Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Τα πρώτα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών ομάδων

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ποδόσφαιρο στα γήπεδα της Ευρώπης μόλις πέρασε. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη αγωνιστική με γεμάτο πρόγραμμα.

Φυσικά, το παζλ συμπληρώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όταν θα μπει στο κόλπο και η Ιταλία.

Από αυτή την ανάρτηση θα πω μερικά πράγματα για τα παιχνίδια που παρακολούθησα το Σαββατοκύριακο ανά την Ευρώπη . . .

Συνολικά από την Παρασκευή (16/8) μέχρι και χθες Κυριακή (18/8) παρακολούθησα πάνω από είκοσι αγώνες. Όχι ολόκληρα ενενηντάλεπτα φυσικά αλλά μεγάλο μέρος των αγώνων. Σε κάποιες περιπτώσεις παρακολουθούσα δύο αγώνες σε παράλληλη μετάδοση.

Βασικός σκοπός μου ήταν να παρακολουθήσω όσες περισσότερες ομάδες μπορούσα για να καταλήξω σε ορισμένα συμπεράσματα . . . Και αυτό έγινε βέβαια... Παρακάτω θα γράψω συνοπτικά ανά χώρα ποιες ομάδες με εντυπωσίασαν, ποιες μου άρεσαν και ποιες με απογοήτευσαν . . .


Αγγλία



- Η Λίβερπουλ μου άρεσε αρκετά. Λίγο έλειψε φυσικά να ισοφαριστεί στο τέλος αλλά την γλίτωσε. Έβγαλε αυτοματισμούς, έκανε φάσεις, πίεσε και γενικά φάνηκε βελτιωμένη. Η Στόουκ πολύ αμυντικό παιχνίδι.

- Η Άρσεναλ, είναι η γνωστή Άρσεναλ των ανεβασμένων γραμμών και των τεραστίων κενών στην άμυνα. Οι γρήγοροι και τεχνίτες επιθετικοί της Άστον Βίλα βρήκαν και έκαναν. Τα πέναλτι ήταν και τα δύο.

- Η Μαν Γιουν, αρχικά με το αμυντικογενές παιχνίδι της κράτησε στην πίεση της Σουόνσι και στην συνέχεια πήρε προβάδισμα δύο γκολ γρήγορα. Σαν να μην άλλαξε τίποτα . . .

- Η Έβερτον κόντρα στην Νόριτς, τα βρήκε σκούρα. Ναι μεν είχε κατοχή μπάλας, ναι μεν άλλαζε πάσες, έκανε σουτ όμως δεν μπορούσε να επιβληθεί. Κατόρθωσε και γύρισε το σκορ και είναι προς τιμήν της, παρόλα αυτά δεν έδειξε σταθερότητα στην άμυνα και ισοφαρίστηκε.

- Η Τότεναμ κόντρα στην Κρίσταλ Πάλλας χρειάστηκε ένα πέναλτι του Σολδάδο για να σκοράρει. Σαν να ήταν παγιδευμένη φαινόταν. Φυσικά και οι γηπεδούχοι έπαιζαν κλειστά.

- Η Τσέλσι, ήταν πραγματικός σίφουνας. Ταχύτητα, έκρηξη, κατοχή μπάλας, φάσεις, γκολ...

Τσέλσι και Λίβερπουλ μου άρεσαν πιο πολύ απ' όλες και στην συνέχεια ο επαγγελματισμός της Μαν Γιουν και οι αντεπιθέσεις της Βίλα.


Ισπανία



Πέντε αγώνες είδα από την Ισπανία. Αν εξαιρέσω το Ρεάλ Μαδρίτης-Ρεάλ Μπέτις, όλοι οι άλλοι ήταν μέτριοι . . .

- Η Αθλέτικ Μπιλμπάο πήρε την νίκη και φάνηκε πιο έτοιμη από την Βαγιαδολίδ. Καλύτερους συνδυασμούς, πιο γρήγορη ομάδα. Η Βάγια ήταν κακή και ανέτοιμη ακόμα.

- Η Μάλαγα με τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ της κράτησε στο Μεστάγια, αλλά τελικά λύγισε  προς το τέλος. Η Βαλένθια φαινόταν παγιδευμένη παρόλα αυτά βρήκε τον τρόπο να σκοράρει και αυτό μετράει.

- Η Μπαρτσελόνα συνεχίζει από πέρυσι να "βομβαρδίζει" τις αντίπαλες εστίες. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η Λεβάντε ήταν σκέτη απογοήτευση. Παίζεις με την Μπαρτσα και οφείλεις να είσαι πιο συγκεντρωμένη. Πολύ κακή...

- Η ομάδα που μου άρεσε ήταν η Ρεάλ Μπέτις. Σταθερή αμυντικά και με μεσοεπιθετικούς "φωτιά" στην κυριολεξία στις αντεπιθέσεις. Λύγισε στο 86ο λεπτό στο Μπερναμπέου και ενώ είχε προηγηθεί με 0-1. Η Ρεάλ φαινόταν μπλοκαρισμένη. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα μετράει ως γνωστόν και οι Μαδριλένοι το πήραν....

- Αργά το βράδυ της Κυριακής η Ατλέτικο πέτυχε μία καθαρά επαγγελματική νίκη μέσα στο Πιθχουάν της Σεβίλλης. Με τον Ντιέγο Σιμεόνε (προπονητής Ατλέτικο) να παρατάσσει την ομάδα του με τις γραμμές της πολύ κοντά, με σκοπό να κρατήσει το μηδέν και στην κόντρα να κάνει την ζημιά. Έχοντας σε καλή μέρα τον Ντιέγο Κόστα κέρδισε με 1-3. Η Σεβίλλη ήταν μέτρια.


Γερμανία



- Το Αμβούργο ή καλύτερα η άμυνα του Αμβούργου ήταν "αλλού" και η ομάδα δέχτηκε πέντε γκολ από την Χόφενχαϊμ. Το Αμβούργο ήδη έχει δεχτεί οκτώ γκολ σε δύο αγώνες δείχνοντας σε πόσο τραγική κατάσταση βρίσκεται αμυντικά. Η Χόφενχάϊμ δείχνει έτοιμη και με επικίνδυνους παίκτες επιθετικά (πχ Μοντέστε)...

- Η Μπάγερν πήρε άλλη μία νίκη αλλά οφείλω να ομολογήσω πως ακυρώθηκε καθαρό γκολ για την Άϊντραχτ (έτσι το είδα από το ριπλέι). Πάντως από αυτό το ματς δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη γνώμη γιατί το έβλεπα "που και που".

- Η Χέρτα έδειξε κάποια καλά στοιχεία (κυρίως επιθετικά) μέσα στην Νυρεμβέργη. Έχει την εύκολη φάση, διαθέτει παίκτες με ταχύτητα και η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε καλά με τέσσερις πόντους σε δύο ματς. Η Νυρεμβέργη λίγα πράγματα. Ασταθέστατη ομάδα.

- Τέλος, η Ντόρτμουντ "τα χρειάστηκε" εντός έδρας με την Μπράουσβάϊνγκ. Δεν έβρισκε χώρους, η Μπράουσβάϊνγκ ήταν κλεισμένη πίσω... Παρόλα αυτά κέρδισαν οι κίτρινοι και έκαναν το 2/2. Η Μπραουσβάϊνγκ έχει πάθος, έχει θέληση όμως δεν έχει το βασικό... Το αποτέλεσμα...


Γαλλία



Παρακολούθησα και Γαλλία. Τρεις αγώνες μάλιστα. Πιθανότατα θα την αναλάβω (μαζί με την αγαπημένη μου Βρετανία) στοιχηματικά, εδώ στο μπλοκ μαζί με το Βέλγιο από Σεπτέμβριο και θέλω να έχω εικόνα.

- Καταρχήν είδα τον αγώνα της Παρασκευής Σοσό-Λυών. Η Σοσό δεν είχε διάρκεια. Στηρίχθηκε σε "εκρηκτικά" διαστήματα. Μάλιστα πήρε και κεφάλι στο σκορ αλλά μέχρι εκεί. Η Λυών όταν αποφάσισε να σοβαρευτεί, έβγαλε αυτοματισμούς και πέτυχε τρία γκολ. Είχε την εύκολη φάση. Μου άρεσε η Λυών.

- Παρακολούθησα το πρώτο ημίχρονο από τον αγώνα Τουλούζ-Μπορντό. Καλή η Μπορντό αμυντικά και γενικότερα δουλεμένη ομάδα, αφού ακόμα και με 10 παίκτες όταν έμεινε (στο πρώτο μέρος), κατάφερε να σκοράρει. 1-1 τελικό σκορ. Η Τουλούζ, μέτρια ήταν. Δεν έβρισκε λύσεις επιθετικά.

- Τέλος, είδα το δεύτερο μέρος του αγώνα Παρί-Αζαξιό. Περίμενα να δω την Παρί να παίζει στο μισό γήπεδο και αυτό έγινε φυσικά. Αυτό που ήθελα να δω ήταν άλλο.... Αν η Αζαξιό έβγαζε γρήγορες αντεπιθέσεις και απειλούσε. Τίποτα... Ένα ολόκληρο δεύτερο μέρος και η Παρί εγκαταστάθηκε στο μισό γήπεδο προσπαθώντας να γυρίσει το ματς. Δυο δοκάρια ο Σίλβα, πολλές χαμένες φάσεις και το κέρδος ένας πόντος από το γκολ του Καβάνι.


Ολλανδία



- Είδα το δεύτερο μέρος του Άγιαξ-Φέγενορντ. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η Φέγενορντ δεν είναι σε θέση να κοντράρει τον Άγιαξ για το πρωτάθλημα ακόμα. Έχει πολύ δρόμο. Καταρχήν, οι παίκτες της όταν περνούσαν την μεσαία γραμμή "πελάγωναν". Έχαναν την μπάλα. Στο τελευταίο τέταρτο ανέβηκαν και έκαναν κάποιες φάσεις χωρίς ουσία και πάλι.

Ο Άγιαξ, αποτελεσματικός γενικά, κυκλοφόρησε μπάλα, πάγωσε το ματς μετά το 2-1, έδειξε σε καλύτερη κατάσταση.

- Η Τβέντε μου άρεσε το απόγευμα της Κυριακής. Καταιγιστική. Δεν προλάβαινες να την βλέπεις. Η Ουτρέχτη τα είχε χαμένα. 3-0 στο 25ο λεπτό και 6-0 στο τέλος. Από τις καλύτερες ομάδες που είδα αυτό το τριήμερο, η Τβέντε.

Βέβαια είναι αρχή ακόμα. Υπάρχει μεγάλος δρόμος. Απλά αυτά ήταν τα πρώτα συμπεράσματα βάση της εικόνας των ομάδων . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου