Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αφιέρωμα στην Manchester City


Καλησπέρα σε όλους. Για σήμερα θα ασχοληθούμε με την φετινήπρωταθλήτρια Αγγλίας, τη Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας ετοιμάσει ένα τεράστιο αφιέρωμα στην ιστορία της και τη φετινή πορεία της.






Ίδρυση


Το 1880 στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στο Γκόρτον του Μάντσεστερ, μία παρέα μελών της ενορίας, ίδρυσαν τη Μάντσεστερ Σίτι, για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ήταν ευπρόσδεκτοι στην ομάδα όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου θρησκείας ή εθνικότητας.







Σήμα

Το σήμα της Μάντσεστερ Σίτι, το οποίο χρησιμοποιείται από το 1997, απεικονίζει μία ασπίδα μπροστά από έναν χρυσό αετό. Ο αετός είναι από τα παλιά σύμβολα για την πόλη του Μάντσεστερ, ενώ το χρυσό στοιχείο στο πουλί προστέθηκε στο 1958, ως συμβολισμό για την αυξανόμενη αεροπορική βιομηχανία. Το πλοίο στην ασπίδα απεικονίζει το Κανάλι του Μάντσεστερ, ενώ οι 3 διαγώνιες ρίγες από κάτω συμβολίζουν τα 3 ποτάμια της πόλης. Κάτω από την ασπίδα υπάρχει το λατινικό ρητό ''Superbia in Proelio'' που σημαίνει ''Περήφανος στη μάχη''.Τα 3 αστέρια στο πάνω μέρος είναι καθαρά διακοσμητικά.





Γήπεδο

Όνομα: City of Manchester / Etihad Stadium
Χωρητικότητα: 47.805
Άνοιξε: 2002
Ανακατασκευάστηκε: 2003
Κόστισε: 188 εκατ. ευρώ (περίπου)
Σ.σ.: Εδώ διεξήχθη ο τελικός του κυπέλλου UEFA το 2008 (Ζενίτ-Ρέιντζερς 2-0)




Οπαδοί


Οι οπαδοί της Σίτι είναι από τους πιο πιστούς και παθιασμένους με την ομάδα τους στη Αγγλία. Την ακολουθούν πιστά σε όλες τις δύσκολες στιγμές και τα τελευταία χρόνια λόγω των επιτυχιών έχει αποκτήσει πάρα πολλούς. Δεν μπλέκονται πολλές φορές (τουλάχιστον όχι τόσες όσο άλλοι οπαδοί) σε φασαρίες και χουλιγκανισμούς και είναι ενωμένοι όλοι μαζί, πέραν 2-3 συνδέσμων.




Αντίπαλο δέος

Η μισητή αντίπαλος της Μάνστεστερ Σίτι δεν είναι άλλη από την συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ! Παρότι αναμφίβολα οι ''κόκκινοι διάβολοι'' είναι ιστορικότερη ομάδα, υπάρχει διαχρονικά ένα μίσος μεταξύ των οπαδών των 2 ομάδων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στα κορυφαία ντέρμπι παγκοσμίως. Η κόντρα πήρε τεράστιες διαστάσεις στο ματς της σεζόν 1973-74, όταν ο πρώην μέγας θρύλος της Μαν Γιουν, Ντένις Λάου, που τότε αγωνιζόταν στη Σίτι, στην προτελευταία αγωνιστική σκόραρε το μοναδικό γκολ του ματς, όπου νίκησε 1-0 η Σίτι, και σφράγισε τον υποβιβασμό της Γιουνάιτεντ! Σε 167 ματς μεταξύ τους, η Σίτι έχει 48 νίκες, η Μαν Γιουν 69, ενώ 50 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.



Ιστορία και επιτυχίες (περιληπτικά)


Προπολεμικά: ομάδα ασανσέρ

Από την ίδρυσή της μέχρι και την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου το 1940, δηλαδή για περίπου 50 χρόνια, η Σίτι ποτέ δεν υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Αγγλία, πέραν κάποιων αναλαμπών. Αυτές οι αναλαμπές ήταν τα κύπελλα του 1904 και του 1934, το πρώτο πρωτάθλημα του 1937 και οι 2ες θέσεις του 1904 και του 1921. Από εκεί και πέρα, πολλές φορές η ομάδα υποβιβάστηκε και ξανανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, αδυνατώντας να καθιερωθεί. Ακόμα και όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα του '37, την αμέσως επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε. Ο πόλεμος φυσικά σταμάτησε όλα τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ευρώπης και δεν υπήρξε δράση.



Μέσα '40-μέσα '60: Σταθεροποίηση στην πρώτη κατηγορία

Μετά τον πόλεμο και μέχρι την έλευση της πρώτης χρυσής εποχής, η Μαν Σίτι μπόρεσε να σταθεροποιηθεί στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Το 1951 πήρε την άνοδο ως 1η και έπειτα υποβιβάστηκε ξανά σε 13 χρόνια. Μέσα σε αυτά είχε προλάβει να πάρει 1 κύπελλο (1956), να παίξει σε άλλον έναν τελικό κυπέλλου, και να κατακτήσει αρκετές καλές θέσεις στη βαθμολογία. Το 1964 έπεσε στη 2η κατηγορία, όμως σε 3 χρόνια ξανανέβηκε ως 1η και άρχισε να χτίζει μία ομάδα που θα έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι.



Τελη '60-1970s: Η χρυσή εποχή

Η πρώτη μεγάλη επιτυχημένη εποχή για τη Μάντεστερ Σίτι ήρθε στα τέλης της 10ετίας του '60 και σε όλη τη δεκαετία του '70. Σε 13 χρόνια (1966-1979), η Σίτι κατέκτησε 7 τίτλους, με σημαντικότερο φυσικά το πρωτάθλημα του 1967-68, έπαιξε 1 φορά στο κύπελλο Πρωταθλητριών, άλλες 4 στο κύπελλο UEFA και άλλες 2 στο κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο κατέκτησε και το 1970. Εκείνη την περίοδο η Μαν Σίτι απέκτησε το μεγαλύτερο κορμό των οπαδών της!




1980s-90s: σκαμπανεβάσματα

Για περίπου μία 20ετία μετά τη χρυσή εποχή της, δηλαδή από το 1980 μέχρι το 2000 περίπου, η Σίτι έζησε και πάλι μία πέτρινη εποχή. Κανένας σημαντικός τίτλος, καμία έξοδος στην Ευρώπη, μόλις 1 τελικός κυπέλλου, έπεσε και ξανανέβηκε 4 φορές στην πρώτη κατηγορία, ενώ την 5η φορά που υποβιβάστηκε σε 2 χρόνια έπεσε και στην 3η κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της! Παρόλα αυτά, ανέβηκε 2 συνεχόμενες κατηγορίες και έτσι το 2000 βρέθηκε ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ.


Αρχές-μέσα 2000: μονιμοποίηση

Το 2001 ξαναϋποβιβάστηκε, όμως αμέσως ξανανέβηκε ως 1η και από τότε δεν έζησε άλλον υποβιβασμό. Από το 2002 μέχρι το 2008 η Σίτι ήταν ήρεμη δύναμη της κατηγορίας, μονιμοποιήθηκε για τα καλά, τερματίζοντας μεταξύ των θέσεων 9-14, ενώ το 2003-04 έπαιξε και 6 ματς για το κύπελλο UEFA (όπου έπαιξε λόγω του βραβείου fair play). Όλα ήταν έτοιμα για τη νέα χρυσή εποχή!




2008-σήμερα: Η δεύτερη χρυσή εποχή

Τον Αύγουστο του 2008, ο Σεϊχης Μανσούρ και μία ομάδα Αράβων από το Άμπου Ντάμπι, απέκτησε το πλειοψηιφικό πακέτο μετοχών της Σίτι, αποφασισμένοι να βάλουν πολλάα λεφτά και να την οδηγήσουν πολύ ψηλά. Έκτοτε η Σίτι λειτουργεί ως το απόλυτο υπόδειγμα ομάδας η οποία ξαφνικά γίνεται ζάπλουτη. Έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα έσοδά της και έχει φτιάξει σπουδαία ομάδα. 




Με πολύ καλό ποδόσφαιρο, με παικταράδες όπως Αγουέρο, Τουρέ, Τέβεζ, Μπαλοτέλι, Σίλβα, Νασρί, Τζέκο, Φερναντίνιο, Κολάροφ, Κλισί, Χαρτ και πολλοί άλλοι, η Σίτι έχει κατακτήσει επί Αράβων ιδιοκτητών 4 τίτλους: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 λιγκ καπ! Έχει δημιουργήσει μία νέα χρυσή εποχή στην ιστορία της! Το μόνο αρνητικό είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει την υπέρβαση στην Ευρώπη, κάτι που είναι πιθανόν να έρθει πολύ σύντομα!




Σχόλιο: Όπως παρατηρείτε, η παραπάνω κατηγορία του αφιερώματος χωρίστηκε σε 6 σημεία. Υπάρχει λόγος γι' αυτό: Η Σίτι έχει περάσει σε όλη την ιστορία της 2 φορές ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πέτρινα χρόνια-μονιμοποίηση-χρυσή εποχή! Πιστεύω το παρατηρήσατε κι εσείς ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και η τωρινή εποχή είναι deja vu της εποχής τέλη '60-δεκαετία '70! Ακολουθεί πέτρινη περίοδος σε λίγα χρόνια; Ο χρόνος θα δείξει αν θα ξαναεπαναληφθεί η ιστορία η αν αυτή τη φορά η Σίτι ήρθε για να μείνει!



Oι 4 τίτλοι της Σίτι επί Αράβων σε μία φώτο:






Τίτλοι

4 πρωταθλήματα (1937, 1968, 2012, 2014)
5 κύπελλα
3 λιγκ καπ
4 Κομιούνιτι Σιλντ
7 πρωταθλήματα 2ης κατηγορίας

1 κύπελλο Κυπελλούχων το 1970



Σημαντικές προσωπικότητες



Billy Meredith: Ο πρώτος μεγάλος θρύλος της Σίτι. Με 393 συμμετοχές, 151 γκολ (5ος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας), με 2 θητείες για πολλά χρόνια με τα μπλε, κατακτώντας μάλιστα και2 τίτλους (με δικό του γκολ η Σίτι πήρε το πρώτο της κύπελλο, το 1904).



Eric Brook: Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Σίτι, έχοντας 177 γκολ.



Alan Oakes: Ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της Σίτι, με 680, συνδεδεμένος με την χρυσή εποχή της ομάδας τέλης '60 αρχές '70.



Neil Young: O πρώτος σκόρερ της ομάδας τη σεζόν 1967-68 (21 γκολ), όταν και κατέκτησε το ιστορικό εκείνο πρωτάθλημα.



Tony Book: Σπουδαίο μέλος της χρυσής εποχής, με πάρα πολλές συμμετοχές, όντας ο στυλοβάτης της άμυνας.



Vincent Kompany: Ο αρχηγός και φυσικός ηγέτης της ομάδας, ένας από τους top class αμυντικούς των κορυφαίων ετών, ο αγαπημένος της εξέδρας, ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί με τη σύγχρονη εποχή της Σίτι!


Sergio Aguero: Αυτός ο μεγάλος παικταράς από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο Μάντσεστερ έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Σίτι! Πάρα πολλά γκολ, πολύ θέαμα και ουσία, ενώ χάρη στο δικό του γκολ στο 94' η Μαν Σίτι πήρε το πρωτάθλημα του 2012! Αφιέρωμα στον ''Κουν'' Αγουέρο ΕΔΩ.



Yaya Toure: Γράφω γι' αυτόν παρακάτω..


Pablo Zabaleta: Ο ακούραστος εργάτης της ομάδας. Δεξί μπακ που τα κάνει όλα και συμφέρει. Έχει γίνει τραγούδι στα χείλη των οπαδών. Είναι στην ομάδα από το 2008, δίνει τα πάντα σε κάθε ματς και έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση από όλο τον κόσμο και θέση βασικού στην εθνική Αργεντινής! Του αξίζουν πολλές τιμές για όσα έχει ήδη δώσει στην ομάδα.


Joe Mercer: Ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της ομάδας. Ο άνθρωπος που την έκανε μεγάλη και την οδήγησε στην 1η χρυσή εποχή της, κατακτώντας 6 τίτλους σε 7 χρόνια! Του οφείλουν πάρα πολλά οι οπαδοί της ομάδας!


Roberto Mancini: Ποτέ δεν τον θεώρησα κορυφαίο προπονητή, όμως βοήθησε και αυτός τη Σίτι στη 2η χρυσή εποχή της. Στον πάγκο της ομάδας το διάστημα 2009-2013, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και 1 Κομιούνιτι Σιλντ.







Η φετινή σεζόν

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε ιδανικά με τη Σίτι ως πρώτο φαβορί για τίτλο. Ο Νεγρέδο φορμαρίστηκε γρήγορα και πρόσφερε πολλά γκολ, ενώ όταν αυτός ντεφορμαρίστηκε τη θέση του πήρε ο Τζέκο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο. MVP ο Τουρέ, ο Αγουέρο αν δεν είχε τον τραυματισμό του πιθανόν να ήταν πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ, σπουδαία δουλειά από Κομπανί, Ζαμπαλέτα, Σίλβα, Νασρί και Φερναντίνιο, αποκάλυψη ο Νάβας. 



Tρομερή μπάλα από Σίτι στα περισσότερα ματς, πολλές επιβλητικές νίκες, σε όλο το δεύτερο γύρο μεταξύ θέσεων 1-3, σκόραρε 102 γκολ, δέχτηκε μόλις 37, και είχε στην έδρα της απολογισμό 17-1-1. Κάπως έτσι η Σίτι κατέκτησε το 4ο πρωτάθλημα στην ιστορία της!

Στις άλλες διοργανώσεις, η Μάντσεστερ κατέκτησε και το Λιγκ Καπ Αγγλίας, νικώντας τη Σάντερλαντ στον τελικό με 3-1, ενώ σε 6 ματς σε αυτό τον θεσμό πέτυχε 22 γκολ! Στο κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την κάτοχο του τροπαίου Γουίγκαν (2η κατηγορία!), ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ παρότι πέρασε εύκολα από τον όμιλο ως 2η σε ισοαβαθμία με τη Μπάγερν, αποκλείστηκε στους 16 με 2 ήττες από τη Μπαρτσελόνα. Παρόλα αυτά η σεζόν κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη για τη Σίτι!!!



Ρόστερ

Τερμ.: Hart, Pantilimon, Wright
Αμυν.: Kompany, Demichelis, Lescott, Nastasic, Boyata, Zabaleta, Richards, Kolarov, Clichy
Μέσ.: Yaya Toure, Fernandinho, Javi Garcia, Rodwell, Nasri, Silva, Milner, Jesus Navas, Lopes
Επιθ.: Aguero, Negredo, Dzeko, Jovetic



Το αστέρι


Τι να πει κανείς για τον Γιάγια Τουρέ. Γνώμη μου είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια είναι ο κορυφαίος κεντρικός χαφ του πλανήτη! Κάνει πραγματικά τα πάντα στο γήπεδο, είναι υπερλήρεις μέσος και αρχοντικός στη μεσαία γραμμή. Τρέχει, μαρκάρει, κόβει, μοιράζει, πρωοθεί, δίνει ασίστ, σουτάρει, σκοράρει. Έχει σκοράρει μερικά από τα πιο σημαντικά γκολ της σύγχρονης ιστορίας της Σίτι, όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.



Ο προπονητής


Ο Μάνουελ Πελεγκρίνι ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι τη Σίτι, ως διάδοχος του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Για να μην γράφω πολλά εδώ, για την φετινή σεζόν είδατε λίγο παραπάνω, ενώ τα πάντα για τον Μανουέλ Πελεγκρίνι μπορείτε να τα διαβάσετε στο αφιέρωμα που του είχαμε κάνει παλαιότερα, πατώντας ΕΔΩ.




Μέλλον


Πιστεύω πως το μέλλον μόνο καλύτερες στιγμές επιφυλάσσει για τη Μάντσεστερ Σίτι. Το μεγάλο στοίχημα για διοίκηση-προπονητή-παίκτες είναι αναμφίβολα η πολυπόθητη διάκριση στην Ευρώπη, και φυσικά η διατήρηση της σταθερότητας και των τίτλων εντός Αγγλίας. Λεφτά υπάρχουν, δίψα υπάρχει, οπότε γιατί να μην γιγαντωθεί κι άλλο η Σίτι;;




Βίντεο

Τελικός κυπέλλου 1934. Μαν Σίτι-Πόρτσμουθ 2-1:



Στιγμές από την ομάδα τη δεκαετία του 1930:



Το τελευταίο ματς του πρωταθλήματος 1967-68, που κλείδωσε τον τίτλο για τη Σίτι. Νιούκαστλ-Μαν Σίτι 3-4:



Τελικός κυπέλλου 1969. Μαν Σίτι-Λέστερ 1-0:



Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων 1970: Μαν Σίτι-Γκόρνικ Σβάρτζε 2-1:



Το γκολ του Τουρέ, το μοναδικό του τελικού κυπέλλου του 2011:


Το γκολ του Αγουέρο που έδωσε στη Σίτι το πρωτάθλημα του 2012 την τελευταία στιγμή:



Οι πανηγυρισμοί για το φετινό πρωτάθλημα:



Αφιέρωμα στους οπαδούς της ομάδας:



Αφιέρωμα στη Μάντσεστερ Σίτι:





Πηγές














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου