Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Mεγάλο αφιέρωμα στον Steven Gerrard

Καλησπέρα σε όλους. Για σήμερα έχουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον φυσικό ηγέτη, στον ιστορικό αρχηγό της Λίβερπουλ, τον Στίβεν Τζέραρντ.









Ο Τζέραρντ είναι από τους πιο ολοκληρωμένους κεντρικούς μέσους της τελευταίας 15ετίας. Τρέχει παντού, κόβει, μαρκάρει, πιέζει, πρωοθεί, δημιουργεί, οργανώνει, σουτάρει από παντού, σκοράρει με κάθε τρόπο, είναι ηγέτης, ψυχή, σύμβολο των οπαδών. Χωρίς καμία απολύτως υπερβολή κάνει εκπληκτικά όλα τα παραπάνω που διαβάσετε.


Ο Στίβεν Τζέραρντ γεννήθηκε στο Γουίστον του Μέρσισαιντ στις 30 Μαϊου του 1980. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Λίβερπουλ από τα 7 του έτη, το 1987!



Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ το υπέγραψε το 1998 και το ντεμπούτο του με τη φανέλα της το έκανε στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους απέναντι στη Μπλάκμπερν.



Οι πρώτες 2 σεζόν του Τζέραρντ ήταν κυρίως αναγνωριστικές. 13 συμμετοχές στην πρώτη και 31 (και 1 γκολ απέναντι στη Σέφιλντ Γουέντνσντεϊ) στη δεύτερη, ήταν το ανερχόμενο χαφ της Λίβερπουλ.



Οι πολύ καλές του εμφανίσεις σε μικρή ηλικία έπεισαν τον ομοσπονδιακό προπονητή της Αγγλίας, Κέβιν Κίγκαν, να καλέσει τον Τζέραρντ στην 23άδα για το Euro 2000. Έπαιξε 30 λεπτά ως αλλαγή στο ματς απέναντι στη Γερμανία.

Η πρώτη του πολύ καλή σεζόν ήταν το 2000-01. Έχοντας 50 συμμετοχές και 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ο Τζέραρντ κατέκτησε με τη Λίβερπουλ το κύπελλο, το λιγκ καπ και το κύπελλο UEFA (βασικός και στους 3 τελικούς), ενώ αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία, καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία από τους οπαδούς και στην καλύτερα 11άδα της χρονιάς στην Αγγλία.



Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το σούπερ καπ Ευρώπης και το Κομιούνιτι Σιλντ (βασικός στο πρώτο ματς, δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού στο δεύτερο).

Από εκεί και έπειτα ο Στίβεν ήταν βασικός και αναντικατάστατος στη Λίβερπουλ. Ακολούθησαν 3 μέτρια χρόνια για τη Λίβερπουλ, αφού κατέκτησε μόνο ένα λιγκ καπ το 2003 (βασικός ο Τζέραρντ). Ο Τζέραρντ ωστόσο συνεχίζει να είναι εξαιρετικός στο χώρο της μεσαίας γραμμής, να ξεχωρίζει και να παίζει σχεδόν σε όλα τα ματς της σεζόν! Από το 2003 μάλιστα πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο φυσικά δεν έχει βγάλει μέχρι σήμερα!


Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον οδήγησαν στην 23άδα της εθνικής Αγγλίας για το Euro 2004. Έπαιξε βασικός και στα 4 ματς που έδωσε η Αγγλία στη διοργάνωση (αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Πορτογαλία στα πέναλτι) και σκόραρε και ένα γκολ απέναντι στην Ελβετία.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Τζέραρντ μέχρι σήμερ ήρθε τη σεζόν 2004-05. Με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο, σε έναν επικό τελικό απέναντι στη Μίλαν (σκόραρε το πρώτο γκολ της Λίβερπουλ και βγήκε και επίσημος ΜVP του τελικού ο Τζέραρντ), η Λίβερπουλ κατακτάει το 5ο και τελευταίο μέχρι σήμερα Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της!

Την ίδια σεζόν, ο Τζέραρντ αναδεικνύεται: καλύτερος παίκτης της χρονιάς από την UEFA, στην καλύτερη 11άδα της UEFA, στην καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ, πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ της σεζόν (13 γκολ), ενώ έρχεται 3ος στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα, πίσω από Ροναλντίνιο και Λάμπαρντ!! Αργότερα, κατέκτησε και το Ευρωπαίκό σούπερ καπ (δεν έπαιξε).


Εκ νέου πολύ καλή χρονιά για τον Τζέραρντ η επόμενη (05-06). Έπαιξε στα 53 από τα 64 παιχνίδια της Λίβερπουλ, σκόραρε 23 γκολ (πρώτος σκόρερ της ομάδας), αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς και στην καλύτερη 11άδα της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ, στην καλύτερη 11άδα της UEFA.


Επίσης, κατέκτησε και το κύπελλο Αγγλίας, σκοράροντας τα 2 από τα 3 γκολ της Λίβερπουλ στο 3-3 με τη Γουέστ Χαμ (το ένα βγήκε καλύτερο της χρονιάς για την Αγγλία!), και ευστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε, δίνοντας άλλο ένα τρόπαιο στη Λίβερπουλ! Αργότερα κατέκτησε και το Κομιουνιτι Σιλντ (έπαιξε ως αλλαγή).


Οι 2 εξαιρετικές σεζόν που είχε με τη Λίβερπουλ, δε θα μπορούσαν να μην του δώσουν την πρώτη του συμμετοχή σε τελική φάση Μουντιάλ, το 2006. H Αγγλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά (και πάλι από την Πορτογαλία στα πέναλτι!), με τον Τζέραρντ να αγωνίζεται σε όλα τα παιχνίδια και να σκοράρει 2 γκολ, απέναντι σε Τρινιντάντ και Σουηδία!

Πολύ καλή και η επόμενη αγωνιστική περίοδος για Τζέραρντ και Λίβερπουλ. Οι κόκκινοι βγήκαν 3οι στο πρωτάθλημα και έχασαν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μίλαν στο ΟΑΚΑ της Αθήνας (βασικός ο Τζέραρντ). Ο Άγγλος μέσος, με 51 συμμετοχές και 11 γκολ, αναδείχθηκε στις καλύτερες 11άδες της Πρέμιερ Λιγκ, της UEFA και της FIFA, αλλά και καλύτερος παίκτης της εθνικής Αγγλίας για το 2007!


Τις επόμενες 3 σεζόν (2007-08, 2008-09, 2009-10), ο Τζέραρντ συνέχισε να είναι ο ηγέτης της ομάδας, να ελέγχει το κέντρο της και να είναι ο λατρεμένος των οπαδών, έχοντας μάλιστα εξαιρετική συνεργασία με τον Φερνάντο Τόρες. 


Αναδείχθηκε και πάλι στις καλύτερες 11άδες της Πρέμιερ Λιγκ και της FIFA το 2008 και το 2009, καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ και από τους οπαδούς αλλά και από τους δημοσιογράφους τη σεζόν 2008-09, και πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ την ίδια σεζόν, με 24 γκολ.


Δε θα μπορούσε να μην κληθεί στο Μουντιάλ του 2010 για την Αγγλία, όπου μάλιστα χρίστηκε και αρχηγός! Η εθνική Αγγλίας αποκλείστηκε στους 16 από τη Γερμανία, ενώ ο Τζέραρντ δεν έχασε δευτερόλεπτο από τα 4 ματς που έδωσε η ομάδα, σκοράροντας και το πρώτο της γκολ εναντίον των Η.Π.Α., με 1-1 τελικό σκορ.


Οι επόμενες σεζόν δεν ήταν ιδανικές για τον Τζέραρντ, καθώς οι τραυματισμοί του περιόρισαν τις συμμετοχές του, καταγράφοντας 52 για 2 σεζόν (ελάχιστες με βάση τις προηγούμενες). Κατέκτησε βέβαια το λιγκ καπ του 2012, αγωνιζόμενος βασικός στον τελικό απέναντι στην Κάρντιφ.

Εκ νέου αρχηγός για την εθνική Αγγλίας στο Euro 2012, η οποία αποκλείστηκε στα προημιτελικά στα πέναλτι από την Ιταλία, με τον Στίβεν να μην χάνει και πάλι δευτερόλεπτο από τα 4 ματς που έδωσαν τα ''3 λιοντάρια'', ενώ αναδείχθηκε στην καλύτερη 23άδα της διοργάνωσης (ο μόνος Άγγλος εκπρόσωπος) και καλύτερος παίκτης της εθνικής Αγγλίας για το έτος 2012.


Την περσινή σεζόν ο Τζέραρντ επέστρεψε και πάλι στον κλασικό του ρόλο στη Λίβερπουλ. Ο οργανωτής, ο εγκέφαλος και η ψυχή της ομάδας, βασικός και αναντικατάστατος, αγωνιζόμενος στα 46 από τα 54 παιχνίδια της ομάδας και σκοράροντας 10 γκολ, απολαμβάνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του Μπρένταν Ρότζερς.

Την περσινή σεζόν έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι της Λίβερπουλ, αγωνιζόμενος είτε ως καθαρό 6άρι, είτε ως playmaker, ενώ ήταν ο εμψυχωτής της ομάδας και αυτός που προσπαθεί να την ωθήσει όλο και ψηλότερα, έχοντας μία καταπληκτική σεζόν πέραν ενός τραγικού και καθοριστικού λάθους κόντρα στην Τσέλσι. Μέτρησε ήδη 39 συμμετοχές και 14 γκολ και αναμένεται να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο γρανάζι της κόκκινης μηχανής για κάποια χρόνια ακόμα.


Συνολικά, με τη φανέλα της Λίβερπουλ έχει αγωνιστεί σε 669 παιχνίδια και έχει σκοράρει 173 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι 6ος σε συμμετοχές και 7ος σκόρερ όλων των εποχών της, ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ της στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και ο μακροβιότερος αρχηγός της!


Έχει κατακτήσει με τη φανέλα της Λίβερπουλ 11 τρόπαια: 2 κύπελλα, 3 λιγκ καπ, 2 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο UEFA και 2 ευρωπαϊκά σούπερ καπ


Mε τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας, μετράει 114 συμμετοχές και 21 γκολ, έχοντας αγωνιστεί σε 5 μεγάλες διοργανώσεις, ενώ είναι 3ος σε συμμετοχές όλων των εποχών με τα 3 λιοντάρια στο στήθος. Αποσύρθηκε από την εθνική μετά το φετινό Μουντιάλ (έπαιξε και στα 3 ματς ως αρχηγός).





Προσωπική άποψη

Ένας παίκτης που αξίζει τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων. Τόσο για τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, που ο κάθε μέσος θα ήθελε να έχει, όσο και για την ψυχή του, το ήθος του και την αγάπη και το δέσιμό του με την ομάδα που αγωνίζεται και τους οπαδούς της. Πραγματικά τεράστια αδικία αν τελειώσει την καριέρα του χωρίς να έχει κατακτήσει πρωτάθλημα αυτός ο ΘΡΥΛΟΣ.






Βίντεο

Θα σας πρότεινα να το δείτε όλο, ώστε να διαπιστώστε την αξία και το μέγεθος του τεράστιου Στίβεν Τζέραρντ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου