Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα στον Robin Van Persie

Κάθε Τετάρτη έχουμε πλέον καθιερώσει ένα αφιέρωμα σε παίκτη (πιο σπάνια σε μία ομάδα ή έναν προπονητή) που πρωταγωνιστεί στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι, ο οποίος παρά τους τραυματισμούς του εξακολουθεί να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αποκορύφωμα το χατ τρικ απέναντι στον Ολυμπιακό που έδωσε στην ομάδα την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.



Ο Φαν Πέρσι είναι εδώ και χρόνια εκ των κορυφαίων επιθετικών του πλανήτη. Δεινός σκόρερ, με φαρμακερό αριστερό πόδι, έχει πετύχει πολλά όμορφα γκολ με μακρινά σουτ και εκτελέσεις φάουλ, έχει πολύ καλό τελείωμα και κεφαλιά. Δεν είναι και πολύ γρήγορος, όμως η σωματοδομή του τού επιτρέπει να κερδίζει πολλές μονομαχίες.




Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1983 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Πέρασε από τις ακαδημίες της Εξέλσιορ και αργότερα εντάχθηκε σε αυτές της ιστορικής Φέγενορντ, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2001. Στη Φέγενορντ αγωνίστηκε 3 σεζόν, καταγράφοντας 78 συμμετοχές και 22 γκολ, είχε αρκετές συμμετοχές σε Τσάμπιονς Λιγκ και κύπελλο UEFA, ενώ κατέκτησε το κύπελλο UEFA το 2002 (βασικός στον τελικό). Τη σεζόν 2001-02 αναδείχθηκε καλύτερος νέος Ολλανδός παίκτης.


Τη μεγάλη μεταγραφή την έκανε το Μάιο του 2004, όταν και υπέγραψε στην Άρσεναλ που μόλις είχε κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα. Στην Άρσεναλ έμεινε 8 χρόνια και είναι 8ος σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας! Κατέκτησε το κύπελλο του 2005 και το Κομιούνιτι Σιλντ του 2004 (μπήκε ως αλλαγή σε αμφότερους τους τελικούς) και έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006. Σε αυτά τα 8 χρόνια, σε όλες τις διοργανώσεις, με την Άρσεναλ, αγωνίστηκε σε 277 παιχνίδια και σκόραρε 132 γκολ!



Στις πρώτες 4 σεζόν λίγο οι τραυματισμοί, λίγο οι Ανρί-Μπέργκαμπ τον είχαν κυρίως ως επιλογή για το ροτέισον στην επίθεση, ωστόσο σκόραρε αρκετά γκολ και κατέγραψε μπόλικες εμφανίσεις. Μάλιστα, ήταν πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ τη σεζόν 2006-07, με 13 γκολ!





Η πρώτη του σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο με την Άρσεναλ ήταν η 2008-09. Σε 44 συμμετοχές πέτυχε 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, βρισκόμενος με κλειστά μάτια με τον Σεσκ Φάμπρεγας, οδήγησε τους κανονιέρηδες στην 4η θέση της Πρέμιερ Λιγκ και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (5 γκολ στη διοργάνωση). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης της Άρσεναλ για τη σεζόν! Η επόμενη χρονιά (09-10) ήταν μέτρια για τον Ολλανδό, καθώς οι συνεχόμενοι τραυματισμοί περιόρισαν τις συμμετοχές του σε 19, στις οποίες ωστόσο πρόλαβε να σκοράρει 10 γκολ!



Πολύ καλή σεζόν ήταν και η 2010-11 για τον Φαν Πέρσι, άσχετα αν για την Άρσεναλ ήταν μετριότατη (4η θέση-16 Τσουλου-πρόωρος αποκλεισμός στο κύπελλο και χαμένος τελικός στο λιγκ καπ από τη Μπέρμιγχαμ). Ο Φαν Πέρσι είχε 33 συμμετοχές και 22 γκολ και αναδείχθηκε και πάλι πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ.




Η σεζόν 2011-2012 ήταν η τελευταία και καλύτερη του Φαν Πέρσι με την Άρσεναλ! Βρισκόμενος σε δαιμονιώδη φόρμα, χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών, δείχνει ότι αποτελεί εκ των κορυφαίων φορ του πλανήτη και πετυχαίνει 37 γκολ σε 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις! Κατέκτησε πολλούς και σημαντικούς ατομικούς τίτλους εκείνη τη σεζόν, αφού αναδείχθηκε: πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ, καλύτερος παίκτης της Άρσεναλ, στην καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ και στην καλύτερη 11άδα της Ευρώπης από το European Sports Magazine (αναγνωρίζεται ως επίσημος τίτλος). Οι 4 σημαντικότεροι ατομικοί τίτλοι της σεζόν πάντως είναι οι παρακάτω.





Πήρε το χρυσό παπούτσι της Πρέμιερ Λιγκ, αφού ήταν πρώτος σκόρερ της σεζόν με 30 γκολ, ξεπερνώντας κατά 3 τον μετέπειτα παρτενέρ του στην επίθεση της Γιουνάιτεντ, Γουέιν Ρούνεϊ!



Αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ και από ψηφοφορία μεταξύ των παικτών, αλλά και από ψήφους των οπαδών!



Καλύτερος παίκτης της χρονιάς της Πρέμιερ Λιγκ βγήκε και από την επίσημη ψηφοφορία των διακεκριμένων Άγγλων δημοσιογράφων!


Το 2013 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεσηκώνει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, κάνοντας δικό της τον Φαν Πέρσι έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ! Αμέσως οι φίλαθλοι της Άρσεναλ ξεσηκώνονται, καίνε φανέλες του Φαν Πέρσι, τον βρίζουν, τον καταριούνται, και είναι γεγονός μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προδοσίες της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, ο Φαν Πέρσι μάλλον δικαιώθηκε που πήγε στη Μαν Γιουν.



Και το λέω αυτό, διότι στην πρώτη του σεζόν, πέραν του ότι είχε ίδια σεζόν ατομικά, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Αγγλίας! Ο Φαν Πέρσι λοιπόν ήταν το σημείο αναφοράς στη Μαν Γιουν, έχοντας τρομερή συνεργασία με τον Ρούνεϊ και οι δυο τους ήταν η κύρια αιτία της κατάκτησης του τίτλου στην τελευταία χρονιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Ρόμπιν σκόραρε 30 γκολ σε 48 εμφανίσεις, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης της Μαν Γιουν και ήταν και πάλι μέλος της καλύτερης 11άδας της Πρέμιερ Λιγκ και εκ των υποψήφιων για παίκτης της χρονιάς!




Κατέκτησε και πάλι το χρυσό παπούτσι της Πρέμιερ Λιγκ, σκοράροντας 26 γκολ στο πρωτάθλημα, και έγινε μόλις ο 3ος παίκτης που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ 2 συνεχόμενες σεζόν με 2 διαφορετικές ομάδες, μετά τους Άλαν Σίρερ και Τζίμι-Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ!




Τη φετινή σεζόν οι τραυματισμοί έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στον Φαν Πέρσι, ο οποίος συγκαταλέγεται στους ποδοσφαιριστές που έχουν ''γυάλινα'' πόδια. Έχει παίξει μόλις 25 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο έχει προλάβει να σκοράρει 17 φορές, είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ της Μαν Γιουν και οι απουσίες του είναι από τις κύριες αιτίες που η Γιουνάιτεντ έχει τη φετινή τραγική πορεία με τον Μόγιες στον πάγκο. Να σημειωθεί ότι στην αρχή της σεζόν κέρδισε το Κομιούνιτι Σιλντ, σκοράροντας και τα 2 γκολ στο 2-0 επί της περσινής κυπελλούχου, Γουίγκαν.



Ο Φαν Πέρσι δεν θα μπορούσε να μην είναι σημαντικότατο μέλος της εθνικής Ολλανδίας. Έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα το 2005 και έκτοτε μετράει 82 συμμετοχές και 41 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος! Ήταν μέλος της Ολλανδίας σε 4 μεγάλες διοργανώσεις: Μουντιάλ 2006 (ως τους 16, βασικός σε όλα τα ματς, 1 γκολ), Euro 2008 (ως τα προημιτελικά, 1 ματς βασικός-3 αλλαγή, 2 γκολ), Moυντιάλ 2010 (ως τον τελικό, βασικός σε όλα τα ματς, 1 γκολ) και Euro 2012 (αποκλεισμός στους ομίλους, βασικός σε όλα τα ματς, 1 γκολ). 




Μάλιστα, ήταν ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά του επερχόμενου Μουντιάλ, μαζί με τους Λουίς Σουάρεζ (Ουρουγουάη) και Ντέον ΜακΚόλεϊ (Μπελιζέ), σκοράροντας 11 γκολ, όντας καταλύτης στο να προκριθεί η Ολλανδία στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας, όπου αναμένεται να είναι και πάλι εκ των ηγετών της!






Βίντεο


Όλα τα γκολ του Φαν Πέρσι με την Άρσεναλ:




Τα κατορθώματά του την περσινή σεζόν με τη Μαν Γιουν:




Οι ικανότητες του Φαν Πέρσι με τη μπάλα στα πόδια:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου