Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Deco

Για σήμερα έχουμε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Πορτογάλο μέσο, τον Ντέκο, ο οποίος πριν λίγες ημέρες πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη καριέρα.










Τα πρώτα χρόνια



Ο Άντερσον Λουίζ ντε Σόουζα, όπως είναι το πλήρες όνομα του Ντέκο, γεννήθηκε στο Σάο Μπερνάρδο ντο Κάμπο της Βραζιλίας στις 27 Αυγούστου του 1977. Τα  πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην Κορίνθιανς τη σεζόν 1996-1997, όταν τον εντόπισαν τα λαγωνικά της Μπενφίκα.


Μετακόμισε στην Πορτογαλία το 1997 για λογαριασμό της Μπενφίκα, η οποία ωστόσο τον έδωσε δανεικό στην Αλβέρκα (32 συμμετοχές και 13 γκολ), αλλά ο τότε προπονητής των αετών Γκριμ Σάουνες έκρινε ότι δεν είχε περιθώρια βελτίωσης (!) κι έτσι την επόμενη σεζόν ο Ντέκο μεταγράφηκε στη Σαλγκέιρος, όπου τη σεζόν 1998-1999 είχε 12 συμμετοχές και 2 γκολ.





Ο ηγέτης της Πόρτο

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με τη Σαλγκέιρος ήταν το διαβατήριο για τη μεταγραφή του Ντέκο στην Πόρτο, με την οποία έγινε πανευρωπαϊκώς γνωστός. Κέρδισε θέση με το καλημέρα, είχε 5 γεμάτες σεζόν με τους δράκους και φυσικά το αποκορύφωμά του ήταν η σεζόν 2003-04, όταν ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της Πόρτο του Μουρίνιο που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ!! Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς της Πόρτο, ενώ σημείωσε σε 5 χρόνια 226 συμμετοχές και 46 γκολ.




Ο διόσκουρος του Ρόνι στη Μπάρτσα

Στις 6 Ιουλίου του 2004 ήρθε το τεράστιο βήμα στην καριέρα του Ντέκο. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με την Πόρτο, ειδικά την προηγούμενη σεζόν, του έδωσαν την τεράστια ευκαιρία στην καριέρα του, έπειτα από ένα μεταγραφικό σήριαλ, αφού υπέγραψε στη Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ, έναντι 15 εκατ. ευρώ!

Από την πρώτη στιγμή έγινε ο ηγέτης του κέντρου της Μπάρτσα. Μοίραζε όλο το παιχνίδι και ήταν το κρυφό εργαλείο του Ράικαρντ στο χώρο του κέντρου. Πιο γνωστός έγινε διότι ήταν το alter-ego του Ροναλντίνιο στη Μπαρτσελόνα. Με τον Βραζιλιάνο υπερπαίκτη, πέρα από κολλητοί φίλοι, βρισκόταν με κλειστά μάτια μέσα στο γήπεδο, προσφέροντας στον κόσμο μαγικές συνεργασίες και πολλές μα πολλές θεαματικές ασίστ (ο Ντέκο προς τον Ροναλντίνιο).


Με τη Μπαρτσελόνα είχε 4 πολύ πετυχημένα χρόνια, όπου έγινε παγκοσμίως γνωστός και κέρδισε τον σεβασμό όλων των οπαδών με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά και με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Συνολικά το διάστημα 2004-2008 ο Ντέκο κατέγραψε 161 συμμετοχές και 22 γκολ. Αποκορύφωμά του φυσικά η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, όπου μπήκε στο κλειστό κλαμπ των παικτών που το έχουν κατακτήσει με 2 διαφορετικές ομάδες!



Πετυχημένη διετία στην Τσέλσι

Το 2008 και για 2 χρόνια κλήθηκε να γίνει ο μαέστρος της δημιουργίας στην Τσέλσι αυτή τη φορά. Απέδειξε και στο Λονδίνο ότι είναι πραγματικός πρωταθλητής, αφού πρόλαβε σε 2 χρόνια να συντελέσει τα μέγιστα στο να κατακτήσει η Τσέλσι 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα και 1 Κομιούινιτι Σιλντ, να αγαπηθεί και από τους μπλε οπαδούς, και να σημειώσει 57 συμμετοχές και 6 γκολ!





Κλείσιμο στη Φλουμινένσε

Ο Ντέκο τα τελευταία 3 χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στη χώρα όπου γεννήθηκε, τη Βραζιλία (από το 2002 και έπειτα απέκτησε Πορτογαλική υπηκοότητα), και αγωνίστηκε με τη φανέλα της ιστορικής Φλουμινένσε. Ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, κατέκτησε άλλα 2 πρωταθλήματα στην καριέρα του, αγωνιζόμενος σε 62 παιχνίδια και σκοράροντας 6 γκολ. Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε συγκινημένος ότι σταματάει την ενεργό δράση στο ποδόσφαιρο.





Στην εθνική

Ο Ντέκο συμμετείχε σε 4 συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2004, Μουντιάλ 2006, Euro 2008, Μουντιάλ 2010) με την εθνική Πορτογαλίας (όπως είπαμε πριν απέκτησε πορτογαλική υπηκοότητα), και μάλιστα ήταν διαχρονικά από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Συνολικά σε 7 χρόνια κατέγραψε 75 συμμετοχές και 5 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος.






Θέσεις και τρόπος παιχνιδιού

Ο Ντέκο ήταν κυρίως παίκτης άξονα. Αγωνιζόταν με την ίδια άνεση ως κεντρικός μέσος, αλλά και ως 10άρι, ενώ περιστασιακά μπορούσε να παίξει και στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης. Μεγαλύτερη αρετή του η απίστευτη τεχνική του κατάρτιση, μπορούσε να ελέγχει το παιχνίδι, να μοιράζει 30άρες, κάθετες και κοντινές μπαλιές, να τρυπάει τις άμυνες, αλλά και να σκοράρει εντυπωσιακά γκολ με τα πολύ δυνατά του πόδια.



Επιτεύγματα

Πόρτο: 3 πρωτάθλημα, 3 κύπελλα, 3 σούπερ καπ Πορτογαλίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο UEFA
Μπαρτσελόνα: 2 πρωταθλήματα, 2 σούπερ καπ Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ
Τσέλσι: 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα, 1 Κομιούνιτι Σιλντ
Φλουμινένσε: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο Καριόκα, 1 κύπελλο Γκουαναμπάρα
Ατομικά: Καλύτερος παίκτης της UEFA το 2004, καλύτερος μέσος της UEFA τοτο 2004 και το 2006, καλύτερος παίκτης του Πορτογαλικού πρωταθλήματος το 2004, Euro 2004 καλύτερη 11άδα, MVP του Διηπειρωτικού κυπέλλου το 2006, MVP του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 



Βίντεο













Σ' ευχαριστούμε για το πλούσιο θέαμα παικταρά, ό,τι καλύτερο στη ζωή σου!


1 σχόλιο:

  1. Φοβερος παικτης, απο τους αγαπημενους μου... απιστευτη τεχνικη, δυνατο σουτ και φυσικα...πνευμονια!! ηταν μελος της μπαρτσελονα που μου αρεσε ( εποχες ρονι) προτου αρχισει το τικι τακα....

    καλες σαιζον εκανε και στην τσελσι επι αντσελοτι νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή