Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Χρυσές εποχές: Bayern στα μέσα της δεκαετίας του '70


Συνεχίζοντας τη σειρά αφιερωμάτων μας ''Χρυσές εποχές'', όπου κάνουμε αναφορά σε μεγάλες ομάδες του παρελθόντος, σήμερα θα ασχοληθούμε με τη Μπάγερν στα μέσα της δεκαετίας του 1970, που κατέκτησε 3 συνεχόμενα Τσου Λου και έκανε περήφανη όλη τη (Δυτική τότε) Γερμανία.







Γενικά

Η σπουδαιότερη γερμανική γενιά ποδοσφαιριστών. Με απίστευτη χημεία μέσα στο γήπεδο και με πολύ σπουδαίο επιθετικό ποδόσφαιρο, ελευθερίας, με πολλούς αυτοματισμούς, κατάφεραν να κατακτήσουν 3 συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ, αυτά των '74,'75,'76. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι και η χρυσή περίοδος της εθνικής (Δυτικής) Γερμανίας συνδυάστηκε με αυτήν της Μπάγερν.



Παίκτες κλειδιά


Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο κουρφαίος αμυντικός όλων των εποχών. Η επιτομή του λίμπερο. Απίστευτες αμυντικές ικανότητες, καθαρότατα τάκλιν πάνω στη μπάλα, αλλά αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν η τεχνική του. Συχνά άφηνε την άμυνα για να πρωοθήσει το παιχνίδι στην επίθεση και σούταρε πολλές φορές, εξ ου και τα πολλά γκολ που έχει πετύχει. Ιστορικός αρχηγός της ομάδας.

Γκερντ Μίλερ: Ίσως ο μεγαλύτερος γκολτζής που πέρασει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο, με το κεφάλι, με τελείωμα, με δυνατά σουτ, κλπ.  Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπάγερν, αλλά και σε αυτή της εθνικής Γερμανίας. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο τυχαίος δεν είναι ο χαρακτηρισμός Mr Goal.

Σεπ Μάγιερ: Ο τεράστιος Γερμανός τερματοφύλακας είναι από αυτούς που εξέλιξε τη θέση. Πέραν του ότι ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ κάτω από την εστία, ήταν πολύ καλός και με τη μπάλα στα πόδια και συνεισέφερε στο παιχνίδι. Έπαιξε μόνο 17 χρόνια στη Μπάγερν, έχοντας... μόλις 536 συμμετοχές! Πραγματικά δεν έβγαινε από τη θέση του βασικού, και όχι άδικα.

Ούλι Χένες: Ο τωρινός πρόεδρος της Μπάγερν, ήταν ο αθόρυβος παίκτης αυτής της ομάδας. Ακούραστα πνευμόνια, πολλή δουλειά στο κέντρο, τεράστια συμβολή ανασταλτικά, αλλά και πρωόθηση του παιχνιδιού., παρότι ήταν κυρίως 10άρι. Ήταν πολύ άτυχος καθώς λόγω ενός πολύ  σοβαρού τραυματισμού αναγκάστηκε να κόψει το ποδόσφαιρο έπειτα από μόλις 9 χρόνια καριέρας...

Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε: Άλλος τεράστιος γκολτζής. Την εποχή αυτή, δηλαδή στα μέσα της δεκαετίας του '70, ήταν ανερχόμενο ταλέντο, ωστόσο στα 19 του ήταν ήδη βασικός και αναντικατάστατος! Ιδανικό πλαισίωμα στον Μίλερ, πολλά γκολ, έβγαινε πολύ συχνά ως κρυφός και ήταν πολύ σημαντικός για την ομάδα.









Προπονητές


Ούντο Λάτεκ: Ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την υπερομάδα αυτή και θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της Μπάγερν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτών που τον έζησαν, ήταν ένας απίστευτος γνώστης του αθλήματος, με μεγάλες τακτικές γνώσεις, αλλά και επίσης λάτρευε την πειθραχία. Έφερε στην ομάδα όλους τους σταρ. Ήταν στη Μπάγερν την 4ετία 1970-1974, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ το 1974.

Ντέτμαρ Κράμερ: Παρέλαβε σχεδόν έτοιμο έργο από τον Λάτεκ, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει τη δουλειά του. Δεν είναι εύκολο να καταφέρεις να βρεις μία απίστευτη χημεία, εντός και εκτός γηπέδου, και να τονιστεί αυτό, ανάμεσα σε τόσους μεγάλους παίκτες. Δικήτου δουλειά ήταν η αποτελεσματικότητα εντός γηπέδου. Κατέκτησε τα 2 Τσάμπιονς Λιγκ του 1975 και του 1976. Το 1980 μάλιστα ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη.







Εικόνες και βίντεο


Οι δύο θρύλοι: Μίλερ και Μπεκενμπάουερ.



Η βασική 11άδα του τελικού του 1974.



Ο Μπεκενμπάουερ με την κούπα του 1975.



Μπεκενμπάουερ και Λάτεκ.




Οι 3 τελικοί (κλικ στα links)

Μπάγερν - Ατλέτικο Μ. 4-0 (πρώτο ματς 1-1, σύνολο 5-1):


Μπάγερν - Λιντς 2-0:


Μπάγερν - Σεντ Ετιέν 1-0:




Πηγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου