Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 10+1 καλύτερα ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου! (vids)

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα 10 καλύτερα ποδοσφαιρικά ματς όλων των εποχών καθώς και το καλύτερο ελληνικό σαν bonus. Απολαύστε το ποδόσφαιρο στα καλύτερά του!







Bonus ελληνικό

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4 (14-15 πέν.)



Το κορυφαίο ματς στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε έναν ανεπανάληπτο τελικό κυπέλλου του 2009, ΑΕΚ και Ολυμπιακός προσέφεραν απίστευτο σασπένς για όσους το παρακολούθησαν. Η ΆΕΚ στο 10' νικούσε 2-0 με 2 γκολ του Μπλάνκο. Στο 47' ο Ντοάρμπισιρ μείωσε και στο 72' ο Ντουντού ισοφάρισε σε 2-2 για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Στο 90+2' ο Σκόκο πετυχαίνει το διαφαινόμενο νικητήριο γκολ στέλνοντας του οπαδούς της ΑΕΚ στα ουράνια. Όμως ο Ντάρμπισιρ είχε άλλη άποψη, αφού στο.. 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφαρίζει σε 3-3 και στέλνει το ματς στην παράταση. Να σημειωθεί ότι στο 34' είχαν πάρει κόκκινη 2 παίκτες (Κυργιάκος από ΑΕΚ, Αβραάμ Παπαδόπουλος από Ολυμπιακό).

Στην παράταση, στο 102' ο Γκαλέτι δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως ο Σκόκο στο 107' φέρνει και πάλι το ματς στα ίσια!! Το 4-4 έμεινε και οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου η εξέλιξή ήταν το ίδιο συναρπαστική με το ματς. Συνολικά χτυπήθηκαν... 34 πέναλτι (29 εύστοχα, 5 άστοχα), με χαρακτηριστικό ότι οι 2 τερματοφύλακες βάρεσαν από 2 φορές, με τον Νικοπολίδη μάλιστα να πετυχαίνει και το νικητήριο γκολ-πέναλτι και να δίνει το κύπελλο στον Ολυμπιακό!!!




10. Βραζιλία-Αγγλία 1-0



Αυτό το παιχνίδι των ομίλων του Μουντιάλ του 1970 δεν είναι κορυφαίο τόσο για την θεαματική εξέλιξή του, όσο για την επιβλητικότητα του. Σε αυτό το ματς αγωνίστηκε από τη μία η κορυφαία εθνική ομάδα που έχει δει ο πλανήτης, η Βραζιλία του Πελέ και των υπόλοιπων μεγάλων αστεριών (Ζαϊρζίνιο, Ριβελίνο, Τοστάο, Γκέρσον, Κάρλος Αλμπέρτο, κλπ. κλπ.) και από την άλλη η τότε παγκόσμια πρωταθλήτριας στο προηγούμενο (1966) τουρνουά, με ηγέτη τον τεράστιο Μπόμπι Μουρ, αλλά και με άλλους σπουδαίους παίκτες στην 11άδα, όπως ο Μπόμπι Τσάρλτον ή ο Τζέοφ Χαρστ.

Σε αυτό το ματς, πέραν της παρέλασης μεγάλων αστέρων, σημειώθηκαν 2 ιστορικές στιγμές: ένα από τα κορυφαία τάκλιν (του Μπόμπι Μουρ στον Πελέ) και μία από τις κορυφαίες αποκρούσεις (του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ) στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Για την ιστορία, το μοναδικό γκολ του αγώνα το πέτυχε ο Ζαϊρζίνιο στο 59ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ το ματς σημαδεύτηκε από την ιστορική αγκαλιά Πελέ-Μουρ.



9. Λίβερπουλ-Αλαβές 4-4 (5-4 παρ.)



Το σπουδαιότερο ματς στην ιστορία του κυπέλλου UEFA ήταν ο τελικός του 2001. Η ιστορική Λίβερπουλ και η ισπανική φωτοβολίδα Αλαβές προσέφεραν ένα μοναδικό παιχνίδι σε παραγωγικότητα, έναν απίστευτο τελικό από κάθε άποψη!

Στο 3ο λεπτό μόλις η Λίβερπουλ προηγήθηκε με τον Μπάμπελ και στο 16' ο Τζέραρντ διπλασίασε τα τέρματα των Reds. Στο 26' ο Ιβάν Αλόνσο μείωσε σε 2-1. 5 λεπτά πριν το ημίχρονο ο ΜακΆλιστερ ευστόχησε από τα 11 μέτρα και έκανε το 3-1 στο ημίχρονο.

Η Αλαβές ωστόσο αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Με 2 γκολ του Χάβι Μορένο πριν καν συμπληρωθεί το 50ό λεπτό η ισπανική ομάδα φέρνει το ματς στα ίσια!! Συνεχίζονται να γίνονται άπειρες φάσεις, όταν στο 72' ο μεγάλος Ρόμπι Φάουλερ κάνει το 4-3. Ωστόσο, τίποτα δεν είχε τελειώσει, αφού ο Τζόρντι Κρόιφ (γιος του μεγάλου Γιόχαν) ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση!

Το παιχνίδι στην παράταση είναι ισορροπημένο, με πολλές φάσεις, όμως όλα δείχνουν ότι θα οδηγούνταν στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Ωστόσο, στο 116' ο Ντέλφι Γκέλι ζει μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του και με αυτογκόλ κάνει το 5-4 και δίνει το τρόπαιο στη Λίβερπουλ!



8.  Iταλία-Βραζιλία 3-2



Ένα από τα διασημότερα ματς της ιστορίας των Μουντιάλ. Η βραδιά που ο Πάολο Ρόσι με ένα επικό χατ τρικ και η ιταλική άμυνα με το κατενάτσιο στα.. high του, αποκαθήλωσε μία από τις πιο θεαματικές εθνικές ομάδες όλων των εποχών. Τη Βραζιλία του Ζίκο και του Σόκρατες. Η έκβαση μάλιστα του αγώνα τον έκανε ακόμα πιο συναρπαστικό, στο Μουντιάλ του 1982.

Στο 5' ο Ρόσι δίνει προβάδισμα στην Ιταλία, όμως στο 12' ο Σόκρατες ισοφαρίζει. Στο 25' ο Ρόσι σκοράρει και πάλι και κάνει 2-1, το οποίο ήταν και σκορ ημιχρόνου. Η άμυνα της Ιταλίας κρατούσε γερά και δύσκολα απειλούνταν, ωστόσο λυγίζει στο 68' με γκολ του Φαλκάο. Στο 74', όμως, ο Ρόσι ολοκληρώνει το χατ τρικ και δίνει στην Ιταλία μία από τις πιο αξέχαστες προκρίσεις!



7. Γερμανία-Ουγγαρία 3-2



Από μία τέτοια λίστα δε θα μπορούσε να λείπει ένας τελικός Μουντιάλ! Επέλεξα αυτόν του 1954, στην Ελβετία, λόγω της έκβασής του, αλλά και του.. φιναλίστ του, τη μεγάλη Ουγγαρία του Πούσκας, του Κόσικς και των υπόλοιπων μεγάλων αστέρων που τότε συνέθεσαν μία μαγική ομάδα που είναι μαζί με την Ολλανδία του Κρόιφ οι 2 καλύτερες που δεν κατέκτησαν το τρόπαιο.

Τα πρώτα 20 λεπτά είναι απίστευτα. Με γκολ των Πούσκας και Τσίμπορ στο 6' και στο 8' αντίστοιχα, η Ουγγαρία προηγείται από νωρίς των πάντσερ με 0-2! Ωστόσο, στο 10' ο Μόρλοκ και στο 18' ο Ραν ισοφαρίζουν σχετικά γρήγορα για τη Γερμανία. Κατόπιν, η αγωνία ήταν συνεχώς στο κατακόρυφο και κανείς δεν ήξερε που θα οδηγούνταν το ματς, μέχρι που ο Ραν, στο 84ο λεπτό, πετυχαίνει ένα ιστορικό γκολ και χαρίζει στη Γερμανία το πρώτο από τα 4 Παγκόσμια Κύπελλά της!



6. Γερμανία-Γαλλία 1-1 (3-3 παρ., 5-4 πέν.)




Και αυτό το ματς είναι από το παγκόσμιο κύπελλο του 1982. Ο μεγάλος ημιτελικός μεταξύ 2 υπερδυνάμεων. Στο 17' ο Λιτμπάρσκι και στο 26' ο Πλατινί διαμόρφωσαν από νωρίς το τελικό 1-1 της κανονικής διάρκειας. Τίποτα όμως δεν είχαν δει ακόμα οι τότε φίλαθλοι.

Η παράταση έχει μία απίστευτη εξέλιξη. Η Γαλλία σκοράρει στο 92' (Τρέσορ) και στο 98' (Γκιρέσε) και παίρνει το σίγουρο προβάδισμα του 1-3. Ωστόσο, στο 102' (Ρουμενίγκε) και στο 108' (Φίσερ) η Γερμανία ισοφαρίζει σε 3-3 και οδηγεί το ματς στα πέναλτι, στα οποία επιβλήθηκε με 5-4!



5. Τσέλσι-Λίβερπουλ 4-4



Το μοναδικό από τα 10 ματς της λίστας που ήμουν τυχερός να βλέπω live (ίσως είχα δει και το επόμενο και να μην το θυμάμαι επειδή ήμουν μικρός, αν και δε νομίζω). Η Τσέλσι είχε φαινομενικά καθαρίσει την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ του 2009, ωστόσο η Λίβερπουλ έδειξε έτοιμη να το παλέψει.

Στο 19' ο Αουρέλιο και στο 28' ο Τσάμπι Αλόνσο με πέναλτι δίνουν αέρα 2 τερμάτων στη Λίβερπουλ, που κράτησε μέχρι το ημίχρονο! Στο 51' ο Ντρογκμπά μειώνει σε 1-2 και 6 λεπτά αργότερα ο Άλεξ πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ και ισοφαρίζει σε 2-2.

Στο 76' ο μεγάλος Φρανκ Λάμπαρντ βάζει μπροστά στο σκορ την Τσέλσι. Η Λίβερπουλ όμως και πάλι έδειξε χαρακτήρα. Με 2 γκολ σε 3 λεπτά, στο διάστημα 81'-83', με σκόρερ τους Λούκας και Κάουτ, μπαίνει μπροστά στο σκορ με 3-4. Όμως η Τσέλσι και ο Λάμπαρντ δεν είχαν πει την τελευταίους λέξη, με τον Άγγλο χαφ να σκοράρει και πάλι στο 89' και να σχηματίζει το τελικό σκορ ενός κάτι παραπάνω από συναρπαστικού αγώνα!



4. Μίλαν-Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πέν.)



Η επική και αξέχαστη ανατροπή της Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 στο στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Η βραδιά που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί από κανέναν οπαδών των Reds (αλλά και των Ροσονέρι).

Η Μίλαν, λοιπόν, βρέθηκε να προηγείται στο ημίχρονο με το εντυπωσιακό και απροσδόκητο για τελικό Τσάμπιονς Λιγκ 3-0. Μόλις στο πρώτο λεπτό ο θρύλος Πάολο Μαλντίνι άνοιξε το σκορ, ενώ ο Κρέσπο με 2 γκολ στο 39' και στο 44' έδωσε αέρα 3 τερμάτων στη Μίλαν. Όλα έδειχναν ότι θα οδηγούμασταν σε εύκολη επικράτηση της Μίλαν και ίσως και διασυρμό της Λίβερπουλ. Έλα όμως...

Στο 54' ο Στίβεν Τζέραρντ μειώνει σε 3-1, ενώ 2 λεπτά αργότερα ο Σμίτσερ βάζει τη Λίβερπουλ ξανά πολύ ζεστά στο παιχνίδι. Ο Τσάμπι Αλόνσο στο 60', σκοράρει το 3ο γκολ της Λίβερπουλ σε 6 λεπτά και ισοφαρίζει τη Μίλαν, στη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού! Οι φάσεις πήγαιναν και ερχόταν, όμως δεν είχαμε άλλο γκολ ούτε στα επόμενα λεπτά της κανονικής διάρκειας, ούτε στη μισάωρη παράταση, και έτσι οδηγήθηκαμε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, πιστεύω πως και οι παίκτες της Μίλαν τα είχαν σχεδόν παρατήσει και ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού έχασαν τα 3 από τα 5 πέναλτι! Έτσι, με σκορ 2-3 υπέρ της στα πέναλτι, η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε τη μαγική και μάγκικη ανατροπή και κατέκτησε ένα τρόπαιο που δεν θα ξεχαστεί ποτέ!



3. Ιταλία-Γερμανία 1-1 (4-3 παρ.)




Και φτάσαμε στο -σχεδόν επισήμως αναγνωρισμένο- ματς του (20ού) αιώνα! Σε ένα μαγικό παιχνίδι, στην κορύφωση του Μουντιάλ, στα ημιτελικά του τουρνουά του 1970, στο ιστορικό στάδιο Αζτέκα του Μεξικού, οι 2 πιο βαριές ευρωπαϊκές φανέλες με μεγάλα αστέρια στις συνθέσεις τους προσφέρουν μία ποδοσφαιρική πανδαισία σε όλο τον πλανήτη.

Στο 8ο λεπτό μόλις ο Μπονινσένια βάζει την Ιταλία μπροστά στο σκορ. Και ενώ όλα φαίνονται πως η Ιταλία θα νικήσει, στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ο Σνέλινγκερ ισοφαρίζει και στέλνει το ματς στη διαδικασία της παράτασης! Εκεί κανείς δεν ήξερε τι αναμενόταν...

5 Γκολ.. Ναι καλά είδατε... ΠΕΝΤΕ ΓΚΟΛ! Τόσα σημειώθηκαν στην παράταση αυτού του μαγικού και ιστορικού παιχνιδιού, με τελική νικήτρια τη Σκουάντρα Ατζούρα. Να αναφέρουμε λεπτά και σκόρερ για την ιστορία.

Στο 94' ο Μίλερ έκανε το 1-2 για τη Γερμανία. Στο 98' ο Μπούργκνικ και στο 104' ο Ρίβα έβαλαν την Ιταλία μπροστά στο σκορ με 3-2, όμως ο Μίλερ σκόραρε και πάλι, ισοφαρίζοντας σε 3-3. 1 λεπτό αργότερα, ο μεγάλος Τζιάνι Ριβέρα σκόραρε το νικητήριο γκολ κάνοντας το τελικό 4-3!



2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν 2-1




Ο καλύτερος τελικός Τσάμπιονς Λιγκ και ένα από τα ματς με τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική μαγεία. Το ποδόσφαιρο σε όλο του το μεγαλείο. Η απόδειξη ότι ο αγώνας τελειώνει όταν σφυρίζει ο διαιτητής. Η απόδειξη ότι δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ.

Στο μεγάλο τελικό του 1999, στο Καμπ Νου, λοιπόν, η Μπάγερν άνοιξε το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ. Κατόπιν, είχαμε ένα ισορροπημένο παιχνίδι με πολλές φάσεις, με τη Μπάγερν να φαίνεται ικανή να καθαρίσει το παιχνίδι (είχε και δοκάρι). Δεν έγινε και τιμωρήθηκε.

Στο 91ο λεπτό ο Τέντι Σέριγχαμ με κοντινό πλασέ ισοφαρίζει και στέλνει το ματς στην παράταση.. Ώπα ώπα.. Παράταση;; Γράψτε λάθος.. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με κοντινή προβολή έπειτα από κεφαλιά του Σέριγχαμ σκοράρει το 2ο γκολ και ολοκληρώνει την πιο απίστευτη ανατροπή στο υψηλότερο επίπεδο!



1. Ρέντινγκ-Άρσεναλ 4-4 (5-7 παρ.)




Εδώ δε χρειάζονται πολλά σχόλια. Είναι στιγμές που τα λόγια περιττεύουν... Δείτε την έκβαση του σπουδαιότερου αγώνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, για το λιγκ καπ της σεζόν 12-13:

1-0 Ρόμπερτς (12')
2-0 Κοσιελνί (αυτ. 18')
3-0 Λέιγκεργουντ (20')
4-0 Χαντ (37')
4-1 Γουόλκοτ (45+2')
4-2 Ζιρού (64')
4-3 Κοσιελνί (89')
4-4 Γουόλκοτ (90+6')
4-5 Σαμάκ (103')
5-5 Πογκρέμπνιακ (116')
5-6 Γουόλκοτ (120+1')
5-7 Σαμάκ (120+3')


Στιγμιότυπα από κάθε ένα από τα 12 γκολ αυτής της κορυφαίας αναμέτρησης:







Βίντεο

(κάντε κλικ πάνω στα γράμματα)


ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4 (14-15 πέν.)

Βραζιλία-Αγγλία 1-0

Λίβερπουλ-Αλαβές 4-4 (5-4 πέν.)

Ιταλία-Βραζιλία 3-2

Γερμανία-Ουγγαρία 3-2

Γερμανία-Γαλλία 1-1 (3-3 παρ., 5-4 πέν.)

Τσέλσι-Λίβερπουλ 4-4

Μίλαν-Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πέν.)

Ιταλία-Γερμανία 1-1 (4-3 παρ.)

Μπάγερν-Μαν Γιουν 1-2

Ρέντινγκ-Άρσεναλ 5-7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου