Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Χρυσές εποχές: Real Madrid των '50s

Ξεκινάμε λοιπόν, σήμερα Δευτέρα, την σειρά που σας είχαμε υποσχεθεί. Αυτή θα αφορά σπουδαίες περιόδους μεγάλων ομάδων του παρελθόντος.

Θα τις πάρουμε ανά χρονική σειρά, από την παλαιότερη μέχρι τη νεότερη. Θα δούμε την πορεία τους μέσα από ντοκουμέντα, τους παίκτες, τους προπονητές που συνετέλεσαν και θα προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ουσιαστικοί γίνεται. Αυτά τα άρθρα θα ανεβαίνουν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Η στήλη θα ονομάζεται ''Χρυσές εποχές''. Ξεκινάμε σήμερα με τη Ρεάλ στα μέσα-τέλη  δεκαετίας του '50 που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη δυναστεία.





Γενικά

Βάσει αριθμών από τις πιο πετυχημένες ομάδες όλων των εποχών. Παίζοντας καταπληκτική μπάλα, με άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο (σύστημα ήταν το... 2-3-5!!!), και με μπροστάρηδες τους Ντι Στέφανο και Πούσκας, κατάφερε να είναι η ομάδα που κατέκτησε συνεχόμενα τα... 5 πρώτα Τσάμπιονς Λιγκ!!! Δε νομίζω να χρειάζονται παραπάνω λόγια.



Παίκτες κλειδιά




Αλφρέντο Ντι Στέφανο: Ο σταρ αυτής της ομάδας. Μέγας σκόρερ, σκόραρε με κάθε τρόπο και έπαιζε τελείως απελευθερωμένα στο γήπεδο. Κάτι σαν τον σύγχρονο Μέσι, αν και είναι ιεροσυλία η σύγκριση. Σε 282 συμμετοχές είχε 216 γκολ για τη Ρεάλ.






Φέρεντς Πούσκας: Όταν στην καριέρα σου ο αριθμός των γκολ σου είναι μεγαλύτερος από αυτόν των συμμετοχών σου, τότε είσαι ''καταδικασμένος'' να θεωρείσαι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών.






Ρέιμοντ Κοπά: Πολύ μεγάλος μπαλαδόρος με απίστευτη τεχνική κατάρτιση, δίκαια συγκεταλέγεται στους αφανείς ήρωες αυτής της ομάδας. Έκανε τρομερές κούρσες από τα δεξιά και τα γκολ των Πούσκας και Ντι Στέφανο ήταν από δικές του ασίστ κυρίως.






Ζοσέ Σανταμαρία: Όταν μία ομάδα παίζει άκρως επιθετικά δε σημαίνει ότι δεν θα έχει και τρομερούς αμυντικούς παίκτες. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Σανταμαρία, που αποτέλεσε σταθερή εγγύηση στην αμυντική γραμμή κατευθύνοντάς την με πολύ μεγάλη ηγετικότητα, συμβάλλοντας τα μέγιστα με τον τρόπο του.






Προπονητές




Χοσέ Βιγιαλόνγκα: Ο Βιγιαλόνγκα αποτέλεσε προπονητής της Ρεάλ την πρώτη διετία από τα 5 χρόνια (1955-1957) και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 2 Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις και έφερε τους παίκτες που άλλαξαν την ιστορία.







Λουίς Καρνίλια: Ο Καρνίλια προπόνησε την υπερομάδα αυτή τη διετία 1957-1959, που ήταν και η καλύτερη περίοδος, από άποψη απόδοσης, αφού αυτή τη διετία παρουσίασε το άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο και τα πολλά γκολ, με τους παικταράδες να έχουν βρει χημεία.





*Το 5ο Τσάμπιονς Λιγκ κατακτήθηκε υπό τις οδηγίες του Μανουέλ Φλείτας.





Εικόνες και βίντεο



Οι 5 παίκτες κλειδιά, οι 4 παραπάνω μαζί με τον Γκέντο, που δεν αναφέρεται παραπάνω.





Η ιστορική φωτογραφία της αγκαλιάς Ντι Στέφανο-Πούσκας.





Στιγμιότυπο από το γκολ του Γκέντο στον τελικό του 1957.





Οι παίκτες της Ρεάλ μόλις έχουν κατακτήσει το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας (1956).



Οι 5 τελικοί (κάντε κλικ στα links)


Ρεάλ - Ρεμς 4-3:


Ρεάλ - Φιορεντίνα 2-0:


Ρεάλ - Μίλαν 2-2 (3-2 παρ.):







Πηγές


2 σχόλια:

  1. ωραιο αφιερωμα στα 50s ... οταν θ εχω χρονο θα δω και τα βιντεο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο ειναι μονο η αρχη. Ξεκινησαμε απο τα 50ς και θα φτασουμε στη σημερινη εποχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή