Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αφιέρωμα στον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς

Ο μεγάλος Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς σήμερα κλείνει τα 33 του χρόνια και, όπως με τον Ρονάλντο, το betgrass του εύχεται χρόνια πολλά μέσω ενός μεγάλου αφιερώματος.










Τα πρώτα χρόνια

Ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1981 στο Μάλμε της Σουηδίας από Βόσνιους μετανάστες. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, μέσα στη φτώχεια, ενώ στα 15 του λίγο έλειψε να σταματήσει το ποδόσφαιρο για να δουλέψει στις αποβάθρες της Σουηδίας, όμως ο προπονητής του στην FBK Balkan έπεισε τους γονείς του να του επιτρέψει να συνεχίσει να αγωνίζεται.







Το ξεκίνημα στη Μάλμε

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε το 1999, σε μία από τις μεγαλύτερες σουηδικές ομάδες, τη Μάλμε. Στη Μάλμε έκατσε μέχρι το 2001, σκοράροντας 16 γκολ σε 40 συμμετοχές, ενώ κέρδισε και μια άνοδο από τη 2η στην 1η κατηγορία. Η παρουσία του στη Μάλμε ήταν το ''αγροτικό'' του.






Η ανάδειξη στον Άγιαξ

Η πρώτη καλή μεταγραφή του Ζλάταν ήταν η μετακόμιση στην Ολλανδία για λογαριασμό του μεγάλου Άγιαξ, έναντι 8.7 εκατ. ευρώ. Εκεί, συστήθηκε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, αφού για 3 σεζόν, σε μικρή ηλικία, έκανε πράγματα και θάματα. Είχε 110 συμμετοχές και 48 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 σούπερ καπ Ολλανδίας, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.





Η καθιέρωση στη Γιούβε

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του το έκανε το 2004, όταν και μετακινήθηκε στην Ιταλία για λογαριασμό της Γιουβέντους, έναντι 16 εκατ. ευρώ. Έπαιξε πολύ καλά, έμαθε πολλά από Τρεζεγκέ και Ντελ Πιέρο και βελτιώθηκε στο παιχνίδι του. Συνολικά είχε 92 συμμετοχές και 26 γκολ, ενώ βγήκε και καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής της Serie A το 2005 και έφτασε 2 φορές ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και στις 2 σεζόν του, ωστόσο λόγω εμπλοκής της Γιουβέντους στο σκάνδαλο Calciopoli, αυτά αφαιρέθηκαν και οι μπιανκονέρι υποβιβάστηκαν.



Κεφάλαιο Ίντερ

Ο Ζλάταν δεν ήθελε να ακολουθήσει τη Γιουβέντους στη Serie B και έτσι πήρε μεταγραφή σε μία μεγάλη αντίπαλο της Γιούβε, την Ίντερ, η οποία πλήρωσε περίπου 25 εκατ. ευρώ. Είχε 3 φουλ σεζόν με τη φανέλα των νερατζούρι, όπου εξελίχθηκε σε παγκόσμιας κλάσης επιθετικός. Κατέγραψε ααα. Κατέκτησε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα και 2 σούπερ καπ Ιταλίας. Ήταν στην καλύτερη 11άδα της UEFA το 2007 και το 2009, βγήκε 2 συνεχόμενες φορές πρώτος σκόρερ της Ίντερ, το 2008-09 ήταν πρώτος σκόρερ της Serie A και MVP του πρωταθλήματος 2 συνεχόμενες σεζόν (2007-08, 2008-09)!!



Η πολυσυζητημένη θητεία στη Μπάρτσα

Ο σταθμός που σημάδεψε την καριέρα του ήταν στη Μπαρτσελόνα. Εκεί πήγε το 2009, με τη Μπάρτσα να δίνει τον Σαμουέλ Ετό στην Ίντερ συν κάποιο ποσό. Στους μπλαουγκράνα δεν ταίριαξε ποτέ, είχε συνεχόμενη κόντρα με τον Πεπ Γκουαρδιόλα (τον οποίο ακόμα βρίζει στις δηλώσεις του) και γενικά ο ίδιος θα ήθελε να μην το ξαναζήσει αυτό. Πάντως, οι αριθμοί του ήταν αρκετά καλοί, αφού σκόραρε 22 γκολ σε 46 συμμετοχές, κατακτώντας μάλιστ 1 πρωτάθλημα, 1 σούπερ καπ Ισπανίας, 1 σούπερ καπ Ευρώπης και 1 παγκόσμιο συλλόγων.



Επιστροφή στο Μιλάνο

Το 2010 ο Ιμπραήμοβιτς επέστρεψε στο Μιλάνο, ωστόσο αυτή τη φορά για λογαριασμό της.. άλλης πλευράς της πόλης, της Μίλαν. Στους ροσονέρι ανέλαβε από την αρχή το ρόλο του απόλυτου ηγέτη και από την πρώτη στιγμή ήταν ο σημαντικότερος παίκτης της ομάδας. Την πρώτη σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στην ομάδα, ενώ την επόμενη (2011) αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Μίλαν.
Είχε 2 καταπληκτικές σεζόν με τη ροσονέρι φανέλα. Συνολικά αγωνίστηκε σε 85 παιχνίδια και σκόραρε 56 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 1 σούπερ καπ Ιταλίας. Επίσης, βγήκε MVP του ιταλικου πρωταθλήματος τη σεζόν 2010-11 και πρώτος σκόρερ την επόμενη. Περιττό να πούμε ότι ήταν και τις 2 χρονιές πρώτος σκόρερ της Μίλαν. Ακόμα λατρεύεται από τους οπαδούς της ομάδας.








Ο ηγέτης της Παρί

Το 2012 πήρε τη μεταγραφή στο Παρίσι, σε μία πόλη και μία ομάδα που πλέον είναι το απόλυτο νούμερο 1! Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του εκεί (μαζί με τον συμπαίκτη του στη Μίλαν, Τιάγκο Σίλβα), είναι ο μεγάλος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν (κόστισε 20 εκατ.)! Αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο, αφού τα επιτεύγματά του με τους Παριζιάνους. είναι πραγματικά καταπληκτικά και δείχνει σε απίστευτη κατάσταση!
Την πρώτη του σεζόν, είχε 46 συμμετοχές και 35 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και έφτασε ως τους 8 του Τσουλου (πρώτος στης ασίστ), ενώ αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά και στην καλύτερη 11άδα της UEFA και της FIFPro! Η δεύτερη σεζόν ήταν ακόμα καλύτερη, αφού σκόραρε 41 γκολ σε 45 παιχνίδια, ενώ κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα, αλλά και το λιγκ καπ και το σούπερ καπ Γαλλίας! Επίσης, για 2η συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος!!

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά για τον Ζλάταν. Έχει σκοράρει 7 γκολ σε 3 συμμετοχές (!), κατέκτησε μόνος του το σούπερ καπ Γαλλίας, ωστόσο τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό. Ελπίζουν στην Παρί να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και να τους οδηγήσει ψηλά!






Στην εθνική



Το τι έχει προσφέρει ο Ζλάταν στην εθνική Σουηδίας δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι κάτι παραπάνω από ηγέτης για αυτή την ομάδα. Έχει καταγράψει με το εθνόσημο 100 συμμετοχές και 50 γκολ, όντας 1ος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Σουηδίας!


Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας στα παγκόσμια κύπελλα των 2002 και 2006, αλλά και στα Euro 2004, 2008 και 2012, ενώ είναι αρχηγός τα τελευταία χρόνια. Από τα 50 του γκολ, τα 6 είναι σε τελική φάση Euro, τα 19 σε προκριματικά Μουντιάλ, τα 8 σε προκριματικά Euro και 17 σε φιλικά.






Τρόπος παιχνιδιού

Ο Ιμπραήμοβιτς είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Είναι ψηλός, έχει καταπληκτική τεχνική και flair, κάνει τρίπλες και περίτεχνες ενέργειες, συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του, δίνει ασίστ, γυρνάει πίσω για να πάρει μπάλα, και φυσικά, πάνω απ' όλα;; Μπορεί να σκοράρει από οπουδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο και πόδι. Έχει πετύχει άπειρα απίστευτα γκολ που κάνουν το γύρο του κόσμου και έχει προσφέρει στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας. Δηλαδή ταυτόχρονα είναι κλασικός φορ περιοχής, συμμετοχικός φορ, αλλά και σκοράρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο!



Επιρροή στη Σουηδία

Η επιρροή που έχει στην πατρίδα του ο Ζλάταν είναι τεράστια. Είναι είδωλο για όλους, η χώρα τον έχει αξιοποιήσει πάρα πολύ, ενώ επηρεάζει ακόμα και τον τρόπο ζωής της Σουηδίας. Έχει μάλιστα και δικό του ρήμα στο σουηδικό λεξικό, το Zlatanera (= να κυριαρχείς). Έχει ανακηρυχθεί 8 φορές καλύτερος Σουηδός ποδοσφαιριστής και 2 φορές κορυφαίος Σουηδός αθλητής!







Τα 2 μεγάλα βραβεία

Ο Ιμπραήμοβιτς παρότι έχει πετύχει άπειρα καταπληκτικά γκολ έχει κερδίσει μόλις 1 φορά το βραβείο Πούσκας (απονέμεται στον σκόρερ του καλύτερου γκολ της χρονιάς έπειτα από ψηφοφορία), το 2013 για το απίστευτο ψαλιδάκι κόντρα στην Αγγλία με τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας.
Επίσης, τεράστιο βραβείο ήταν και αυτό ένα χρόνο πριν, όταν και πήρε το ξεχωριστό βραβείο Golden Foot, που απονέμεται σε μεγάλους ποδοσφαιριστές, με βάση την πορεία και την προσωπικότητά τους, και είναι απαραίτητο να είναι άνω των 28 ετών. Επίσης, έχει ανακηρυχθεί 4 φορές στην καλύτερη 11άδα του European Sports Magazine (αναγνωρισμένο από τη FIFA).






Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας

Πολλές φορές ο Ζλάταν έχει κατηγορηθεί για τον αλαζονικό χαρακτήρα του και τον εγωισμό του. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές συμπεριφέρεται έτσι και έχει δώσει δικαιώματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμπαίκτες του λένε ότι είναι αρκετά καλό παιδί και καθόλου απόμακρος. Κατά καιρούς πάντως έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τα ''καμώματά'' του. Διαβάστε σε ΑΥΤΟ το άρθρο περισσότερα για τη ζωή του Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς.







Λίγα λόγια

Απλά ο κορυφαίος σέντερ φορ του πλανήτη εδώ και χρόνια και ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών! Ένας πραγματικός πρωταθλητής. Έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο και έχει χαρίσει στιγμές μαγείας στους απανταχού φιλάθλους, ενώ και ο χαρακτήρας του θα σε κάνει είτε να τον λατρέψεις είτε να τον μισήσεις. Του λείπει πάρα πολύ ένα τρόπαιο Τσουλου. Προσωπικά ανήκω σε αυτούς που τον λατρεύουν και θέλω πολύ να κατακτήσει τη μεγάλη κούπα. Όπως και να 'χει, χρόνια πολλά Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, να τα χιλιάσεις!!!




Βίντεο

Τα καλύτερα 70 γκολ στην καριέρα του Ιμπραήμοβιτς. Το ένα καλύτερο απ' το άλλο:




Οι εκπληκτικές ασίστ του Ζλάταν:




Στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας:




Η αστεία του πλευρά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου