Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Bayer Leverkusen Season Review 2012 - 2013 (Vds)

Συνεχίζουμε τις αναφορές μας σε ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος, και μετά της Μπάγερν και Ντόρτμουντ θα ασχοηθούμε με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Οι ασπιρίνες τερμάτισαν 3ες στη βαθμολογία, αποκλείστηκαν στους 16 του κυπέλλου και έφτασαν ως τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Ας δούμε αναλυτικά τη φετινή σεζόν.

Οι διοικούντες της ομάδας, αφού επέλεξαν τον πρώην μεγάλο αμυντικό Σάμι Χίπια να συνεχίσει το έργο που άρχισε πέρσι, έκαναν πολύ εύστοχες μεταγραφικές κινήσεις, κυρίως στην αμυντική γραμμή, αποκτώντας τους Μπένις, Βολσάιντ και Καρβαχάλ, που συνέθεσαν τα 3/4 της φετινής άμυνας!!

Επίσης, μία άλλη πολύ σημαντική μεταγραφή ενός πολυεργαλείου στην μεσοεπιθετκή γραμμή ήταν αυτή του Τζούνιορ Φερνάντεζ από την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε. Από πλευράς αποχωρήσεων, είχαμε αρκετές και σημαντικές, που καλύφθηκαν ωστόσο επάξια, όπως του Άντλερ στο τέρμα (φοβερός ο Λένο), ο Μπαρνέτα, ο Ρενάτο Αουγκούστο και ο Ντέρντιγιοκ.


Bundesliga

Η Λεβερκούζεν για ένα πόντο έχασε την 2η θέση, καθώς τερμάτισε 3η με 65 βαθμούς με την 2η Ντόρτμουντ να έχει 66. Ο πρώτος γύρος ήταν εξαιρετικός για την Λεβερκούζεν, καθώς σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του ήταν δεύτερη. Σε 17 παιχνίδια είχε απολογισμό 10-4-3!

Και ο δεύτερος γύρος ξεκίνησε πάρα πολύ καλά για τη Μπάγερ, καθώς στα πρώτα 7 ματς είχε 6-0-1! Εκεί άρχισαν όμως τα σκαμπανεβάσματα με τη Λεβερκούζεν να δυσκολεύεται να κερδίσει ακόμα και βατές ομάδες, και σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της Ντόρτμουντ, έχασε μέσα από τα χέρια της την 2η θέση. Βέβαια και η 3η διόλου άσχημη δεν είναι, αφού και αυτή οδηγεί στους ομίλους του Τσου Λου!

Αυτό που θα θυμούνται πάρα πολλοί από τη Λεβερκούζεν φέτος είναι ότι ήταν η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα που κέρδισε την Μπάγερν μέσα στην ανίκητη έδρα της (εδώ στιγμιότυπα)!!! Δείτε επίσης εδώ στιγμιότυπα από την νίκη επί της Χόφενχάιμ με 5-0.


Το αγωνιστικό

Η Λεβερκούζεν ήταν μία άκρως ποιοτική, θεαματική και συνάμα ουσιαστική ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Κατά διαστήματα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και γενικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν μία παραγωγική ομάδα μπροστά και οργανωμένη πίσω.

Αναμφίβολα οι πιο σημαντικοί επιθετικά παίκτες ήταν ο μεγάλος σταρ και πλέον παίκτης της Τσέλσι, ο Αντρέ Σίρλε, που είχε πολυσύνθετο ρόλο του αριστερό εξτρέμ και 10αριού, σχεδόν ταυτόχρονα, και έτσι έβαζε το σύνηθες κανονικό 10άρι Γκονζάλο Κάστρο στην περιοχή, δίπλα στον έτερο σημαντικότατο παίκτη και πρώτο σκόρερ με διαφορά, Στέφαν Κίσλινγκ, με τον αριστερό μπακ Μπένις (ή Σβάαμπ) να κατεβάινει όλη τη γραμμή.

Πολύ οργανωμένη ήταν και η αμυντική λειτουργία. Το πολύ δυνατό δίδυμο πίσω των Βόλσαϊντ-Tόπρακ βοηθούνταν εξαιρετικά από το δίδυμο στα αμυντικά χαφ Ρέιναρτζ-Μπέντερ, ενώ σημαντικότατη βοήθεια παρείχε και ο δεξιός μπακ πλέον της Ρεάλ, Ντανιέλ Καρβαχάλ, που ήταν πολύτιμος σε πολλά επίπεδα και πιστεύω πως μπορεί βασικός στους ''Μερένχες''.


DFB Pokal

Οι οπαδοί της Λεβερκούζεν θα ξεχάσουν γρήγορα τη φετινή πορεία στο κύπελλο. Αφού απέκλεισε την άσημη Καρλ Ζάις Τζίνα με 0-4, και την Αρμίνια Μπίλεφελντ με 2-3, αλλά αποκλείστηκε στους 16 από τη Βόλφσμπουργκ με 1-2


Europa League

Η Λεβερκούζεν ήταν από τις ομάδες που ξεκίνησαν κατευθείαν από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ραπίντ Βιέννης, τη Μέταλιστ και τη Ρόζενμποργκ. Έχοντας απολογισμό 4-1-1 συνολικά, πέρασε σχετικά εύκολα στους 16. 

Εκεί ωστόσο, υπέστη 2 ήττες από την μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, την Πορτογαλική Μπενφικά, και έτσι αποχαιρέτησε έναν θεσμό που παραδοσιακά η ομάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και έχει στόχους μέσα από αυτήν.



Όπως είναι φανερό, η ομάδα επικεντρώθηκε στο πρωτάθλημα που μεγάλος στόχος ήταν η είσοδος στους ομίλους του Τσου Λου, κάτι που πέτυχε, παίζοντας καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, οπότε η σεζόν για τις ''ασπιρίνες'' κρίνεται επιτυχημένη.

Όσον αφορά το μέλλον, έχει ήδη παραχωρηθεί ο MVP Σίρλε στην Τσέλσι, ωστόσο αντιακταστήθηκε με τον Ιάπωνα παικταρά που έβγαλε μάτια με το Αμβούργο και τον ήθελαν όλα τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, τον Χέουνγκ Μιν-Σον. Γενικά αν κρατήσει τον βασικό κορμό της, και του χρόνου θα έχει πολύ καλή σεζόν σε Γερμανία και Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου