Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Διδακτικές ιστορίες

Αυτή η στήλη θα έχει σκοπό να αναφέρει τις δηλώσεις ενός ανθρώπου του ποδοσφαίρου, μέσω των οποίων βγαίνουν σπουδαία συμπεράσματα και μηνύματα.


Μπορεί να είναι μία δήλωση, μία ατάκα . . . Όμως στην ουσία θα είναι λόγια ενός έμπειρου ανθρώπου πάνω στο ποδόσφαιρο που αν τα σκεφτούμε σε βάθος, θα καταλάβουμε πολλά . . .

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μία δήλωση ή καλύτερα με μία ατάκα που είχε πει πριν αρκετό καιρό ο Πορτογάλος Ζοσέ Μουρίνιο . . .

Ο Μουρίνιο, λοιπόν, είπε . . . " Οι νέοι παίκτες είναι σαν τα καρπούζια. Μόνο αν ανοίξεις ένα καρπούζι μπορείς να είσαι σίγουρος πως το καρπούζι που πήρες είναι καλό" . . .

Αν το σκεφτούμε είναι σωστή δήλωση . . . Γιατί ; ; ; Γιατί σχετικά με τους νέους παίκτες στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία είναι αυτή που χωρίς να δούμε για καιρό τον παίκτη τον βαφτίζουμε "νέο Μαραντόνα" ή "νέο Πελέ" και η άλλη είναι αυτή που τον απορρίπτουμε πολύ εύκολα για γελοίους πολλές φορές λόγους (υπάρχουν και περιπτώσεις άξιων παικτών που κόπηκαν λόγω ύψους ή κάποιας μικρής ασθένειας).

Ένας νέος - ταλαντούχος παίκτης για να φανεί αν μπορεί να διαγράψει ένα λαμπρό μέλλον ή αλλιώς να κάνει μία σπουδαία καριέρα χρειάζεται ΔΟΥΛΕΙΑ και ΥΠΟΜΟΝΗ.  Ταλέντα υπάρχουν πολλά . . . Ομάδες με άριστη λειτουργία των τμημάτων υποδομής τους όμως, λίγες

Έναν νέο παίκτη πρέπει να τον "ψάξεις" . . . Να δουλέψεις μαζί του και να δεις τα όρια του. Να δεις μέχρι ποιο σημείο μπορεί να δουλέψει, να δεις αν έχει τον χαρακτήρα να πειθαρχήσει, αν είναι διατεθειμένος να πειθαρχήσει. Να του δείξεις ότι πρέπει αν είναι δυνατός χαρακτήρας. Να δουλέψεις πάνω του τα αρνητικά του σημεία και αυτός να έχει την θέληση να βελτιωθεί. Να δεις αν είναι από αυτούς που του λες να κάνουν ένα και κάνουν δέκα ή είναι από αυτούς που τους λες να κάνουν δέκα και κάνουν ένα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σπουδαίων ταλέντων που σε βάθος χρόνου χάθηκαν γιατί δεν ήταν υπάκουοι ή γιατί δεν είχαν τον χαρακτήρα να "στρωθούν". Αντίθετα υπήρχαν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα λιγότερο ταλαντούχων παικτών που είχαν το πάθος και την προθυμία να δουλέψουν σαν "σκυλιά" και να πετύχουν πολλά περισσότερα από τους άλλους που είχα περισσότερο ταλέντο.

Όλα αυτά πρέπει να βλέπουν και να δουλεύουν τα επιτελεία των ομάδων πάνω στους νέους παίκτες. Και φυσικά οι οπαδοί ή οι ποδοσφαιρόφιλοι να μην βιάζονται να χαρακτηρίσουν κάποιον "Μαραντόνα" ή "παλτό" . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου