Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλο αφιέρωμα στον Cristiano Ronaldo

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάζεται σε κάθε ματς όλο και καλύτερος. Μιλάμε για ίσως τον πιο ολοκληρωμένο παίκτη εδώ και πολλά χρόνια. Βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του, σκοράρει ακατάπαυστα, ενώ με δικά του 4 γκολ απέναντι στη Σουηδία η εθνική Πορτογαλίας πήρε την πρόκριση για το Μουντιάλ του 2014.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την πορεία ενός από των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών.






Τα παιδικά χρόνια

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1985 στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας.

Είχε δύο αδερφές και έναν μεγάλο αδερφό, ο οποίος από μικρός έμπλεξε με ναρκωτικά όμως ο Κρστιάνο στάθηκε πάντα δίπλα του, περνώντας ώρες μαζί του στο τηλέφωνο για να τον βοηθήσει.


Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και ηττήθηκε εξαιτίας αυτής της συνήθειας από την καρδιά του, όσο κι αν προσπάθησε ο Ρονάλντο να τον βοηθήσει, ενώ οι αδερφές του μικρές για να βοηθήσουν τη μητέρα του, η οποία έκανε 2 και 3 δουλειές για να συντηρήσει την οικογένεια.

Ο Κριστιάνο δεν ήταν καλός μαθητής, ενώ αποβλήθηκε από το σχολείο του όταν πέταξε καρέκλα σε έναν καθηγητή του. Στα 16 του αυτός και η μητέρα του αποφάσισαν ο Κριστιάνο να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο.





Η ανάδειξη στη Σπόρτινγκ


Μετά από πέρασμα από κάποιες ερασιτεχνικές ομάδες της Μαδέιρα, ο Κριστιάνο εντάχθηκε σε μία από τις 3 μεγαλύτερες δυνάμεις του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας, σε ηλικία 12 ετών, το 1997. Πάντα έπαιζε με συμπαίκτες-αντιπάλους 2 κα 3 χρόνια μεγαλύτερους, καθώς έβγαζε μάτια από πολύ μικρός ότι θα κάνει τεράστια καριέρα. Να σημειωθεί ότι στα 15 του αντιμετώπισε μία πολύ σοβαρή ασθένεια που λίγο έλειψε να του κόψει τη μπάλα!


Το 2002 ο CR7 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα της Σπόρτινγκ. Στις 7 Οκτωβρίου του 2002 ήρθε το ντεμπούτο του απέναντι στη νίκη με 3-0 επί της Μορεϊρένσε, και αμέσως κλήθηκε από τον Βενγκέρ να δοκιμαστεί στην Άρσεναλ, ωστόσο δεν προχώρησε η μεταγραφή του στους κανονιέρηδες.

Με τη Σπόρτινγκ έβγαλε μάτια από την πρώτη του κιόλας σεζόν (και μοναδική στη Σπόρτινγκ, καθώς το καλοκαίρι ήρθε αμέσως η μεταγραφή στο Μάντσεστερ). Βασικότατος, με 31 συμμετοχές (3 εξ αυτών στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και 5 γκολ ήταν εκ των διακριθέντων των ''λιονταριών'' που εκείνη τη χρονιά (2002-03) που εκείνη τη σεζόν τερμάτισαν στην 3η θέση του πρωταθλήματος.






Ο νεαρός σταρ της Μαν Γιουν

Το καλοκαίρι ο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος Πορτογάλος που παίζει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού υπέγραψε με τη Σπόρτιγνκ να καρπώνεται 15 εκατ. ευρώ από την πώλησή του. Ο Σερ Άλεξ του έδωσε κατευθείαν το νούμερο 7, το οποίο είχαν φορέσει θρύλοι της ομάδας στο παρελθόν (όπως Καντονά, Μπέκαμ, Ρόμπσον, κλπ.), έτσι ώστε να του δώσει έξτρα κίνητρο.

Ο CR7 πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη φανέλα των κόκκινων διαβόλων στις 16 Αυγούστου του 2003, στη νίκη 4-0 επί της Μπόλτον, περνώντας ως αλλαγή στο 60', ενώ το πρώτο του γκολ το πετυχαίνει με απευθείας φάουλ στις 1 Νοεμβρίου, στη νίκη 3-0 απέναντι στην Πόρτσμουθ. Από την πρώτη κιόλας σεζόν ο Ρονάλντο είναι βασικός στη Μαν Γιουν, καταγράφει 40 συμμετοχές και 6 γκολ, ένα εκ των οποίων στον τελικό του κυπέλλου, απέναντι στη Μίλγουολ, που ήταν και ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε με τη Γιουνάιτεντ.


Οι επόμενες δύο σεζόν του Ρονάλντο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί ουσιαστικά το ξεπέταγμά του και η γνωριμία με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τη σεζόν 2004-05 έχει 9 γκολ και την επόμενη άλλα 12, κατακτάει άλλους 2 τίτλους (κύπελλο το 2005 και Λιγκ Καπ το 2006) πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, και στα 21 του χρόνια είναι από τα βαρόμετρα της ιστορικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Οι βάσεις είχαν ήδη μπει για τη δημιουργία του θρύλου!




Η σπουδαία δεύτερη 3ετία στη Γιουνάιτεντ

Αφού πλέον έχει τις κατάλληλες εμπειρίες, την εμπιστοσύνη του Σερ Άλεξ και τον θαυμασμό του κόσμου, ο Κριστιάνο είναι έτοιμος να μπει στην ελίτ των ποδοσφαιριστών της Γιουνάιτεντ. Η τριετία 2006-2009 ήταν που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως και τον καθιέρωσε για πάντα στις καρδιές των οπαδών των κόκκινων διαβόλων.

Τη σεζόν 2006-2007 ο Ρονάλντο είναι πλέον αναντικατάστατος και από τους καταλύτες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Γιουνάιτεντ. Πετυχαίνει 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με τα σημαντικότερα να είναι αυτό απέναντι στη Φούλαμ στην ανατροπή της μαν Γιουν, το μοναδικό της αναμετρήσεις με τη συμπολίτισσα Σίτι 3 αγωνιστικές πριν το τέλος που κλείδωσε τον τίτλο αλλά και αυτό απέναντι στη Μίλαν για τα ημιτελικά του Τσου λου (η Μαν Γιουν αποκλείστηκε). Εκείνη τη σεζόν ο Ρονάλντο αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ, μόλις στα 22 του χρόνια! 

Παράλληλα, ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα του υποψήφιος για τη χρυσή μπάλα, όπου τερμάτισε 2ος πίσω από τον Κακά!

Η επόμενη χρονιά είναι η καλύτερη του Κριστιάνο στην 6ετία με την κόκκινη φανέλα. Ο Ρονάλντο πετυχαίνει σε 49 εμφανίσεις 42 γκολ (!!!), όντας με τεράστια διαφορά από τους δεύτερους Ρούνεϊ και Τέβεζ ο πρώτος σκόρερ της (πρωταθλήτριας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν) Μαν Γιουν σε όλες τις διοργανώσεις εκείνη τη σεζόν, ενώ τα 31 εξ αυτών είναι για την Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο φυσικά του δίνει το χρυσό παπούτσι που απονέμεται στον πρώτο σκόρερ αλλά και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του πρωταθλήματος!


Στο Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτάει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, νικώντας στα πέναλτι 6-5 την Τσέλσι, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια (ο Ρονάλντο το γκολ), ενώ ο Ρονάλντο αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην καριέρα του πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ!!! 

Δικαιότατα ο Ρονάλντο εκείνη τη σεζόν κατακτάει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της Ευρώπης και φυσικά την πρώτη του (και μοναδική έως τώρα) χρυσή μπάλα!!! Με διαφορά η καλύτερη σεζόν του Κριστιάνο βάσει επιτευγμάτων!


Η 6η και τελευταία χρονιά του Κριστιάνο στη Γιουνάιτεντ διόλου άσχημη δεν είναι! Ο CR7 πετυχαίνει 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (και πάλι πρώτος σκόρερ της ομάδας) συνεχίζοντας να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις.

Η Μαν Γιουν κατακτάει το 3ο συνεχόμενο πρωτάθλημά της, το Λιγκ Καπ, το διηπειρωτικό, το Κομιούνιτι Σιλντ, και φτάνει μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπου ηττάται με 2-0 από τη Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα που εκείνη τη σεζόν είχε κατακτήσει τα πάντα. Ο Ρονάλντο είναι και πάλι στην τριάδα της Χρυσής Μπάλας, την οποία κατακτά ο Μέσι.


Το καλοκαίρι του 2009 κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχωρεί, πηγαίνοντας στην Ισπανία, αφήνοντας όμως πίσω του 6 σπουδαία χρόνια 118 γκολ σε 292 εμφανίσεις και 9 τίτλους

Οι οπαδοί της Μαν Γιουν τον λάτρεψαν και συνεχίζουν να ον λατρεύουν όσο λίγους μη-Βρετανούς παίκτες στην ιστορία του συλλόγου και θα αποτελεί για πάντα ένα σπουδάιο κεφάλαιο για την ομάδα του Μάντσεστερ.




Η μεταγραφή στη Ρεάλ

Στις 26 Ιουνίου του 2009 η Ρεάλ ολοκλήρωσε το τεράστιο μεταγραφικό μπαμ, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που τον έκανε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου! 

Τεράστιες προσδοκίες δημιουργούνται από τη μεταγραφή του, ενώ 85.000 οπαδοί της Ρεάλ και όχι μόνο μαζεύονται στο Μπερναμπέου για να τον καλωσορίσουν στη νέα πρόκληση που του ανοίγεται στην καριέρα του! Το σίγουρο είναι ότι λίγοι περίμεναν την απίστευτη εξέλιξη που θα είχε στη Ρεάλ..



Στο πάνθεον της Ρεάλ Μαδρίτης

Από την πρώτη του σεζόν ο Ρονάλντο έδειχνε ότι ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία με τη Ρεάλ. Tο ντεμπούτο του το πραγματοποιεί στις 29 Αυγούστου απέναντι στη Λα Κορούνια, όπου σκόραρε και το πρώτο του γκολ.

Λόγω ενός τραυματισμού είχε λιγότερες συμμετοχές από ότι θα περίμενε στη χρονιά, αλλά και πάλι σε 35 εμφανίσεις πρόλαβε να σκοράρει μόλις 33 γκολ! 

Η Ρεάλ ωστόσο δεν τα πήγε καλά και στις 3 διοργανώσεις με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο και έτσι ο Αργεντίνος προπονητής αλλά και αρκετοί παίκτες αποχώρησαν.


Με τον συμπατριώτη του Ρονάλντο, τον Ζοσέ Μουρίνιο, στον πάγκο και με νέο αίμα στο ρόστερ, η Ρεάλ ήταν έτοιμη για κάτι παραπάνω. Ο Ρονάλντο κατακτάει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Ισπανικού πρωταθλήματος με 40 γκολ, ενώ σκοράρει άλλα 13 στις υπόλοιπες διοργανώσεις, ενώ την ίδια σεζόν (2010-2011) κερδίζει και τον πρώτο του τίτλο με τη Ρεάλ, το κύπελλο Ισπανίας, όπου ήταν ο μοναδικός σκόρερ του τελικού απέναντι στη Μπαρτσελόνα (1-0)! 

Επίσης, έφτασε και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Μπαρτσελόνα, με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει 6 γκολ στη διοργάνωση και να είναι και πάλι υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα (και πάλι ο Μέσι την κατακτάει, λόγω των τίτλων της Μπάρτσα πιο πολύ). 

Ο Κριστιάνο είχε δημιουργήσει μία τριάδα φωτιά με τους Μπενζεμά και Ιγκουαϊν στην επίθεση της Ρεάλ, ενώ από πίσω τους υποστήριζαν άριστα οι Οζίλ (ο καλύτερος ''συνεργάτης'' του Ρονάλντο στην καριέρα του) και Ντι Μαρία, κάνοντας όλοι μαζί τη Ρεάλ να παίζει απίστευτα επιθετικό ποδόσφαιρο!

Το επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η Ρεάλ έφτασε στο αποκορύφωμά του την επόμενη σεζόν (2011-2012), αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, έχοντας πετύχει 121 γκολ και έχοντας 100 ακριβώς βαθμούς στο τέλος της σεζόν!

Ο Ρονάλντο συνέβαλε τα μέγιστα πετυχαίνοντας 46 γκολ στο πρωτάθλημα (συνολικά είχε 55 εμφανίσεις και 60 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις!). Στο Τσουλου, φτάνει εκ νέου στα ημιτελικά, όμως αποκλείεται από τη Μπάγερν στα πέναλτι (στον επαναληπτικό ο Ρονάλντο σκόραρε 2 γκολ και ουσιαστικά μόνος του έδωσε τις όποιες ελπίδες στην ομάδα). 

Η σεζόν πάντως και για τον Ρονάλντο και για τη Ρεάλ κρίνεται άκρως επιτυχημένη.


Η περσινή σεζόν ήταν αποτυχημένη για τη Ρεάλ, αλλά επιτυχημένη για τον Ρονάλντο. Πλέον με άκρως βελτιωμένο το παιχνίδι του σε όλους τους τομείς, όντας πολύ πιο ομαδικός, παρουσιάζει εξαιρετικούς αυτοματισμούς με τους συμπαίκτες του μεσοεπιθετικά, όμως η Ρεάλ προδίδεται από την τραγική αμυντική της λειτουργία, και έτσι τερματίζει 2η στο πρωτάθλημα, χάνει στον τελικό του κυπέλλου από την Ατλέτικο και αποκλείεται στα ημιτελικά του Τσουλου για 3η συνεχόμενη φορά, αυτή τη φορά από τη Ντόρτμουντ, από την οποία χάνει με 4-1 στο πρώτο ματς στο Βεστφάλεν.


Ο CR7 πάντως πραγματοποιεί ακόμα μία εξαιρετική σεζόν πέρσι, αφού πετυχαίνει 55 γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ βγήκε και πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ για 2η φορά στην καριέρα του (12 γκολ). 

Να σημειωθεί ότι σχεδόν μόνος του έφτασε τη Ρεάλ ως τα ημιτελικά. Στους 16 σκόραρε μέσα-έξω εναντίον της πρώην του ομάδας, της Μάν Γιουνάιτεντ, στα προημιτελικά έβαλε 2 γκολ μέσα στη Γαλατασαράι, ενώ νωρίτερα στους ομίλους είχε κάνει χατ τρικ μέσα στον Άγιαξ!


Η φετινή σεζόν ατομικά για τον Ρονάλντο είναι όπως και οι προηγούμενες, καλύτερη από την προηγούμενη. Ο Πορτογάλος δε σταματάει να δουλεύει, και αυτό φαίνεται στο γήπεδο αφού το παιχνίδι του πλέον είναι άκρως ολοκληρωμένο. 

Με πολλές αλλαγές στο ρόστερ, νεανικό πλέον, με τον Μπέιλ συμπαίκτη και τον Αντσελότι στον πάγκο, ο Ρονάλντο συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα (25 γκολ σε 18 συμμετοχές, με τα 8 γκολ να είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας παίξει μόλις 4 αγωνιστικές!) και να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τη Ρεάλ και την μεγαλύτερη ελπίδα των οπαδών για τίτλο. 

Πρόσφατα ο Σεπ Μπλάτερ τον κατηγόρησε λέγοντάς τον ''στρατηγό μέσα στο γήπεδο και καθόλου ομαδικό'' και ο Ρονάλντο στο αμέσως επόμενο ματς σκόραρε και πανηγύρισε σαν... κομάντο

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει σκοράρει 12 γκολ σε κλάσικο, και μάλιστα σε 6 συνεχόμενα ματς, με τον πανηγυρισμό ''calma'' όπου την ''είπε'' σε όλο το Καμπ Νου!


Ο Ρονάλντο έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία με τους μερένχες και έχει μπει στο πάνθεον της ιστορίας του μεγάλου αυτού συλλόγου. Είναι στην 5η θέση των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών με 226 γκολ, με τον 1ο Ραούλ (τεράστιος) να έχει 323. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη Ρεάλ ο αριθμός των γκολ του είναι μεγαλύτερος από αυτόν των συμμετοχών του! Πράγμα απίστευτο που από μόνο του λέει πάρα πολλά!

Πιστεύω πως αν καταφέρει και πανηγυρίσει με την φανέλα της Ρεάλ το 10ο τσουλου της ομάδας και φτάσει στην πρώτη θέση των σκόρερ (διόλου απίθανο με το ρυθμό που πάει), θα μιλάμε για τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία του συλλόγου!




Στην εθνική

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι φυσικά το μεγάλο αστέρι και ο αρχηγός της εθνικής Πορτογαλίας, το σημείο αναφοράς για κάθε αντίπαλο, η μεγάλη ελπίδα για διάκριση από τους οπαδούς και εθνικό σύμβολο. Με το χατ τρικ του απέναντι στη Σουηδία την περασμένη Τρίτη πέρασε στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών για την εθνική Πορτογαλίας με 47 γκολ (σε 109 συμμετοχές)! Τη θέση τη μοιράζεται με τον Παουλέτα, αλλά είναι δεδομένο ότι θα το ξεπεράσει πολύ σύντομα. Ας δούμε την πορεία του με το εθνόσημο!


Το διάστημα 2001-2003 το πέρασε στις μικρές εθνικές. Πέρασε από όλες (U17, U29, U20, U21, U23) και άφησε το στίγμα του, όμως λόγω του ταλέντου του προωθήθηκε γρήγορα στην πρώτη ομάδα.

Το ντεμπούτο του με την ανδρική εθνική ομάδα της Πορτογαλίας ήρθε στις 20 Αυγούστου του 2003, απέναντι στο Καζακστάν.

Ο CR7 φυσικά έχει υπάρξει μέλος της εθνικής Πορτογαλίας σε όλες τις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων από το 2003 και μετά: Euro 2004, Mουντιάλ 2006, Euro 2008, Μουντιάλ 2010, Euro 2012 (αρχηγός).

Συνολικά σε τελικές φάσεις Euro έχει πετύχει 6 γκολ και σε Μουντιάλ 2, ενώ σε προκριματικές φάσεις έχει σκοράρει 15 φορές σε Euro και άλλα τόσα σε Μουντιάλ!

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του με την Πορτογαλία είναι αναμφισβήτητα η συμμετοχή στον τελικό Euro 2004, όπου ηττήθηκε στον τελικό ξέρουμε όλοι από ποιον, η 4η θέση στο Μουντιάλ του 2010, ενώ το αποκορύφωμα της ηγετικής παρουσίας του Ρονάλντο στην εθνική, που αναμένεται να έχει και συνέχεια, ήταν φυσικά το Euro 2012.

Αφού με 2 δικά του γκολ απέναντι στην Ολλανδία σφράγισε την πρόκριση της ομάδας ως 2η στα προημιτελικά, εκεί έβαλε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης με την Τσεχία και πέρασε στα ημιτελικά, όπου ήταν ο MVP της ομάδας στον αποκλεισμό στα πέναλτι από την Ισπανία.






Τρόπος παιχνιδιού

Εντάξει τι να πει κανείς για το παιχνίδι του Ρονάλντο. Με διαφορά ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης του πλανήτη. Η φυσική του θέση είναι αριστερό εξτρέμ, αλλά μπορεί να παίξει δίπλα και πίσω από τον φορ, η και μόνος του στην κορυφή της επίθεσης.

Χαρακτηριστική του κίνηση είναι οι ταχύτατες κούρσες που κάνει από την αριστερή πλευρά, και σταδιακά στο ύψος της περιοχής συγκλίνει για να σουτάρει με το καλό του πόδι ή να βγάλει κάθετη. Αυτό φυσικά αφού έχει σβήσει με τις τρίπλες του 3-4 αντιπάλους.

Πέρα από τον φαντεζί τρόπο που παίζει, με τον καιρό στη Ρεάλ έχει γίνει και τακτικά άριστος! Τρέχει σε όλο το γήπεδο, βοηθάει στα μαρκαρίσματα, βγάζει πολλές ασίστ και έχει γίνει πολύ πιο ομαδικός από ότι όταν ήταν στη Μαν Γιουν. Περιττό φυσικά να πούμε ότι είναι μία μηχανή των γκολ (το λένε και οι αριθμοί άλλωστε) που μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο (μακρινό σουτ, τετ-α-τετ, στημένη φάση-κεφαλιά, κούρσα, κλπ.). Απίστευτα ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής!




Φιλανθρωπία

Παρόλο που πολλοί τον θεωρούν ''κακό παιδί'', ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει επιδείξει επανηλλειμένως σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Έχει βοηθήσει παιδιά με ασθένεις, έχει επισκεφτεί σχολεία Παλαιστινίων, έχει δώσει 3 εκατομμύρια σε χώρες και ιδρύματα στην Αφρική, και έχει κάνει πολλές πολλές άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ώστε να μοιράσει χαμόγελο και χαρά σε ανρθώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Εκτός από μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι και μεγάλος άνθρωπος.




Δηλώσεις του

''Πολλοί νεαροί παίκτες έχουν πετύχει στη Γιουνάιτεντ. Γιατί να μην συμβεί και σε μένα; Δε με ανησυχεί που είμαι νεαρός. Είναι αυτονόητο ότι θα δώσω τα πάντα''

''Ίσως με σιχαίνονται γιατί είμαι υπερβολικά καλός''

''Είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Με κάνει πάντα υπερβολικά χαρούμενο το να σκοράρω. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι ένα απλό γκολ από κοντά, ή ένα εντυπωσιακό μακρινό σουτ ή ένα σόλο. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να σκοράρω, με κάθε τρόπο''

''Η αγάπη σας με κάνει δυνατό, το μίσος σας με κάνει ασταμάτητο''

''Η στρατηγική μου στα στημένα; Απλά βλέπω τα δίχτυα και λέω: στείλτο Κριστιάνο''

''Πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον της ομάδας. Οι τρίπλες που κάνω είναι χρήσιμες μόνο όταν βοηθούν την ομάδα. Εάν δεν κερδίσει η ομάδα, δεν έχει νόημα ο,τι τρίπλα κι αν κάνω, όσα γκολ κι αν βάλω''

''Κανένας δεν έκανε αυτά που έκανα εγώ σε αυτή τη σεζόν. Αξίζω τη χρυσή μπάλα'' (2008)

''Νομίζω ότι έχω μεγαλώσει. Έχω ωριμάσει. Είμαι και συμπεριφέρομαι σαν άντρας πλέον. Και αυτό είναι σημαντικό και μέσα στο γήπεδο. Χρειάζεσαι πάντα κάποια εμπόδια-προβλήματα να ξεπεράσεις ώστε να μεγαλώσεις και να ωριμάσεις. Είμαι πλέον δυνατότερος και ωριμότερος''

''Δεν θέλω να με συγκρίνουν με κανέναν. Θέλω να δημιουργήσω τη δική μου προσωπικότητα, το δικό μου τρόπο παιχνιδιού και να αφήσω τη σφραγίδα μου στην ομάδα''

''Θέλω να γίνω ο καλύτερος παίκτης του κόσμου σε 2-3 χρόνια, ένας καθοριστικός παίκτης σε κάθε ματς'' (2008)

''Δεν είμαι τελειομανής, αλλά μου αρέσει να πηγαίνουν όλα καλά. Κάθε μέρα θέλω να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να δουλεύω, να βελτιώνω το παιχνίδι μου. Ποτέ δεν έχω σταματήσει και ούτε πρόκειται να σταματήσω να δουλεύω σκληρά, για να ευχαριστώ τους πάντες, τους φιλάθλους, τους συμπαίκτες μου, τον προπονητή, αλλά και τον εαυτό μου''

''Δεν σκέφτομαι το ένα ή το άλλο κόλπο, απλά μου βγαίνουν στον αγώνα''

''Πολλοί φίλαθλοι επιμένουν να με αποδοκιμάζουν και να με γιουχάρουν. Με ζηλεύουν, γιατί είμαι όμορφος, πλούσιος και παικταράς!'' (σε επίδειξη απίστευτης αλαζονείας)

''Το μόνο πράγμα που πραγματικά σιχαίνομαι, είναι να είμαι μόνος''

''Όποτε κερδίζω ένα βραβείο, σκέφτομαι τον πατέρα μου''

''Όταν η οικογένειά μου δεν είναι εντάξει, δεν μπορώ να ηρεμήσω. Δε μου φαίνεται σωστό''



Είπαν γι' αυτόν

Τζορτζ Μπεστ: ''Υπήρξαν πολλές φορές που κάποιος παίκτης συγκρίθηκε μαζί μου, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να πω πως ήταν κομπλιμέντο... για μένα!''.

Ζοσέ Μουρίνιο: ''Τον είχα δει να παίζει με τα μικρά της Σπόρτινγκ. Είπα στο βοηθό μου, ότι αυτός είναι ο γιος του φαν Μπάστεν και θα αφήσει εποχή. Φαινόταν από μικρός το κάτι που θα τον έκανε τεράστιο''.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: ''Συνεργάστηκα με πάρα πολλούς καταπληκτικούς παίκτες στη Γιουνάιτεντ, αλλά ο Κριστιάνο είναι ο καλύτερος''.

Πολ Τζιούελ (δημοσιογράφος): ''Είναι σαν να έχει 6 πόδια, γενναίος σαν λιοντάρι, δυνατός σαν βόδι και γρήγορος σαν αστραπή. Αν ήταν και όμορφος, θα μπορούσες να πεις ότι τα έχει όλα!''.

Άλαν Πέρι (δημοσιογράφος): ''Είναι δώρο από τον παράδεισο, πραγματικό δώρο από τον παράδεισο. Ό,τι ακουμπάω γίνεται χρυσό''.

Άντι Γκρέι (δημοσιογράφος): ''Προσπαθώ επίμονα να βρω λέξεις να περιγράψω τον Ρονάλντο, αλλά μάταια''.

Τζορτζ Μπεστ: ''Υπήρξαν πολλές φορές που κάποιος παίκτης συγκρίθηκε μαζί μου, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να πω πως ήταν κομπλιμέντο... για μένα!''.

Μπομπι Τσάρλτον: ''Αυτά που κάνει δεν τα έχουμε δει από κανέναν άλλον. Είναι ένας μεγάλος παίκτης, που αρπάζει τον ταύρο από τα κέρατα και τα κάνει όλα στο γήπεδο. Και το κάνει συνέχεια. Συνεχώς παρουσιάζεται καλύτερος από ότι περιμένουν οι άνθρωποι''.

Λουίς Φίγκο: ''Είναι απίστευτος. Μερικές φορές κάνει πράγματα που με κάνουν να πιάνω το κεφάλι μου και να αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνει''.

Ράιαν Γκιγκς: ''Όταν παίρνει τη μπάλα ο Ρονάλντο, απλά τον αφήνεις να κάνει ό,τι θέλει''.

Ρόμπι Ράιαν (αμυντικός της Μίλγουολ): ''Ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα μου που το ευχαριστήθηκα να με σβήσει ένας αντίπαλος πολλές φορές!''.




Επιτεύγματα

Μαν Γιουν

3 πρωταθλήματα: 2007, 2008, 2009
1 κύπελλο: 2004
2 Λιγκ Καπ: 2006, 2009
1 Κομιούνιτι Σιλντ: 2007
1 Τσάμπιονς Λιγκ: 2008
1 διηπειρωτικό: 2008

Ρεάλ

1 πρωτάθλημα: 2012
1 κύπελλο: 2011
1 σούπερ καπ Ισπανίας: 2012

Ατομικά

Καλύτερη 11άδα του Euro 2004
Καλύτερη 11άδα του Euro 2012
Καλύτερος νέος παίκτης από τη FIFPro* (2004, 2005)
Καλύτερος νέος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ από τη PFA** (2007)
Καλύτερος παίκτης της Μαν Γιουν από τους οπαδούς (2004, 2007, 2008)
Καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ από τη PFA (2007, 2008)
Καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ (2007, 2008)
Χρυσό παπούτσι της Πρέμιερ Λιγκ (2008)
Πρώτος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ (2008, 2013)
Καλύτερος επιθετικός της χρονιάς UEFA (2008)
Καλύτερος παίκτης της χρονιάς UEFA (2008)
ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ ΤΟ 2008
Καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ (2006, 2007, 2008, 2009)
Βραβείο Πούσκας (καλύτερο γκολ της χρονιάς) (2009)
Χρυσό παπούτσι (2008, 2011)
Καλύτερη 11άδα της χρονιάς UEFA (2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012)
Καλύτερη 11άδα της χρονιάς FIFPro (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012)
Πρώτος σκόρερ του Ισπανικού πρωταθλήματος (2011)
Πρώτος σκόρερ του κυπέλλου Ισπανίας (2011)


*FIFPro: Διεθνής ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών
**PFA: Ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών Πρέμιερ Λιγκ




Ρεκόρ

(κάποια μοιράζονται με άλλους παίκτες)

Κόσμος

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία (μέχρι το 2013)

Ευρώπη

Ο μοναδικός που έχει κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι σε 2 διαφορετικά πρωταθλήματα
Πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που έφτασε τα 40 γκολ σε μία σεζόν για 2 συνεχόμενα χρόνια
Περισσότερα συνεχόμενα ματς (6) να σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ

Αγγλία

Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν πρωταθλήματος

Ισπανία

Ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει απέναντι σε όλες τις ομάδες σε μία σεζόν
Ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει σε 6 συνεχόμενα ''κλάσικο''
Ο γρηγορότερος στο να σκοράρει 150 γκολ στο πρωτάθλημα

Πορτογαλία

Πρώτος σκόρερ της εθνικής όλων των εποχών (47 γκολ)
Πρώτος σκόρερ της εθνικής σε τελικές φάσεις Euro (6 γκολ)
Περισσότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις Euro (14)
Περισσότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις Μουντιάλ (11)
Νεαρότερος παίκτης που έφτασε τις 100 συμμετοχές

Ρεάλ Μαδρίτης

Περισσότερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε μία σεζόν (60)
Περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα σε μία σεζόν (46)
Περισσότερα γκολ στο Τσάμπιονς Λιβκ σε μία σεζόν (12)
Περισσότερα χατ τρικ σε μία σεζόν (7)
Ο γρηγορότερος στο να σκοράρει 50 γκολ στο πρωτάθλημα
Ο γρηγορότερος στο να σκοράρει 100 γκολ στο πρωτάθλημα
Ο γρηγορότερος στο να σκοράρει 150 γκολ στο πρωτάθλημα
Ο γρηγορότερος στο να σκοράρει 200 γκολ στο πρωτάθλημα
Η μεγαλύτερη συχνότητα γκολ (1.08 ανά αγώνα!)
Ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στα 4 πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος
Περισσότερα γκολ σε 3 συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος (9)
Περισσότερα γκολ σε 5 συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος (14)




Η καριέρα του με αριθμούς

Σεζόν          Ομάδα        Συμ.  Γκολ

2002-03   Σπόρτινγκ     31        5
2003-04   Μαν Γιουν     40        6
2004-05   Μαν Γιουν     50        9
2005-06   Μαν Γιουν     47       12
2006-07   Μαν Γιουν     53       23
2007-08   Μαν Γιουν     49       42
2008-09   Μαν Γιουν     53       26
2009-10   Ρεάλ Μαδ.     35       33
2010-11   Ρεάλ Μαδ.     54       53
2011-12   Ρεάλ Μαδ.     55       60
2012-13   Ρεάλ Μαδ.     55       55
2013-14   Ρεάλ Μαδ.     18       25

2002-03   Σπόρτινγκ      31       5
2003-09   Μαν Γιουν     292    118
2009-14   Ρεάλ Μαδ.     217    226

2003-14  Πορτογαλία   109     47

Συνολικοί αριθμοί: 649 συμ. - 396 γκολ




Προσωπική άποψη

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι υπόδειγμα αθλητή. Με τη σκληρή και καθημερινή δουλειά, σεκ άθε ματς παρουσιάζεται όλο και καλύτερος και όλος ο κόσμος παραμιλάει. Είναι παικταράς, ολοκληρωμένος και είμαι σίγουρος ότι θα πάει και ακόμα παραπάνω στο μέλλον. 

Αν συνεχίσει έτσι για τα επόμενα 4-5 χρόνια και πάρει και έναν τίτλο (Γιούρο/Μουντιάλ) με την Πορτογαλία ή οδηγήσει τη Ρεάλ στην κατάκτηση Τσουλου, θα μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που θα έχει μπει στο τοπ-10 όλων των εποχών! Πραγματικό πρότυπο αθλητή!





Βίντεο

Ο Ρονάλντο με τη φανέλα της Σπόρτινγκ:



Όλα τα γκολ με τη Γιουνάιτεντ (και μερικά από Ρεάλ):



Όλα τα γκολ του με τη Ρεάλ στις 4 πρώτες σεζόν (δηλαδή χωρίς τη φετινή):


Τα κατορθώματά του τη φετινή σεζόν:



Όλα τα γκολ με την Πορτογαλία (χωρίς τα 4 απέναντι στη Σουηδία):



Τα 4 γκολ του σε 2 ματς απέναντι στη Σουηδία που έδωσαν στην Πορτογαλία την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014 και ήταν η αφορμή για το αφιέρωμα που διαβάσατε:



Τα κόλπα του Κριστιάνο:



Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του CR7:





Πηγές




8 σχόλια:

  1. A-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-ΤΟΣ..ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚ

    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΖΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΟ...

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ...

    ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ...ΠΕΡΝΑΕΙ ΩΡΕΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ..

    ΤΟΝ ΚΟΒΩ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙ (ΛΟΓΩ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ)

    *ΣΟΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ..ΞΕΧΑΣΤΗΚΑ

    ΜΑΡΑΟΥΝΤΕΡ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρα οντως ειναι καλο παιδι, απλα μερικες φορες παρασυρεται και γινεται ψωνιο με ολη τη σημασια της λεξης. Αλλα ειναι και καπως λογικο με τοση φημη γυρω του...

    Δουλευταρας και συμφωνω οτι ισως εχει μεγαλυτερη διαρκεια απο τον Μεσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν μπράβο στον Νικ, για το τιτάνιο αυτό αφιέρωμα...

    Αρκετά στοιχεία που αναφέρει το άρθρο δεν τα γνώριζα.. Όπως για παράδειγμα ότι ο Ρονάλντο είχε προβλήματα στην οικογένειά του... Επίσης, δεν γνώριζα ότι έχει κάνει τόσες φιλανθρωπίες... Το φανταζόμουν αλλά δεν γνώριζα με ακρίβεια...

    Πραγματικά ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ...

    Σε όποια ομάδα και να έπαιζε θα την ανέβαζε επίπεδο. Είναι ένας παίκτης - μια ομάδα. Ότι κι αν πούμε είναι λίγο..

    Του λείπει ένα EURO ή ένα MUNDIAL για να τα έχει ΌΛΑ...

    Πάντως η Εθνική Πορτογαλίας έχει το υλικό για να το πετύχει αυτό τα επόμενα 6-7 χρόνια που ο Ρονάλντο θα παίζει στην Εθνική...

    Εγώ θα παραθέσω μία ιστορία ακόμη για τον Ρονάλντο που κάπου (δεν θυμάμαι που) την είχα διαβάσει ή ακούσει (δεν θυμάμαι)...

    Θα την γράψω στο επόμενο σχόλιο μου για να μην βγει υπερβολικά μεγάλο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιστορία που έλεγα λοιπόν....

    Στη ομάδα που αγωνιζόταν ο Ρονάλντο στην Μαδέϊρα ήταν ακόμη ένα ταλαντούχο παιδί...

    Κάποια στιγμή, πήγαν να παρακολουθήσουν την ομάδα, σκάουτερ από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας...

    Οι άνθρωποι της ομάδας που έπαιζαν ο Ρονάλντο και το άλλο ταλαντούχο παιδί, για να τους δώσουν ένα κίνητρο παραπάνω να αναδειχτούν τους είπαν ότι οι σκάουτερ θα πάρχουν στην Σπόρτινγκ αυτόν που θα βάλει περισσότερα γκολ σε εκείνο το παιχνίδι που θα έδινε η ομάδα του μικρού τότε Ρονάλντο...

    Ε, το ματς άρχισε.. Και οι δύο παίκτες σκόραραν και ήταν στα ίσα... Προς το τέλος του αγώνα έγινε η φάση που έμεινε στο μυαλό όλων τότε...

    Το άλλο ταλαντούχο παιδί είναι φάτσα κάρτα με το τέρμα και αντί να πλασάρει, δίνει τηυν μπάλα στον Ρονάλντο για να σκοράρει... Και έτσι ο Ρονάλντο βγαίνει πρώτος σκόρερ και τον διαλέγουν οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ..

    Όταν τελείωσε η δοκιμή πήγε και ρώτησε το άλλο ταλαντούχο παιδί, γιατί το έκανε αυτό ; ; ; Η απάντηση του άλλου παιδιού ήταν "γιατί είσαι καλύτερος"....

    Χρόνια αργότερα, κάποιοι ανακάλυψαν το άλλο ταλαντούχο παιδί που είχε μεγαλώσει και φυσικά δεν είχε τα χρήματα και την σταδιοδρομία του Ρονάλντο... Παρόλα αυτά είχε ένα πολύ ωραίο σπίτι και δεν θυμάμαι τι άλλη περιουσία...

    Στην ερώτηση "πως κατάφερες να τα αποκτήσεις όλα αυτα, εφόσον δεν είχες άφθονα χρήματα", η απάντησή του ήταν..."Μου τα πήρε ο Ρονάλντο".....

    Και εκεί μένουμε όλοι ΚΑΓΚΕΛΟ...

    Δεν ξέρω αν όντως ισχύει αυτό..Πάντως αν ισχύει είναι μεγάλο κοινωνικό μύνημα από τον Ρονάλντο...

    Σε ένα σάιτ το είχα διαβάσει...Τωρα θυμήθηκα... Θα ψάξω να το βρω αν μπορέσω θα βάλω το link...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://endiaferonta.com/?p=41411

    Το βρήκα το λινκ....διαβάστε την ιστορία να θέλετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικη ιστορια τζιμ, που διεχνει το ποσο μεγαλος ανθρωπος ειναι ο Ροναλντο πισω απο τις καμερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπραβο σου νικο για το υπεροχο αυτο αρθρο ! Νομιζω ειναι με διαφορα το καλυτερο σου (και εχεις γραψει ηδη πολλα ομορφα αρθρα)

    Δεν εχω κατι παραπανω να πω για τον Κριστιανο , με καλυψες πληρως ! Μια λεξη μονο : ΠΑΙΚΤΟΥΡΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιωργο και γω πιστευω οτι ειναι το καλυτερο αρθρο που εχω κανει. Μου πηρε πολλες ωρες βεβαια, αλλα το αποτελεσμα με αφηνει και εμενα ακρως ικανοποιημενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή