Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Paris Saint Germain: Μήπως τελικά το χρήμα φέρνει την ευτυχία;

Η Παρί Σεν Ζερμέν παρουσιάζει ακόμα καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με πέρσι, νικάει, αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και δέιχνει ότι είναι έτοιμη για όλα. Ας δούμε αναλυτικά τη φετινή Παρί.









Πορεία έως τώρα

Πρωτάθλημα: Άκρως ουσιαστική μέχρι στιγμής η Παρί το πρωτάθλημα. Αήττητη, με 7 νίκες και 3 ισοπαλίες (οι 2 πρώτες αγωνιστικές και αυτή με τη Μονακό στο ντέρμπι κορυφής). Παρόλο που, με εξαίρεση την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Μπαστιά (4-0), νικάει με 1 ή 2 γκολ διαφορά, παίζει καλό ποδόσφαιρο, και σίγουρα κατά 90% ο τίτλος είναι δικός της, αφού πλην της Μονακό που το παλεύει, καμία ομάδα δε φαίνεται ικανή να την κοντράρει.

Τσάμπιονς Λιγκ: Εξαιρετική στο Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα, καθώς έχει το 3/3 με ευρείες νίκες και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. 1-4 τον Ολυμπιακό, 3-0 τη Μπενφίκα και 0-5 την Άντερλεχτ! Είναι φανερό ότι έχει εξασφαλίσει από τώρα την πρόκριση στους 16 και ίσως καταρρίψει και το ρεκόρ της καλύτερης επίθεσης σε φάση ομίλων, το οποίο κατέχυν Μαν Γιουν (1998-99) και Μπαρτσελόνα (2011-12), με 20 γκολ αμφότερες (η Παρί έχει ήδη 11 στα 3 από τα 6 ματς!).

Σούπερ Καπ: Νίκησε με 2-1 (με ανατροπή και το 2ο γκολ στο 93' από τον Άλεξ) την κυπελλούχο Μπορντό και κατέκτησε τον τίτλο.



Θετικά

Η διάρκεια παρά την αλλαγή προπονητή: Το καλοκαίρι η φυγή του Αντσελότι για τη Ρεάλ και η έλευση του Λοράν Μπλαν στον πάγκο της ομάδας γέννησε ερωτηματικά σχετικά με το αν θα παραμείνει το ίδιο καλή. Δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή φιλοσοφίας, οι παίκτες βρίσκονται καλά μεταξύ τους και η ομάδα παίρνει αποτελέσματα, όπως δηλαδή και πέρυσι.


Η γρήγορη ενσωμάτωση του Καβάνι: Η μεταγραφή του Καβάνι έφερε σε πάρα πολλά μυαλά το ερώτημα: πως θα ταιριάξει στην Παρί; Χωράει; Φυσικά και χωράει και παραχωράει. Έχει αρμονική συνεργασία με τον Ζλάταν, παραμένει αποτελεσματικότατος όπως ήταν στην Νάπολι (8 γκολ σε 11 ματς!), και έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα!


Tο βάθος του ρόστερ: Η Παρί δεν έχει μόνο πολύ δυνατή 11άδα. Έχει και κάποιες εξαιρετικές λύσεις στον πάγκο. Το να θεωρούνται αναπληρωματικοί οι Μαρκίνιος, Ραμπιό, Βεράτι (κατά κάποιο τρόπο), Ζαλέ, Ντιν, Μενέζ, Παστόρε, δείχνει πολλά για την δυναμικότητα της ομάδας.


Η χημεία μεταξύ αστέρων: Άλλο τα αποδυτήρια και άλλο ο αγωνιστικός χώρος. Στον αγωνιστικό χώρο λένε ότι εάν υπάρχουν πολλοί αστέρες είναι δύσκολο να βρεθούν μεταξύ τους. Έτσι ήταν στις πρώτες αγωνιστικές της περσινής Παρί. Με τον καιρό όμως δέθηκε η ομάδα, έμαθε ο ένας τις κινήσεις του άλλου, και η φετινή προσθήκη του Καβάνι που ενσωματώθηκε ταχύτατα, όπως είδαμε παραπάνω, δεν αλλοίωσε τη συνεργασία μεταξύ μεγάλων αστεριών όπως ΤΙάγκο Μότα, Λούκας Μόουρα, Λαβέτσι, Καβάνι, Ιμπραήμοβιτς, Παστόρε, κλπ.


Ο ασταμάτητος Ιμπραήμοβιτς: Τι να πει κανείς γι' αυτόν τον παίκτη. Κατά τη γνώμη μου με διαφορά ο κορυφαίος ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ του πλανήτη. Στην Παρί έχει αφήσει τους εγωισμούς του κατά κάποιον τρόπο, τα δίνει όλα και συνεχίζει να μαγεύει το κοινό με τα εντυπωσιακά γκολ του και τις κινήσεις του στο γήπεδο. Μεγάλος παικταράς.



Αρνητικά

Η αμυντική συμπεριφορά των μπακ: Μπορεί οι Βαν Ντερ Βιλ, Μάξγουελ, Ντιν και Ζαλέ να είναι εξαιρετικοί στην επιθετική τους βοήθεια, όμως ανασταλτικά είναι αρκετά ανεπαρκείς, με συνέπεια να θέλει πιο πολύ τρέξιμο από τους στόπερ και τα αμυντικά χαφ.


Η παρουσία πολλών βεντέτων στα αποδυτήρια: Σε αντίθεση με τον αγωνιστικό χώρο, η παρουσία πολλών αστέρων στα αποδυτήρια δεν είναι τελείως αρμονική, καθώς υπάρχουν μικροπεριστατικά εγωισμού από τις βεντέτες. Φυσιολογικό πράγμα, εξάλλου.



Μέλλον

Η Παρί διαψευδεί αυτούς που λένε ότι το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία. Με πολύ πολύ χρήμα, σε 2 σεζόν έχει φτιάξει μία παγκόσμιας κλάσης ομάδα, με μεγάλους αστέρες, που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, έτοιμη για όλα και για πολλούς τίτλους.

Όταν ο λεφτάς πρόεδρός της, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, έλεγε πριν 1,5 χρόνο ότι μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι να κατακτήσει το Τσου Λου, όλοι τον κορόιδευαν. Ο ίδιος όμως απέδειξε ότι δεν αστειεύοταν, καθώς η Παρί είναι φέτος άνετα στα 3-4 καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στα επόμενα 2-3 χρόνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου