Αφρικανός το 1996 και το 1999.



8. Γιάγια Τουρέ: Ο κορυφαίος και πληρέστερος κεντρικός χαφ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ο άρχοντας του κέντρου της Μάντσεστερ Σίτι και της εθνικής Ακτής Ελεφαντοστού όσο περνάει ο καιρός γίνεται και καλύτερος, αφού μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο με την επιβλητική του παρουσία! 83 συμμετοχές και 16 γκολ με το εθνόσημο, έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους με Μπαρτσελόνα και Μαν Σίτι και φαίνεται ότι θα συνεχίσει στο υψηλότερο επίπεδο για αρκετά χρόνια ακόμα. Έχει αναδειχθεί τα τελευταία 3 χρόνια κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής.





7. Μίκαελ Εσιέν: Έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μία περίοδο ήταν ο κορυφαίος αμυντικός χαφ-σκύλος του πλανήτη. Με τη φανέλα της Τσέλσι έφτασε στο πικ του, καταγράφοντας αμέτρητα χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι και με το πάθος του να ξεχειλίζει, ήταν βασικό μέλος της χρυσής εποχής των Μπλε. Δυστυχώς οι τραυματισμοί τα τελευταία χρόνια τον έχουν ρίξει. Πλέον αγωνίζεται στη Μίλαν, για λίγο έπαιξε και στη Ρεάλ, ενώ αναδείχθηκε στη Μπαστιά και τη Λιόν. Με την εθνική Γκάνας είναι βασικό μέλος και στα 3 τελευταία Μουντιάλ, ενώ μετράει συνολικά 58 συμμετοχές και 9 γκολ από το 2002.




6. Ντιντιέ Ντρογκμπά: Η εμβληματική μορφή του Ιβοριανικού και κατ' επέκταση του Αφρικανικού ποδοσφαίρου, αφού πέραν των κατορθωμάτων του στο γήπεδο (υπήρξε ένας απίστευτα ολοκληρωμένος και δεινός σκόρερ), συνέβαλε στην αντιμετώπιση του εμφυλίου στη χώρα του, εκμεταλλευόμενος την επιρροή που έχει μέσα από το ποδόσφαιρο! Από το καλοκαίρι έχει επιστρέψει στην ομάδα με την οποία έχει γράψει ιστορία, την Τσέλσι (4oς σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας), ενώ έχει αγωνιστεί με επιτυχία και στις Λε Μαν, Γκινγκάμπ, Μαρσέιγ, Σανγκάι Σενχουά και Γαλατασαράι. Με την εθνική Ακτής Ελεφαντοστού μετράει 104 συμμετοχές και 65 γκολ, όντας ηγετική μορφή στην καλύτερη εποχή στην ιστορία της ομάδας.



5. Σαμουέλ Ετό: Πολύ μεγάλος επιθετικός, παρότι και αυτός έχει πέσει τώρα τελευταία. Υπήρξε μεγάλη μορφή για το Καμερούν, αφού βοήθησε πάρα πολύ με φιλανθρωπικές δράσεις του. Με την εθνική Καμερούν έχει 118 συμμετοχές και 56 γκολ (πρώτος σκόρερ όλων των εποχών), αγωνιζόμενος σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα. Συλλογικά, έκανε καταπληκτική καριέρα σε (κατά σειρά) Ρεάλ Μαδρίτης, Μαγιόρκα, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ανζί, Τσέλσι, και πλέον παίζει στην Έβερτον. Έχει σκόραρει πάνω από 300 γκολ στη συλλογική του καριέρα, ενώ ανήκει στο κλειστό κλαμπ παικτών που έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με 2 διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα 2009, Ίντερ 2010 ο Ετό)! 4 φορές καλύτερος Αφρικανός και πρώτος σκόρερ του Κόπα Άφρικα όλων των εποχών.



4. Τζέι-Τζέι Οκότσα: Ο κορυφαίος Νιγηριανός όλων των εποχών. Έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ η απαράμιλλη τεχνική του τον έχει κάνει λατρευτό ανά τους φιλάθλους. Έπαιξε ως κεντρικός και επιθετικός μέσος-οργανωτής σε Νοϊνκίρχεν, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Φενερμπαχτσέ, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπόλτον, Κατάρ SC και Χαλ. Με την εθνική Νιγηρίας είχε 75 συμμετοχές και 14 γκολ και θεωρείται ο αναμορφωτής του ποδοσφαίρου της χώρας. Μαζί με τους 3 πρώτους της λίστας μας (βλ. παρακάτω), και τον Ελ-Χατζί Ντιούφ, είναι οι μόνοι που συμπεριλήφθησαν στη λίστα του Πελέ για τους 100 κορυφαίους εν ζωή ποδοσφαιριστές.




3. Αμπεντί Πελέ: Πολύ μεγάλη προσωπικότητα και ο κορυφαίος Γκανέζος ποδοσφαιριστής. Έκοβε και έραβε πίσω από τον επιθετικό, σε μία καριέρα 20 ετών, όπου πέρασε από 12 διαφορετικές ομάδες. Τα καλύτερά του ήταν στη Μαρσέιγ, της οποίας ήταν ηγετικό στέλεχος στην ιστορική κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ του 1993, ενώ έπαιξε σε έναν ακόμα τελικό το 1990, και κατέκτησε και 3 πρωταθλήματα Γαλλίας. Με την Γκάνα κατέγραψε 67 συμμετοχές και 33 γκολ, και κατέκτησε και ένα κόπα άφρικα το 1982. Το 2004 δημιούργησε δική του ομάδα, τη Νάνια FC, η οποία αγωνίζεται στη 2η κατηγορία.




2. Ροτζέ Μιλά: Ο κορυφαίος Καμερουνέζος που είδε το ποδόσφαιρο. Έπαιξε για πάνω από 30 χρόνια ποδόσφαιρο (σταμάτησε στα 44!), ενώ έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στο γαλλικό πρωτάθλημα με πολλές ομάδες, όπως η Μονακό, η Σεντ Ετιέν, η Μονπελιέ, η Βαλενσιέν και η Μπαστιά. Έπαιξε και σε πολλές Αφρικάνικες ομάδες. Σκόραρε πάνω από 400 γκολ στην καριέρα του. Ωστόσο, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι η πορεία του με την εθνική Καμερούν. 102 συμμετοχές (4ος), 28 γκολ (3ος), ενώ μέχρι το καλοκαίρι διατηρούσε το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη σε τελική φάση Μουντιάλ, όταν έπαιξε το 1994 σε ηλικία 42 ετών, πριν του το σπάσει φέτος ο Κολομβιανός Φαρίντ Μοντραγκόν.



1. Ζορζ Γουεά: Απλά ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Δε χρειάζεται να πούμε και πολλά για τον Λιβεριανό άλλοτε σπουδαίο επιθετικό, ο οποίος μάγευε με τη μπάλα στα πόδια και είχε μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Είναι ο μόνος Αφρικανός που έχει πάρει Χρυσή Μπάλα. Έπαιξε με μεγάλη επιτυχία σε Μίλαν, Τσέλσι, Σίτι, Παρί, Μαρσέιγ, Μονακό και αρκετές ακόμα ομάδες. Ωστόσο, αυτό που τον κάνει είναι η προσφορά του στη Λιβερία, αφού ο ίδιος είναι το ποδόσφαιρο της Λιβερίας! Μόνος του κρατούσε επί πολλά χρόνια την εθνική ομάδα ζωντανή, ενώ το τι έχει προσφέρει στη χώρα του κοινωνικά δεν μπορεί να περιγραφει με λόγια... Οι Αφρικανοί νιώθουν ευλογημένοι γι' αυτόν τον άνθρωπο. Η ζωντανή απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο είναι πολλά παραπάνω από ένα άθλημα.



Βίντεο

Χοσάμ Χασάν

Εσάμ Ελ Χαντάρι

Νουανκουό Κανού

Γιάγια Τουρέ

Μίκαελ Εσιέν

Ντιντιέ Ντρογκμπά

Σαμουέλ Ετό

Τζέι-Τζέι Οκότσα

Αμπεντί Πελέ

Ροτζέ Μιλά

Ζορζ Γουεά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου