Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Που το πάει η Roma ? ? ?

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο Ιταλικό πρωτάθλημα η πορεία της Ρόμα. Αναμφισβήτητα οι Ρωμαίοι πραγματοποιούν - αρχικά τουλάχιστον - μία ξέφρενη πορεία και όλοι αναρωτιούνται που το πάει . . .

Οι φίλοι της ομάδας ονειρεύονται στιγμές 2001, όταν η ομάδα τους στέφθηκε πρωταθλήτρια για τελευταία φορά στην ιστορία της. Φυσικά, ο δρόμος είναι μακρύς και τα εμπόδια πολλά.

Παρόλα αυτά με δεδομένο το εκπληκτικό ξεκίνημα της ομάδας τους, δικαιούνται να κάνουν όνειρα για τον τίτλο . . .

Η Ρόμα λοιπόν μετράει επτά συνεχόμενες νίκες στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Γεγονός που την φέρνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 21 βαθμούς. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει το απόλυτο. Η Ρόμα έχει επτά νίκες σε επτά αγώνες. Τρεις εντός έδρας και τέσσερις εκτός έδρας.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα στη Ιταλία, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι η Ρόμα φέτος θα στοχεύσει ψηλά. Και κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα, βλέποντας τις σοβαρές κινήσεις στο αγωνιστικό κομμάτι μετά από τρεις σαιζόν.

Η καλύτερη κίνηση απ' όλες ήταν η πρόσληψη του Γκαρσιά ως προπονητή της ομάδας. Ο Γάλλος τεχνικός ήταν για πέντε σαιζόν στην Γαλλική Λιλ, όπου κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο το 2011 και έπαιξε στους ομίλους του Champions League. Ένας προπονητής που ταίριαζε "γάντι" στην αγωνιστική φιλοσοφία των Ιταλικών ομάδων και κατ' επέκταση της Ρόμα.

Τις προηγούμενες σαιζόν η Ρόμα είχε προπονητές όπως ο Ζέμαν ή ο Λουίς Ενρίκε που έπαιζαν φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βλέπαμε στην αρχική ενδεκάδα των Ρωμαίων και τον Τότι και τον Ταχτσίδη και τον Φλορένσι και τον Πιάνιτς... Τα ακραία μπακ μονίμως ψηλά, οι γραμμές πάρα πολύ ανεβασμένες και συχνά με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους σε ορισμένα σημεία των αγώνων..

Πλέον η Ρόμα έχει ένα αγωνιστικό πλάνο, μία συνοχή. Η ομάδα πλέον έχει άμυνα από ατσάλι. Αν δεν το έχετε παρατηρήσει, δείτε το. Έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ σε επτά αγώνες. Εκτός έδρας από την Πάρμα. Έχει πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας και φυσικά οι αντεπιθέσεις της ομάδας είναι φαρμακερές.

Πέρα από την πολύ καλή επιλογή του Ρούντι Γκαρσιά, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι προσθαφαιρέσεις παικτών στην Ρόμα. Έγιναν κάποιες πωλήσεις που έφεραν χρήματα (Λαμέλα, Οσβάλντο, Στεκέλενμπουργκ) και κάποιες αποχωρήσεις (Ταχτσίδης, Μπρίγκι)... Έγιναν προσθήκες ουσίας... Μπενάτια (που για αμυντικός κατέχει άριστα το τόπι), Στρούτμαν (ένα κεντρικό χαφ που τα κάνει όλα), Ζερβινιό (προσδίδει ταχύτητα, διείσδυση, ουσία), Λάγιτς, Ντε Σάνκτις είναι παίκτες που την ανεβάζουν επίπεδο..

Σε όλα αυτά αν λάβουμε υπόψιν μας τον τρομερό αρχηγό Φρανσέσκο Τότι, που είναι 37 χρονών και παίζει λες και είναι 25, τους εξαιρετικά ανεβασμένους Φλορένσι, Μπαλζαρέτι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η πορεία της ομάδας.

Οι μουρμούρες από τους οπαδούς έχουν σταματήσει εδώ και καιρό και το κλίμα στην ομάδα είναι πάρα πολύ καλό. Η ψυχολογία στα ύψη και το ερώτημα είναι ένα στην Ρώμη για την μεριά των τζιαλορόσι... Μπορούν να χτυπήσουν το πρωτάθλημα ; ; ;

Η απάντηση θα δοθεί στο προσεχές μέλλον. Βάση προγράμματος τα δύο επόμενα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά (Νάπολι εντός και Ουντινέζε εκτός), καθώς μετά έχει τρία ματς εντός και ένα μόλις εκτός. Σε περίπτωση που που κάνει πέντε νίκες σ' αυτά τα παιχνίδια και φτάσει στην 14η αγωνιστική μόνη πρώτη τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχει τις βάσεις για πορεία πρωταθλητισμού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον στην Ρόμα πνέει νέος άνεμος, υπάρχουν υψηλοί στόχοι αλλά και τα εργαλεία έτσι ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι...

2 σχόλια:

  1. καλη ψυχολογια που χτιστηκε απο τις συνεχομενες νικες και μεθοδικη δουλεια απο τον προπονητη της.

    το οτι δεν εχει βαθος παγκου βεβαια ΘΑ στοιχησει αργοτερα στο πρωταθλημα , και αυτο ειναι που δεν θα τις επιτρεψει να διεκδικισε τον τιτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορει ως οπαδος της Λατσιο να αντιπαθω οσο δεν παει τη Ρομα, αλλα οφειλω να αναγνωρισω την εξαιρετικη δουλεια που γινεται απο ολους, τις πολυ καλες μεταγραφικες τις κινησεις, και φυσικα την προπονηταρα τον Γκαρσια που τους εχει κανει ομαδα. Μονο ο χρονος θα κρινει αν ειναι απλα ενα πυροτεχνημα η μια ομαδα ετοιμη να πρωταγωνιστησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή