Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Σύνοψη της φάσης των 16 του Μουντιάλ 2014

Καλησπέρα σε όλους. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι έγινε στο καθένα από τα 8 ματς της φάσης των 16 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, καθώς και τα ζευγάρια που προέκυψαν για τη φάση των προημιτελικών.








Βραζιλία-Χιλή 1-1 (3-2 πέν.)

Το πρώτο ματς που διεξήχθη, ήταν όπως ακριβώς το περιμέναμε. Η Βραζιλία για άλλη μια φορά δεν έπεισε κανέναν, ότι είναι φαβορί, ενώ από την άλλη, η Χιλή έδειξε και πάλι πολύ καλά στοιχεία, παρουσιάζοντας ένα πολύ καλό σύνολο στον αγωνιστικό χώρο που κέρδισε την εκτίμηση όλων των ποδοσφαιρόφιλων.

Η Βραζιλία προηγήθηκε με τον Νταβίντ Λουίζ στο 18', με τον Αλέξις Σάντσεζ να ισοφαρίζει για τη Χιλή στο 32'. Από εκεί και πέρα η Χιλή κλείστηκε, η Βραζιλία προσπάθησε να δημιουργήσει, όμως η άμυνα της Χιλής ήταν απροσπέλαστη. Οδηγηθήκαμε σε παράταση, που δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο, όμως στο 120' η Χιλή είχε δοκάρι με σουτάρα του Πινίγια, στο τσακ για να προκαλέσει σοκ σε ένα έθνος.. Έτσι, πήγαν στα πέναλτι, όπου οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν με 3-2. Η σειρά των πέναλτι:

Νταβίντ Λουίζ, 1-0
Πινίγια, απόκρουση από Σέζαρ
Γουίλιαν, άουτ
Αλέξις Σάντσεζ, απόκρουση από Σέζαρ
Μαρσέλο, 2-0
Αρανγκίθ, 2-1
Χουλκ, απόκρουση από Μπράβο
Ντίαζ, 2-2
Νεϊμάρ, 3-2
Χάρα, δοκάρι





Κολομβία-Ουρουγουάη 2-0

Σε προσωπικό σόου του παικταρά Χάμες Ροδρίγκεζ εξελίχτηκε το 2ο παιχνίδι της πρώτης ημέρας της φάσης των 16. Η Κολομβία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έπαιξε τρομερό ποδόσφαιρο, δείχνοντας μεγάλη ανωτερότητα και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά όσους περιμέναμε πολλά από αυτή την ομάδα στο τουρνουά. Από την άλλη, η Ουρουγουάη σε μέτρια μέρα, χωρίς τον Σουάρεζ έδειξε και πάλι ότι δεν μπορεί πολύ ψηλά και δικαίως ηττήθηκε.

Η Κολομβία προηγήθηκε στο 28ο λεπτό με μία γκολάρα του Ροδρίγκεζ, που είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο μέχρι τώρα στο Μουντιάλ. Με το που άρχισε η επανάληψη, στο 50' για την ακρίβεια ο ίδιος παίκτης σκόραρε και πάλι, ολοκληρώνοντας ιδανικά έναν πολύ όμορφο συνδυασμό των Κολομβιανών. Το ματς είχε πολύ δύναμη, νεύρα, αλλά και ευκαιρίες, ενώ όσες φορές η Ουρουγουάη απείλησε νικήθηκε από τον τρομερό τερματοφύλακα Οσπίνα, και έτσι η Κολομβία πήρε την πρόκριση.



Ολλανδία-Μεξικό 2-1

Πολύ καλό ματς είδαμε εδώ. Το Μεξικό έδειξε και πάλι πάρα πολύ καλά στοιχεία, έπαιξε φοβερή άμυνα και έβγαλε πολύ ωραίους συνδυασμούς κατά διαστήματα, δυσκολεύοντας το έργο των οράνιε. Από την άλλη, οι Ολλανδοί παρότι ήταν νωχελικοί στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, όταν πήραν μπροστά τα μεγάλα όπλα ήταν ασταμάτητοι. Την παράσταση έκλεψε και πάλι ο απίστευτος τερματοφύλακας του Μεξικού, Οτσόα.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ολλανδία δεν έβρισκε χώρους να απειλήσει και το Μεξικό αμυνόταν άριστα. Στο 2ο ημίχρονο, μπήκε το γκολ που έδωσε το έναυσμα για να ανέβει ο ρυθμός, με τον Τζιοβάνι ντος Σάντος στο 48ο λεπτό να πετυχαίνει ένα καταπληκτικό και δύσκολο σε εκτέλεση γκολ. Κατόπιν, το Μεξικό άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, οι Ολλανδοί πήραν μέτρα στο γήπεδο, όμως όποτε απειλούσαν ο Οτσόα ήταν παρών. Στο 87' ο Σνάιντερ εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία στην άμυνα του Μεξικού και με σουτάρα ισοφάρισε. 

Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Άριεν Ρόμπεν, έκανε τρομερή ενέργεια από τα δεξιά και ανατράπηκε από τον αρχηγό, Ράφαελ Μάρκεζ, με τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι. Κατά τη γνώμη μου δεν ενδέχεται αμφισβήτηση ο καταλογισμός της εσχάτης των ποινών. Ο Χούντελαρ ευστόχησε από την άσπρη βούλα και έδωσε στην Ολλανδία την πρόκριση τα προημιτελικά.



Κόστα Ρίκα-Ελλάδα 1-1 (5-3 πέν.)

Η Εθνική μας δεν κατάφερε να μας βγάλει και πάλι στους δρόμους, μη εκμεταλλευόμενη το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και τις πολλές κλασικές ευκαιρίες που είχε, και έτσι αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα. Πάντως, οφείλουμε πολλά ευχαριστώ σε αυτά τα παιδιά γιατί το ότι φτάσαμε στους 16 είναι από μόνο του μεγάλο επίτευγμα.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο, με την Ελλάδα να έχει τη μεγάλη ευκαιρία με τον Σαλπιγγίδη να το χάνει μπροστά από την εστία. Στο 52' η Κόστα Ρίκα προηγήθηκε με γκολ του Ρουίζ. Ένα τέταρτο αργότερα ο Ντουάρτε αποβλήθηκε και έτσι η Ελλάδα πήρε τα ηνία. Έκανε πολλές ευκαιρίες, όμως ο Νάβας ήταν σε μεγάλη μέρα. Στο 91', έπειτα από τρομερή ενέργεια του Χριστοδουλόπουλου, έγινε η πάσα στον Γκέκα, σούταρε, απέκρουσε ο Νάβας και στο ριμπάουντ ο Παπασταθόπουλος ισοφάρισε. Στην παράταση η Ελλάδα πίεζε συνεχώς όμως λίγο η αστοχία λίγο ο Νάβας της στέρησαν το γκολ και πήγαμε στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Η σειρά των πέναλτι:

Μπόρχες, 1-0
Μήτρογλου, 1-1
Ρουίζ, 2-1
Χριστοδουλόπουλος, 2-2
Γκονζάλεζ, 3-2
Χολέμπας, 3-3
Κάμπελ, 4-3
Γκέκας, απόκρουση από Νάβας
Ουμάνια, 5-3



Γαλλία-Νιγηρία 2-0

Η Γαλλία επικράτησε της Νιγηρίας πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Μέτρια σε όλο το ματς, δεν έπιασε τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που περιμέναμε, ενώ όποτε απείλησε ο Ενιεάμα την σταμάτησε. Τον γόρδιο δεσμό για τη Γαλλία έλυσε ο Πογκμπά στο 79', με την πρόκριση να κλειδώνει χάρη σε αυτογκόλ του Γιόμπο στο 90'. Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια για το συγκεκριμένο ματς, πιστεύω.



Γερμανία-Αλγερία 0-0 (2-1 παρ.)

Η Αλγερία ολοκλήρωσε μία ακόμα πολύ μεγάλη έκπληξη στο Μουντιάλ, προβάλλοντας εξαιρετική αντίσταση σε ένα εκ των μεγάλων φαβορί του τουρνουά, και παρότι ηττήθηκε στην παράταση κέρδισε τον σεβασμό όλων. Από την άλλη, οι Γερμανοί παρότι κατά διαστήματα έπαιξαν καλή μπάλα, πρέπει να ανεβάσουν στροφές αν θέλουν να ελπίζουν σε κατάκτηση του τροπαίου.

Στα του ματς, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η Γερμανία έκανε πάνω από 30 σουτ, όμως λίγο η αστοχία των επιθετικών, λίγο ο τρομερός τερματοφύλακας Μ'Μπολί, λίγο η στιβαρή άμυνα των Αλγερινών, της στέρησαν τη νίκη στην κανονική διάρκεια. Βέβαια, και η Αλγερία έκανε κάποιες φαρμακερές επιθέσεις, όμως ο κορυφαίος Μάνουελ Νόιερ καθάρισε όποτε χρειάστηκε.

Στην παράταση, όπως ήταν λογικό, η Αλγερία λύγισε, με τον Σίρλε να σκοράρει μόλις στο 2ο λεπτό της μισάωρης διαδικασίας. Στις καθυστερήσεις της παράτασης, ο Οζίλ καθάρισε το παιχνίδι κάνοντας το 2-0, με τους Αλγερινούς να βάζουν το γκολ της τιμής 2 λεπτά αργότερα με τον Τζαμπού.



Αργεντινή-Ελβετία 0-0 (1-0 παρ.)

Πολύ κακό ματς. Η Αργεντινή ήταν και πάλι μετριότατη, αφού είχε μόνο τον Μέσι να προσπαθεί, με τα υπόλοιπα ατού σε κέντρο και επίθεση να είναι εξαφανισμένα, δημιουργώντας ευκαιρίες χωρίς να αξιοποιήσει καμία, ενώ από την άλλη η Ελβετία ήταν για άλλη μια φορά πολύ καλή και στιβαρή αμυντικά και μπροστά έβγαλε ορισμένες πολύ καλές αντεπιθέσεις, με κύριους εκφραστές Σακίρι και Μεμέντι.

Το ματς πήγε στην παράταση όπου σε όλη τη διάρκειά της δεν έγινε τίποτα το αξιόλογο πλην 2-3 καλών ευκαιριών για την Αργεντινή, μέχρι το 117' όπου ο Μέσι πήρε τη μπάλα, ανέβηκε, έδωσε στον ντι Μαρία και αυτός με τη μία έδωσε την πρόκριση στην Αργεντινή, που παρά την πίεση στα τελευταία λεπτά δεν δέχτηκε γκολ, με μεγαλύτερη ευκαιρία αυτή του Τζεμαϊλί στο 120'.



Βέλγιο-ΗΠΑ 0-0 (2-1 παρ.)

Το χειρότερο ποιοτικά ματς των 16 ήταν το τελευταίο. Με λίγες φάσεις στα 90 λεπτά και με άπειρα λάθη, οδηγηθήκαμε στην παράταση, όπου επιτέλους μπήκαν τα γκολ, με το Βέλγιο να προκρίνεται με σκορ 2-1. Τα γκολ του Βελγίου τα έβαλαν οι Ντε Μπρούιν (93') και Λουκάκου (105') ενώ για τις ΗΠΑ μείωσε ο Γκριν (107'). Μεγάλο ματς από τον Χάουαρντ με ρεκόρ αποκρούσεων σε ματς Μουντιάλ. Ούτε εδώ χρειάζονται παραπάνω λόγια..



Έτσι, δημιουργήθηκαν τα εξής ζευγάρια:

Βραζιλία-Κολομβία
Ολλανδία-Κόστα Ρίκα
Γαλλία-Γερμανία
Αργεντινή-Βέλγιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου