Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Dortmund: Ποιος είπε ότι αποδυναμώθηκε;

Αφού τελειώσαμε με τα season reviews των μεγάλων ομάδων, σιγά σιγά μπαίνουμε σε καθαρά μεταγραφικούς-ειδησεογραφικούς ρυθμούς, και θα αναλύουμε την μεταγραφική κίνηση στις ομάδες της Ευρώπης.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Ντόρτμουντ, η οποία παρότι έχασε τον Γκέτσε, θεωρώ ότι με τις τελευταίες της κινήσεις κάθε άλλο παρά αποδυναμώθηκε και πάει και πάλι για πολύ καλά πράγματα του χρόνου.

Ας πάρουμε τα πράγματα με μία σειρά, ώστε να διατυπώσω τη σκέψη μου με αρχή, μέση και τέλος.

Λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, οι δύο φιναλίστ (Ντόρτμουντ και Μπάγερν), ανακοινώνουν από τα επίσημα σάιτ τους ότι ένα από τα μεγάλα αστέρια της μίας, ο Μάριο Γκέτσε, πωλείται στην έτερη φιναλίστ και συμπατριώτισσα, τη Μπάγερν, έναντι του ποσού των 37 εκατομμυρίων ευρώ!

Επίσης, εδώ και 3 μήνες, κυκλοφορούν τα σενάρια, που είναι επιβεβαιωμένα με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο (ομάδες, Κλοπ, Φέργκιουσον, ατζέντης του παίκτη, ο ίδιος ο παίκτης) ότι και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πάει και αυτός στη Μπάγερν, ή ότι τέλος πάντων θα φύγει από τη Ντόρτμουντ, πιέζοντας ασφυκτικά τη διοίκηση.

Η πρώτη σκέψη που κύλησε στο μυαλό όλων των ποδοσφαιρόφιλων, είναι ότι η Ντόρτμουντ από του χρόνου θα παρουσιαστεί εμφανώς αποδυναμωμένη, ιδίως μεσοεπιθετικά. Με λίγη ώριμη σκέψη όμως, και με τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις, εγώ θα πω ότι όχι δεν αποδυναμώθηκε, αλλά ενισχύθηκε κιόλας!!!

Η Μπορούσια ανακοίνωσε το τελευταίο διάστημα 3 μεταγραφές, εκ των οποίων οι 2 είναι μεσοεπιθετικών. Ο λόγος για τους Μχιταριάν, Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και τον Έλληνα στόπερ, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν οι υπόλοιποι (οι περισσότεροι το έχουν δηλώσει και είναι σίγουροι, και ο Γκουντογκάν και ο Σούμποτιτς και ο Σμέλζερ και ο Πίστσεκ και ο Μπλαζτσικόφσκι, μόνο ο Χούμελς δεν είναι σίγουρος).

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μεσοεπιθετική γραμμή. Η Ντόρτμουντ πλέον έχει 5 παικταράδες για τις 3 θέσεις. Για τις θέσεις τους, θα αποφασιστεί. Αν θέλετε τη γνώμη μου, θα ήθελα να δω τον Ομπαμεγιάνκ από αριστερά, ώστε να συγκλίνει και να σουτάρει με το καλό του δεξί, τον Μκιταριάν στη φυσική του θέση που έβγαλε μάτια πέρσι, το 10άρι, και τον Ρόις στα δεξιά με πολυσύνθετο ρόλο.

Επίσης, βοήθειες από τον πάγκο μπορούν να προσφέρουν και οι χρήσιμοι, εργατικοί, γρήγοροι και ταλαντούχοι, Μπλαζτσικόφσκι και Γκροσκρόϊτς, που παίζουν άνετα και στα 2 άκρα, ενώ αν δεν παίξει ο Μκιταριάν, μπορεί να παίξει και ο Ρόις 10άρι, που είναι και η φυσική του θέση. 

Το κέντρο και η 4άδα της άμυνας θα παραμείνουν ίδια, με την προϋπόθεση να αποκτηθεί ένα καλό δεξί μπακ, διότι ο Πίστσεκ θα εγχειριστεί και θα λείψει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στην αρχή της χρονιάς.

Όσον αφορά τη θέση του σέντερ φορ, εγώ θεωρώ πως είτε μείνει είτε όχι ο Λεβαντόφσκι χρειάζεται να αποκτηθεί ένας καλός φορ. Επίσης, εδώ μπορεί να παίξει και με άνεση ο Ομπαμεγιάνγκ, αλλά καλύτερα σε 4-3-3 μπορεί να αποδώσει ως φορ. Πρέπει να πάρει έναν γκολτζή, διότι ο Λέβα φέτος αν μείνει θα είναι όπως ήταν ο Γιορέντε στη Μπιλμπάο πέρσι.

Για να καταλήγω, θέλω να πω πως παρά τη φυγή του Γκέτσε και τη διαφαινόμενη του Λεβαντόφσκι, η Ντόρτμουντ μεσοεπιθετικά δυναμώνει, αποκτώντας παίκτες πολύ καλής ποιότητας και έτοιμους να αποδώσουν τα μέγιστα και να την ξαναοδηγήσουν ψηλά.

3 σχόλια:

  1. Και αυτό είναι το μυστικό για την συνεχή επιτυχία μιας μεγάλης ομάδας. Η γρήγορη και άμεση κάλυψη των κενών από φυγές...

    Ο Αουμπαμεγιάνγκ παίζει και κορυφή... Το θέμα είναι αν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής ή θα βγει με την μία. Ολες οι μεταγραφες το έχουν αυτο το ρίσκο...

    Ουσιαστικά δεν είναι θέμα αποδυνάμωσης αλλά αλλαγής (έστω και μικρής ) που σε τόσο μεγάλο επίπεδο φαίνεται μεγάλη. Τρεις παίκτες είναι τρεις παίκτες (Φελίπε Σαντάνα - Γκέτσε - Λεβαντόφσκι). Και όποιος άλλος προκύψει.

    Είχα διαβάσει κάποτε ότι οι ειδικοί λένε πως αν φύγουν από μια βασική ενδεκάδα τρεις παίκτες αλλάζει το 70% της ομάδας.

    Γιατί όπως και να το κάνουμε ο καινούριος παίκτης δεν ξέρει το κλίμα, τους ρυθμούς, το πλάνο, τους αυτοματισμούς... Ε, βάλε και ψυχολογία, δυσκολία προσαρμοστικότητας σε χώρα - πόλη και προσωπικά δεδομένα ("νερά" γκόμενας ή γυναίκας) και έδεσε το γλυκό.

    Λεπτομέρειες που οι πιο πολλοί ούτε καν σκέφτονται αλλά κάνουν την διαφορά, Π-Α-Ν-Τ-Ο-Τ-Ε . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρω οτι οι συγκεκριμενοι που αποκτηθηκαν θα καλυψουν επαξια το κενο και θα προσαρμοστουν γρηγορα. Δεν μπορουν να κανουν και αλλιως αλλωστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονος προσαρμογης θα χρειαστει σιγουρα. η ντορμουντ ομως εδω εφαρμοζει το ''ουδεις αναντικαταστατος'' ! κινηθηκε γρηγορα και απεκτησε καλες παικτες, ενω λογικα θα αποκτηθουν και μερικοι ακομα (πχ δεξι μπακ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή