Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Χρυσές εποχές: Liverpool 1976-1984

Συνεχίζοντας τα αφιερώματά μας σε μεγάλες ομάδες του παρελθόντος, τις Χρυσές εποχές, σήμερα θα ασχοληθούμε με τη μεγάλη Λίβερπουλ της περιόδου 1976-1984.








Γενικά

Πολλοί νεαροί της εποχής μας (μεταξύ τους κι εγώ πριν 2-3 χρόνια) αναρωτιούνται πώς γίνεται η Λίβερπουλ που περνάει πολύ δύσκολους καιρούς να θεωρείται από πολλούς η μεγαλύτερη ομάδα της Αγγλίας, και να έχει τόσους πολλούς, εκατομμύρια ανά τον κόσμο, οπαδούς. Ε, λοιπόν, η ομάδα που αναλύουμε σήμερα είναι ο λόγος! Δε χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. 6 πρωταθλήματα και 4 Τσάμπιονς Λιγκ μέσα σε μία 8ετία.



Παίκτες κλειδιά


Κένι Νταλγκλίς: Το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο Σκωτσέζος που πριν λίγους μήνες κάθισε ξανά στον πάγκο της ομάδας (τώρα δεν είναι), υπήρξε ένας τεράστιος μεσοεπιθετικός, ταχύτατος με ή χωρίς τη μπάλα και έκανε εκπληκτικά κόλπα, ενώ δημιουργούσε πολλές ασίστ για τους συμπαίκτες του.

Κέβιν Κίγκαν: Από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Κρυφός κυνηγός (δεύτερος επιθετικός) με μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα -με κάθε τρόπο-, μπαλιές-κίνδυνος θάνατος για τις αντίπαλες άμυνες, και πολύ μεγάλη συμβολή και στο ανασταλτικό κομμάτι στην πίεση από ψηλά. Μεγάλος παίκτης.

Ίαν ΡαςΕίναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λίβεπρουλ με ''μόλις'' 346 γκολ με τη φανέλα των Reds. Απίστευτα προικισμένος σκόρερ, ερωτική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, θανατηφόρο δεξί πόδι, αλλά και κεφάλι. Η επιτομή του κλασικού σέντερ φορ.

Γκρεμ Σάουνες: Ο οργανωτής του παιχνιδιού, ο άρχοντας της μεσαίας γραμμής της ομάδας. Έπαιρνε τη μπάλα από πίσω και πρωοθούσε το παιχνίδι μπροστά. Για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι σαν τον σημερινό Τσάβι της Μπαρτσελόνα. Έτρεχε πάνω κάτω ενώ παρέιχε και σημαντική βοήθεια στην αμυντική λειτουργία.

Άλαν ΧάνσενΟ Σκωτσέζος αποτελούσε την εγγύηση στα μετόπισθεν της ομάδας, και μετέφερε τη σιγουριά του προς τα μπροστά. Ήταν από τους κεντρικούς αμυντικούς που λέμε του στυλ ''ή η μπάλα ή ο παίκτης'', κατηύθυνε υπέροχα την αμυντική γραμμή και δίκαια έμεινε για 14 χρόνια στην ομάδα έχοντας 434 συμμετοχές.








Προπονητής


Μπομπ Πέισλι: Ο Μπομπ Πέισλι ήταν βοηθός του μεγάλου Μπιλ Σάνκλι, από τον οποίο παραδέχεται ότι έμαθε πάρα πολλά, σε όλη τη θητεία του, από το 1959. Με το που έφυγε ο Σάνκλι, το 1974 ανέλαβε πρώτος προπονητής, και οδήγησε τη Λίβερπουλ στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας της. Μεγάλος ιδεολόγος του ποδοσφαίρου, καθηγητής πειθαρχίας, κέρδιζε τον σεβασμό όλων ως το 1983 που ήταν στον πάγκο της Λίβερπουλ, άρα και σε όλη τη χρυσή περίοδο.







Εικόνες και βίντεο



Η Λίβερπουλ μόλις έχει κατακτήσει το Τσου Λου του 1977.



Η Λίβερπουλ μόλις έχει κατακτήσει το Τσου Λου του 1981.



Η πρωταθλήτρια ομάδα της Λίβερπουλ του 1978-79.



Κένι Νταλγκλίς και Ίαν Ρας.



Οι οπαδοί της Λίβερπουλ εκείνη την εποχή.




Οι 4 τελικοί (κλικ στα links)

Λίβερπουλ - Γκλάντμπαχ 3-1 (1977):


Λίβερπουλ - Μπριζ 1-0 (1978)


Λίβερπουλ - Ρεάλ Μ. 1-0 (1981):





Πηγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου