Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

FC Barcelona: Ο καθορισμός πλάνου και οι ώριμες επιλογές είναι το μέλλον της ομάδας

Η Μπαρτσελόνα αναμφισβήτητα πρόσφερε πολλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πρόσφερε πολλές συγκινήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη μας. Όποιος δεν αναγνωρίζει την προσφορά της Μπαρτσελόνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια τότε είναι εμπαθής με την ομάδα.

Τις τελευταίες δύο σαιζόν όμως είναι ολοφάνερο ότι η Μπαρτσελόνα δεν είναι η παλιά ομάδα και δημιουργούνται ερωτηματικά για το μέλλον της . . .

Το δεδομένο είναι ότι οι Καταλανοί "έβγαλαν" την καλύτερη φουρνιά παικτών τους -  πιθανότατα όλων των εποχών - και πολύ δύσκολα ως ακατόρθωτα θα βγάλουν αμέσως και άλλη τέτοια φουρνιά. Όταν γράφω φουρνιά παικτών εννοώ την γνωστή φουρνιά των Πέδρο, Μέσι, Φάμπρεγας, Πικέ, Ινιέστα, Μπούσκετς και τους πιο παλιούς φυσικά Τσάβι, Βαλντές, Πουγιόλ.

Όλοι αυτοί οι παίκτες σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους "ξένους" παίκτες δημιούργησαν ένα σύνολο το οποίο όπως έγραψα πιο πάνω πρόσφερε πολλές συγκινήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη μας και γενικότερα πρόσφερε πολλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πλέον, η Μπαρτσελόνα μπαίνει σε καταστάσεις ερωτηματικών και ίσως μιας "μίνι κρίσης" αν μας επιτραπεί η έκφραση . . . Στην Ευρώπη η αποκαθήλωση ήρθε την περυσινή σαιζόν (2012-2013) όταν και δέχτηκε επτά γκολ σε δύο αγώνες ημιτελικών από την Μπάγερν. Την φετινή σαιζόν (2013-2014) ήταν η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που δεν έφτασε στα ημιτελικά. Τελευταία φορά που δεν έφτασε στα ημιτελικά ήταν το 2007.

Στο πρωτάθλημα μετά την ήττα της από την Γρανάδα (με 1-0 το βράδυ της 12ης Απριλίου) και ταυτόχρονα μετά την νίκη της Ρεάλ επί της Αλμερία, οι Καταλανοί "έπεσαν" στην τρίτη θέση. Και η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν πολλά παραπάνω από τύχη για να στεφθούν πρωταθλητές πλέον. Ταυτόχρονα η τιμωρία της απαγόρευσης μεταγραφών για δύο σαιζόν αυξάνει τα ερωτηματικά.

Φαίνεται ότι οι "χρυσές εποχές" για την Μπαρτσελόνα πέρασαν. Η ομάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση η ομάδα που ήταν. Το ότι είχε πρόβλημα στην άμυνα πάντα το έβλεπαν όλοι. Αλλά το να βλέπεις τα μπακ της ομάδας να "ψάχνονται" σαν πεντάχρονα παιδάκια που ψάχνουν την μαμά τους είναι πρωτόγνωρο.

Ο άξονας της Μπαρτσελόνα ήταν ο πιο δυνατός (με Τσάβι, Μπόυσκετς, Ινιέστα ή πιο παλιά με Γιάγια Τουρέ). Μπορούσε να κάνει κάθετο παιχνίδι απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα και σε οποιαδήποτε έδρα. Τώρα μπλοκάρεται εύκολα. Τα ακραία μπακ πλέον κάνουν προβλέψιμο παιχνίδι. Γενικά η ομάδα είναι προβλέψιμη.

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται στο μέλλον . . . Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαριστεί το θέμα της απαγόρευσης των μεταγραφών μέσω πιθανής έφεσης. Στην συνέχεια πρέπει να μπει ένα αγωνιστικό πλάνο. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να στηρίξουν την συνέχεια της ομάδας σε υψηλό επίπεδο και βρίσκονται σε καλή ηλικία.

Ο Πικέ είναι 27, ο Μπόυσκετς 26, ο Φάμπρεγας 27, ο Ινιέστα 30, ο Μέσι 27, ο Πέδρο 27. Φυσικά υπάρχει και ο έμπειρος Τσάβι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ομάδας. Στην συνέχεια πρέπει να δουν ποιοι νέοι έχουν προοπτικές εξέλιξης. Και φυσικά η ομάδα χρειάζεται κάποιες προσθήκες παικτών και κυρίως έναν προπονητή.

Έναν προπονητή όμως ο οποίος θα έχει τα αντανακλαστικά και την ψυχή για να αντέξει την όλη πίεση που προκαλεί ο πάγκος της Μπαρτσελόνα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένας προπονητής ο οποίος θα καταφέρει να "παντρέψει" το στυλ της Μπαρτσελόνα με το στυλ που "απαιτεί" το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και πολλές φορές δεν ευνοεί την Μπαρτσελόνα.

Η υπομονή είναι αρετή. Δεν γινόταν η Μπαρτσελόνα να είναι στην κορυφή για πάντα. Όλες οι ομάδες των "χρυσών εποχών" κάποτε έβαλαν τέλος στην πορεία τους. Και δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε παλιές δεκαετίες. Δείτε που είναι η Ίντερ του Μουρίνιο (2008-2010), η Μίλαν του Ανσελότι (2003-2007), η Μαν Γιουν φέτος και άλλα τόσα παραδείγματα.

Η υπομονή, ο καθορισμός του πλάνου και οι ώριμες επιλογές - αποφάσεις (όχι βιαστικές επιλογές) είναι οι άξονες για την αναδόμηση των ομάδων σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε τέτοιου είδους ομάδες για λίγο ξαποστένουν και ξανά προς την δόξα τραβάνε . . .

1 σχόλιο:

  1. Με προλαβες , καθως σκοπευα και εγω να γραψω ενα παρομοιο αρθρο.

    Παροτι την θεωρω μια απο τις πιο αχωνευτες ομαδες και την αντιπαθω οσο δεν παει , θα συμφωνησω οτι αποτελει μεγαλο κεφαλαιο για το ευρωπαικο ποδοσφαιρο. Τα τελευται χρονια δημιουργησε την δικη της σχολη , ενα στυλ παιχνιδιου καινουργιο με πολλους θαυμαστες.

    Παντως βλεποντας την πορεια της , μπορω να πω οτι ουσιαστικα ''εβγαλε τα ιδια της τα ματια" ! Με εγκληματικα διοικητικα λαθη εχασε παικτες που θα εκαναν την διαφορα και επενδυσε σε παικτες που ποτε δεν προσφεραν τα αναμενομενα... Αναφερομαι κυριως σε παικτες μεσοαμυντικα.

    Σκεφτομαι να γραψω ενα αρθρο για το συγκεκριμενο θεμα , οποτε δεν θα μπω σε λεπτομερειες τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή