Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Χρειάζεται η Άρσεναλ αλλαγή προπονητή ; ; ;

Αραιά και πού θα γράφουμε κάποια ανάρτηση στην οποία θα αναφέρουμε την άποψή μας πάνω σε κάποιο θέμα του ευρωπαϊκού-παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Θα αναλύουμε την άποψή μας με επιχειρήματα και θα καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα.

Για σήμερα θα ασχοληθούμε με τη γενικότερη κατάσταση στην Άρσεναλ, και τη συζήτηση που υπάρχει γύρω από τους φιλάθλους ανά τον κόσμο για ενδεχόμενη απομάκρυνση του Αρσέν Βενγκέρ από τον πάγκο της Άρσεναλ έπειτα από 18 χρόνια.



Η πορεία του Βενγκέρ με την Άρσεναλ


Ο Αρσέν Βενγκέρ βρίσκεται στην Άρσεναλ από το 1996. Έχει κατακτήσει μαζί της 3 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 4 Κομιούνιτι Σιλντ, ενώ έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006. Σπουδαιότερο κατόρθωμά του αναμφίβολα το αήττητο πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04. Κάθε χρόνο είναι στην τετράδα του πρωταθλήματος, ενώ για μία περίοδο παρουσίασε μία ομάδα που δίδασκε ποδόσφαιρο και ήταν απόλαυση να την βλέπεις.



Τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων

  • Η έλλειψη τίτλων, καθώς ο τελευταίος τίτλος που πήρε η Άρσεναλ ήταν το κύπελλο του 2005.
  • Οι συνεχείς πωλήσεις των αστεριών, αφού από το 2008 και έπειτα έχουν αποχωρήσει παίκτες-κλειδιά της ομάδας, όπως οι Φάμπρεγας, Φαν Πέρσι, Σονγκ, Νασρί, Κλισί, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Αντεμπαγιόρ, Τουρέ, Γκαλάς, και την αποδυνάμωσαν πολύ ενόψει της εκάστοτε επερχόμενης σεζόν.
  • Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, αφού εδώ και αρκετά χρόνια όλα μπορείς να τα περιμένεις από την ομάδα.
  • Η αλλοίωση του θεάματος, η ομάδα δεν παρουσιάζει στα περισσότερα ματς τίποτα από τη μπαλάρα που έπαιζε την εποχή Ανρί-Μπέργκαμπ κλπ. και προκαλούσε το θαυμασμό όλης της Ευρώπης.
  • Η ''απουσία'' στα μεγάλα ματς, αφού εδώ και πολλά χρόνια η Άρσεναλ έχει φάει αρκετούς διασυρμούς στα ντέρμπι του πρωταθλήματος (π.χ. 8-2 από Μαν Γιουν, 6-0 από Τσέλσι, 5-1 από Λίβερπουλ, 6-3 από Μαν Σίτι), και γενικά χάνει σχεδόν όλα τα ντέρμπι, αποκλείεται πρόωρα από τα κύπελλα και δεν παρουσιάζεται πολύ ανταγωνιστική στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Η χαμένη έννοια της άμυνας, κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά. Την 5ετία 2003-2008 η Άρσεναλ δεχόταν στο πρωτάθλημα κατά μέσο όρο 31.8 γκολ τη σεζόν, ενώ από το 2008 και έπειτα δέχεται 40 κατά μ.ό. Είναι φανερό ότι λείπει ο ηγέτης στην άμυνα (π.χ. Άνταμς, Κάμπελ) και η γενική αμυντική λειτουργία είναι προβληματική.
  • Οι εμμονές του Αλσατού, καθώς φαίνεται να μην προσαρμόζεται στις συνθήκες του παιχνιδιού, έχοντας ακόμα και στα πολύ κρίσιμα παιχνίδια πολύ ψηλά τις γραμμές του, εμμένει πολλές φορές στο ίδιο σύστημα-τρόπο παιχνιδιού παρόλο που βλέπει ότι δεν αποδίδει, εμμένει σε κάποιους παίκτες που δεν πρσοφέρουν ουσιαστικά.
  • Η μη εκμετάλλευση των εσόδων, αφού αρκεί να παρατηρήσουμε τι έχει ξοδέψει ο Βεγνκέρ από το 2010 και μετά για να αγοράσει παίκτες: 148.5 εκατομμύρια για 18 παικτες! Δηλαδή μέσο όρο 8.25 για κάθε παίκτη! Μάλιστα, η μόνη φορά που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ήταν ο Οζίλ! Είπαμε, καλό είναι να δημιουργείς παίκτες για το μέλλον, αλλά πρέπει να αγοράζεις και πρωτοκλασάτους για να ανεβάσεις ποιότητα και εμπειρία.



Τα θετικά στοιχεία

  • Το δέσιμο με την ομάδα, μιας και όπως και να το κάνουμε, έχει το γενικό πρόσταγμα εδώ και 18 χρόνια, οπότε είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πάντα στην ομάδα όπως έχουν μάθει όλοι να λειτουργούν.
  • Η δημιουργία νέων παικτών, ο Βενγκέρ είναι μάστερ σε αυτό. Έχει τρομερό μάτι ώστε να εντοπίζει το ταλέντο, το δουλεύει καλά, το προσαρμόζει σε υψηλό επίπεδο και σε λίγα χρόνια έχει φτιάξει έναν παικταρά. Τα παραδείγματα άπειρα.
  • Η πολύ καλή μπάλα κατά διαστήματα, μιας και παρόλο που δεν έχει τη διάρκεια των παλαιών χρόνων, η ομάδα της Άρσεναλ πού και πού παίζει τρομερό ποδόσφαιρο και παραδίδει μαθήματα επιθετικής ανάπτυξης και αρκετές φορές είναι χάρμα οφθαλμών.
  • Σταθερές πορείες σε πρωτάθλημα-τσουλου, αφού είναι γνωστό ότι από τότε που ήρθε ο Βενγκέρ η Άρσεναλ είναι πάντα στην πρώτη 4άδα της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ από το 2000 και μετά περνάει τουλάχιστον στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.



Προσωπική άποψη


Ο Βενγκέρ είναι ο αγαπημένος μου προπονητής. Είναι η επιτομή του football manager, για όσους παίζουν το παιχνίδι. Ωστόσο, πιστεύω πως ο κύκλος του στην Άρσεναλ έχει κλείσει. Ό,τι ήταν να προσφέρει πρόσφερε. Τίτλους έφερε, μπαλάρα απέδωσε, παικταράδες ανέδειξε, όμως δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει.

Τι μέλλει γενέσθαι για τον πάγκο της Άρσεναλ; Καταρχήν να τιμηθεί δεόντως ο Βενγκέρ. Όπως του αξίζει. Μέσα σε αποθέωση. Κατόπιν, να γίνει προσεκτικός εντοπισμός διαδόχου, ο οποίος θα είναι καλό όνομα, που να ξέρει να δουλεύει με νέους παίκτες και να έχει δείξει έργο. Τα ονόματα πολλά. Ίδωμεν...

1 σχόλιο:

  1. Σωστος φιλε Νικο. Ισως ο τελικος κυπελλου να ειναι η τελευταια του ευκαιρια φετος , αλλα ακομη και αν το κατακτησει , δεν τον βλεπω να αλλαζει νοοτροπια.

    Παλι θα αποχωρησουν καλοι παικτες και στην θεση του ποιοι θα αγοραστουν? Καθε χρονο οι οπαδοι της Αρσεναλ λενε ''φετος θα αγορασει παικτες , εχει μεγαλο μπατζετ'' , αλλα στο τελος ερχονται κατι 18χρονοι...

    Το θεμα ειναι αν οντως διωξουν τον Βενγκερ , ποιον θα παρουν στην θεση του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή