Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Bundesliga 2012-2013 Season Review (Vds)

Ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η φετινή Budnesliga.

Ένα πρωτάθλημα ανέκαθεν εντυπωσιακό και συναρπαστικό, με πάρα πολλά γκολ, πολλή δύναμη και μάχες μέχρι τέλους στο βαθμολογικό πίνακα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία προς μία συνοπτικά την πορεία των ομάδων και θα απονείμουμε και τα ''βραβεία'' μας.

Κορυφή και θέσεις στην Ευρώπη (1-6)

Το πρωτάθλημα το είχε πάρει από το... χειμώνα η Μπάγερν. Πραγματικά ασταμάτητη φέτος, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με τη Γκλάντμπαχ έτρεχαν ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες. Απίστευτη μπάλα, πάρα πολλά γκολ, πολύ καλή άμυνα, πολύ καλή χημεία μεταξύ των παικτών. Πολύ δίκαια πρωταθλήματα.

Τρομερό αφιέρωμα στη φετινή Μπάγερν:



Στη 2η θέση τερμάτισε η Μπορούσια από το Ντόρτμουντ. Όχι επειδή δεν ήταν τόσο καλή όσο άλλες χρονιές. Κάθε άλλο μάλιστα! Πολύ καλή μπάλα κατά διαστήματα, μεγάλη παραγωγικότητα μπροστά και η μεταγραφή του Ρόις αποδείχθηκε λαχείο. Οι λόγοι που δεν είχε παραπάνω βαθμούς ή δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα όπως θέλετε πάρτε το, ήταν 2: α) βρήκε μπροστά της την υπερομάδα Μπάγερν και β) έδωσε μεγάλη βάση στο Τσου Λου (και πολύ καλά έκανε).

Ο φετινός τελικός Τσου Λου:



3η θέση και Λεβερκούζεν. Μία εξαιρετική, αναγεννημένη φέτος Λεβερκούζεν, που σε μεγάλο διάστημα μάλιστα κατείχε τη δεύτερη θέση. Τρομερή επιθετική λειτουργία, είδαμε να σκοράρει αμέτρητες φορές, και ο Κίσλινγκ ήταν σε μεγάλη χρονιά και συνέβαλε τα μέγιστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λεβερκούζεν ήταν η μόνη ομάδα που κέρδισε τη Μπάγερν φέτος!

Μπάγερν Μ. - Λεβερκούζεν 1-2 (κλικ στο link):


Την 4άδα που θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία στο Τσάμπιονς Λιγκ συμπληρώνει η Σάλκε. Τα ματς της Σάλκε φέτος ήταν πιστεύω τα θεαματικότερα της κατηγορίας. Πολλές φορές είδαμε μεγάλο σασπένς και πολλές διακυμάνσεις στο σκορ. Γενικά είχε εξαιρετική επίθεση και τραγική άμυνα, άρα ήταν κλασική ομάδα goal goal αν το δούμε και στοιχηματικά. Μάλιστα, κέρδισε δύο φορές μέσα-έξω την αιώνια αντίπαλο Ντόρτμουντ και θεωρήθηκε... αφεντικό της πόλης παρά τη βαθμολογική διαφορά.

Ντόρτμουντ-Σάλκε 1-2:



Στην 5η θέση βρίσκουμε την μία από τις δύο πολύ μεγάλες ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Bundesliga. Την Φράιμπουργκ. Μία ομάδα που φαινόταν ότι θα χαροπαλέψει για τη σωτηρία της, παρουσίασε ένα εξαιρετικά δεμένο σύνολο, με πολύ καλή χημεία, δουλειά φυσικά του προπονητή Τόμας Τούχελ που πλέον είναι περιζήτητος, κατάφερε και εξασφάλισε Ευρωπαϊκή έξοδο!

Ιδού η μεγάλη έκπληξη της φετινής Bundesliga:



Η άλλη ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και η ομάδα που συμπληρώνει την Ευρωπαϊκή 6άδα είναι η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Καθοδηγούμενη άριστα από την προπονητάρα Αρμίν Φε, κατάφερε και βγήκε στην Ευρώπη παρόλο που ήταν νεοφώτιστη! Μάλιστα, όλη τη χρονιά, από την 1η ως την 34η αγωνιστική, ήταν σταθερά σε θέσεις Ευρώπης! Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της μέσα στο γήπεδο ήταν ο Αλεξάντερ Μέιερ, που με 16 γκολ πήρε την επιθετική ευθύνη μόνος του.

Ο Αλεξάντερ Μέιερ:





Μέση της βαθμολογίας (7-15)

Στην 7η και 8η θέση βρίσκουμε δύο ομάδες που παρά τρίχα δεν βγήκαν Ευρώπη. Αμβούργο και Γκλάντμπαχ αντίστοιχα, δύο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες, αλλά αμφότερες ήταν ουσιαστικές και στις λεπτομέρειες δεν βγήκαν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις του χρόνου, ωστόσο βλέπουν την επόμενη σεζόν με αισιοδοξία.

Από τη μία το Αμβούργο που παρουσίασε εξαιρετικούς αυτοματισμούς από τη μέση και μπροστά, ειδικά με τους Σον-Ρούντνεβς να διανύουν τεράστια χρονιά, κι έτσι σκόραρε πολλές φορές, ωστόσο και αυτό πλήρωσε την κακή του άμυνα όπως και η Σάλκε. Από την άλλη η Γκλάντμπαχ κλασσική ομάδα του under, κλεισμένη και έπαιζε με αντεπιθέσεις εκμεταλλευόμενη της μονάδες της μεσοεπιθετικά. Πλήρωσε τη δυστοκία και την ατυχία σε κάποια ματς.

Η αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος, Σον Χέουνγκ-Μιν του Αμβούργου:



Στις θέσεις 9-13 είναι 5 ομάδες σε διάστημα 3 βαθμών. Ο λόγος για τις Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Βόλφσμπουργκ, Στουτγάρδη, Μάιντζ. Και οι 5 ομάδες παρουσίασαν μετρίου επιπέδου ποδόσφαιρο και δίκαια βρίσκονται εκεί. Άλλες κατά διαστήματα ήταν σε ευρωπαϊκές θέσεις (Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Μάιντζ) και δεν είχαν διάρκεια, άλλες ήταν σε θέσεις υποβιβασμού (Βόλφσμπουργκ, Σοτυτγάρδη) και γλίτωσαν τις τελευταίες αγωνιστικές.

Δύο ομάδες ήταν αυτές που έσωσαν τελευταία στιγμή την παρτίδα και κατάφεραν να παραμείνουν. Ο λόγος για τις Βέρντερ Βρέμης και Άουγκσμπουργκ. Δύο εντελώς διαφορετικές φανέλες βέβαια, δύο διαφορετικές πορείες στο πρωτάθλημα (μέτριος έως καλός πρώτος και τραγικός δεύτερος για Βέρντερ, γελοίος πρώτος και πολύ καλός δεύτερος για Άουγκσμπουργκ) και δύο ομάδες που ξεκίνησαν την σεζόν με άλλες προσδοκίες (Ευρώπη η Βέρντερ, αξιοπρεπή υποβιβασμό η Άουγκσμπουργκ), αλλά κοινό σημείο αποτελεί η παραμονή την τελευταία στιγμή.

Η τελευταία νίκη της Βέρντερ ήταν στις 9/2/13!!! Στουτγάρδη-Βέρντερ 1-4:





Υποβιβασμός (16-18)

Τελευταία στιγμή η Χόφενχαιμ έσωσε την παρτίδα. Όλη τη χρονιά ήταν τραγική, είχε μάλιστα με διαφορά τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. Αποτέλεσε τις περισσότερες φορές εύκολο στόχο για τους αντίπαλους της και έτρωγε απανωτές 4άρες και 5άρες, άσχετα που σκόραρε αρκετά! Τις τελευταίες αγωνιστικές πήρε έναν δρόμο, και μάλιστα την τελευταία αγωνιστική νίκησε μέσα στη Ντόρτμουντ με ανατροπή!!! Αυτή η νίκη σε συνδυασμό με την ήττα της Φορτούνα της έδωσε την ευκαιρία να παίξει μπαράζ με την Καϊζερσλάουτερν για την παραμονή στην κατηγορία, όπου μάλιστα νίκησε 2 φορές.

H κάτι παραπάνω από ιστορική νίκη της Χόφενχαιμ. Ντόρτμουντ-Χόφενχαιμ 1-2 (κλικ στο link):


Τελευταία στιγμή έπεσε ως προτελευταία η Φορτούνα Ντίσελντορφ, λόγω της νίκης της Χόφενχάιμ. Η Φορτούνα ξεκίνησε εξαιρετικά το πρωτάθλημα, με εξαιρετική άμυνα και ήταν σε ευρωπαϊκές θέσεις! Σιγά σιγά άρχισε να πέφτει και σχεδόν σε όλο το β' γύρο ήταν ακριβώς πάνω από τις 3 θέσεις του υποβιβασμού. Όμως κατέρρευσε και έχανε συνεχώς βαθμούς, όσο οι Άουγκσμπουργκ και Χόφενχάιμ κάναν ότι μπορούσαν και έτσι μοιραία τελευταία στιγμή έπεσε στην Zweite Liga.

Στην τελευταία θέση βρίσκουμε απολύτως φυσιολογικά τον καρπαζοεισπράκτορα της κατηγορίας, Γκρόιτερ Φιρτ. Παρόλο που στα τελευταία ματς έκανε κάτι μαγικά, όλη τη χρονιά ήταν τραγική, με ρόστερ πολύ χαμηλού επιπέδο, πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά ήταν φυσιολογική η τελευταία θέση.



''Bραβεία''

Τα παρακάτω αποτελούν ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:

Το αστέρι

Μάρκο Ρόις: Πήγε το καλοκαίρι στη Ντόρτμουντ από τη Γκλάντμπαχ. Υπήρξαν κάποιες μικρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Το απέδειξε και με το παραπάνω. Ήταν βασικό γρανάζι της μηχανής της Ντόρτμουντ, προσφέροντας γκολ και πολυάριθμες ασίστ, συνέθεσε ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον Γκέτσε και το μέλλον του ανήκει. Ο Ρόις ξέρει το τόπι όσο λίγοι στην ηλικία του.




Καλύτερος προπονητής

Αρμίν Φε: Κατάφερε και οδήγησε τη νεοφώτιστη Άιντραχτ Φρανκφούρτης στις θέσεις για ευρωπαϊκή έξοδο! Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρουσίασε εξαιρετικό ποδόσφαιρο η ομάδα του, ήταν άριστα στημένη τακτικά στα περισσότερα παιχνίδια, ενώ κατάφερε να αναγέννηση τον Αλεξάντερ Μέιερ, κάνοντάς τον ηγέτη και περιζήτητο στη Γερμανία. Τι άλλο θέλετε, για να εκφράσουν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες Γερμανικές ομάδες;



Το κανόνι

Στέφαν Κίσλινγκ: Η καλύτερη σεζόν της καριέρας του Γερμανού φορ που έχει την ατυχία να έχει μπροστά του τον Γκόμεζ στην εθνική, με αποτέλεσμα να είναι υποτιμημένος. Έχει την αίσθηση του γκολ όσο λίγοι στον κόσμο, εξαιρετικές τοποθετήσεις στην περιοχή και πολύ καλά τελειώματα. Πήρε πολλές φορές από το χέρι τη Λεβερκούζεν και με 25 γκολ έχει τεράστιο μερίδιο για την 3η θέση των ασπιρίνων.



Καλύτερος νεαρός

Σον Χέουνγκ-Μιν: Ο νεαρός Κορεάτης, μόλις στα 20 του χρόνια, κατάφερε να κρατήσει σχεδόν μόνος του ολόκληρο Αμβούργο! Είναι ο ορισμός του δεύτερου επιθετικού, κινείται σε όλη την περιφέρεια, είναι σφεντόνα με τη μπάλα στα πόδια, και ξέρει πολύ μπάλα, ενώ έχει και πολύ ουσία στο παιχνίδι του. Από την εκπληκτική Ασιατική φουρνιά που ανθεί στη Bundesliga, είναι αυτός που ξεχωρίζει από όλους.





Η αποκάλυψη

Βένταντ Ιμπίσεβιτς: Στα 28 του χρόνια, ξέροντας πως δεν έχει άλλη ευκαιρία, κατάφερε να ηγηθεί της Στουτγάρδης. Σε όλα τα επίπεδα. Ουσιαστικά φέτος... συστήθηκε στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κοινό, σκοράροντας πάρα πολλά γκολ. Αφου, να φανταστείτε, προσωπικά όταν έμπαινα να δω αποτελέσματα, όταν έβλεπα ότι η Στουτγάρδη σκόραρε, έλεγα ''ε πάλι κάνας Ιμπίσεβιτς θα το 'βαλε''. Και τις περισσότερες φορές έβγαινε! Σκόρερ από τους λίγους.



Η καλύτερη μεταγραφή

Χάβι Μαρτίνεζ: Έχοντας παρακαταθήκη μία εξαιρετική χρονιά με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, πολλές ομάδες έπεσαν στα πόδια του για να τον αποκτήσουν. Νικήτρια βγήκε η Μπάγερν, πληρώνοντας όλη τη ρήτρα του παίκτη, που ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ... 40 εκατομμύρια ευρώ!!! Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη αμφισβήτηση και παράλληλα έντονη πίεση στο πρόσωπο του Ισπανού. Αυτός όμως, πραγματικά τους διέψευσε όλους και δικαίωσε τους ιθύνοντες της Μπάγερν, όντας ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης της φετινής εξαιρετικής Βαυαρικής ομάδας!



Η μεγάλη απογοήτευση

Ιμπραήμ Αφελάι: Πήγε στη Σάλκε δανεικός από τη Μπαρτσελόνα, ευελπιστώντας ότι θα ξεπεράσει δυναμικά τον τραυματισμό του, πρωταγωνιστώντας σε υψηλό επίπεδο. Κάθε άλλο παρά αυτό έγινε. Συνέχεια μεταξύ πάγκου και κερκίδας, κάκιστη απόδοση όποτε έπαιζε, συχνοί καυγάδες με προπονητές-διοικούντες. Ανυπομονούσε να περάσει η χρονιά για να επιστρέψει στη Μπάρτσα, όπου δε νομίζω να έχει πολύ μέλλον μετά την τραγική φετινή χρονιά του!




Η καλύτερη 11άδα

Προσπάθησα να συμπεριλάβω όσο λιγότερους μπορούσα από Μπάγερν-Ντόρτμουντ:

Νόιερ-Μπένις-Ντάντε-Ουτσίντα-Σμέλτσερ-Γκούντογκαν-Σβαϊνστάινγκερ-Ρόις-Σον-Ιμπίσεβιτς-Κίσλινγκ



Το καλύτερο γκολ

Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Γκλάντμπαχ εναντίον Μπάγερν. Στο 52' το σκορ είναι 3-2, όταν ο Ρόμπεν κάνει μία από τις γνωστές του κούρσες στα δεξιά, πατάει τη μπάλα για το Λαμ, ο οποίος βγάζει τη σέντρα και στην άλλη πλευρά ο επερχόμενος Ριμπερί με ένα απίστευτο εναέριο σουτ στην κίνηση πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ. Τελικό σκορ 3-4.

Δείτε τη γκολάρα του Ριμπερί. Δε χορταίνεται:




Η ματσάρα

Σάλκε-Αννόβερο 5-4: Ο αγώνας ανάμεσα σε δύο ομάδες που διεκδικούσαν τότε με αξιώσεις την Ευρωπαϊκή έξοδο (η Σάλκε τα κατάφερε, το Αννόβερο όχι). Το πρώτο ημίχρονο ήταν βαρετό, ωστόσο ένα γκολ του Φαρφάν λίγο πριν το τέλος του, έδωσε το έναυσμα.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν από τα καλύτερα ever. Εντυπωσιακή εξέλιξη και πολλές διακυμάνσεις. Ο Ντράξλερ στο 49' κάνει το 2-0. Στο 55' ο Σέρτζιο Πίντο μειώνει σε 2-1 για το Αννόβερο, και 4 λεπτά αργότερα ο Χούζτι ισοφαρίζει.

Η Σάλκε με 2 γκολ σε 3 λεπτά (63' και 67', Χέγκερ και Μαρικά αντίστοιχα) κατάφερε να πάρει το μεγάλο προβάδισμα του 4-2, ωστόσο στην αμέσως επόμενη φάση (!) ο Χούστι έκανε το 4-3, με τη Σάλκε να ξανα ανακτά το προβάδισμα των 2 γκολ και πάλι στην αμέσως επόμενη φάση!!!! Στο 90' ο Ντιούφ μείωσε σε 5-4 διαμορφώνοντας το τελικό σκορ ενός απίστευτου αγώνα!

Τα highlights:

2 σχόλια: