Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Arsenal FC Season Review 2012-2013 (Vds)

Συνεχίζουμε τις αναφορές μας στις Αγγλικές ομάδες και την αγωνιστική περίοδο την οποία διένυσαν . . . Σήμερα θα "συναντήσουμε" την Arsenal. Μία ομάδα η οποία καταφέρνει να διατηρείται στην τετράδα της Premier League και να κερδίζει την έξοδο της στο Champions League.

Ας περάσουμε, όμως να δούμε αναλυτικά την χρονιά που πραγματοποίησε η Λονδρέζικη ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ . . .


Premier League



Η Άρσεναλ, στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην θέση, σε απόσταση αναπνοής (για έναν βαθμό) από την 5η Τότεναμ. Έτσι, λοιπόν, κέρδισε την συμμετοχή της στα Play Off του Champions League της περιόδου 2013-2014.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Η Άρσεναλ, από την περίοδο 1996-1997 μέχρι και φέτος (2012-2013) καταφέρνει να τερματίζει μέσα στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Δηλαδή, τις τελευταίες 17 αγωνιστικές περιόδους. Η τελευταία περίοδος που τερμάτισε εκτός τετράδας και συγκεκριμένα 5η, ήταν η περίοδος 1995-1996.

Όσων αφορά την Premier League της περιόδου 2012-2013, η Άρσεναλ έχει να επιδείξει μία πολύ καλή επίδοση. Με τις δέκα νίκες της, τις πέντε ισοπαλίες της και τις τέσσερις ήττες στα εκτός έδρας παιχνίδια της, συνολικά, κατάφερε να πετύχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Μαν Γιουν.

Άρα, από αυτό το στοιχείο εύκολα συμπεραίνουμε ότι η "αχίλλειος φτέρνα" της ομάδας ήταν τα εντός έδρας παιχνίδια. Εκεί δηλαδή όπου έπρεπε να "κυριαρχήσει" αγωνιστικά, να παίξει κατακτητικό ποδόσφαιρο. Εκεί όπου ουσιαστικά ήταν "αναγκασμένη" να "πολιορκήσει" τους αντιπάλους της.

Έτσι, λοιπόν, οι φετινές εντός έδρας επιδόσεις της, ήταν οι εξής: Έντεκα νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες. Μ' αυτή την επίδοση ήταν η καλύτερη εντός έδρας ομάδα της Premier League. Η Έβερτον που τερμάτισε 6η είχε καλύτερες επιδόσεις στα εντός έδρας παιχνίδια της. Χειρότερη επίδοση εντός έδρας είχε την περίοδο 2010-2011 με 37 βαθμούς σύνολο, εντός έδρας. Φέτος είχε 38.

Επίσης, η Άρσεναλ στα έξι παιχνίδια της (τρία εντός και τρία εκτός έδρας) με τις τρεις ομάδες που τερμάτισαν πιο πάνω από αυτήν στην βαθμολογία (Μαν Γιουν, Μαν Σίτι και Τσέλσι) είχε τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες. Ούτε μία νίκη.

Και να σημειώσουμε ότι μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους. 70 είχε πέρυσι και 68 πρόπερσι.

Πραγματοποίησε ένα πολύ καλό κλείσιμο της περιόδου με οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες στα τελευταία δέκα παιχνίδια της. Αυτό το κλείσιμο ήταν το καλύτερο κλείσιμο της ομάδας τις τελευταίες έντεκα περιόδους. Πιο καλό κλείσιμο περιόδου είχε πραγματοποιήσει την περίοδο 2001-2002 με το ασύλληπτο 13/13 τις τελευταίες αγωνιστικές... Τότε είχε στεφθεί και Πρωταθλήτρια...


Το παιχνίδι της ομάδας



Είναι γνωστό εδώ και χρόνια και όποιος παρακολουθεί την Άρσεναλ το γνωρίζει ότι η ομάδα είτε παίζει στο Καμπ Νου με την Μπαρτσελόνα είτε στο Emirates με την Ρέντινγκ θα ανεβάσει τις γραμμές πολύ ψηλά. Τόσο ψηλά που η αμυντική γραμμή θα είναι στα 12-15 μέτρα κάτω από την γραμμή του κέντρου.

Αυτό πηγάζει από την θέληση των ανθρώπων της ομάδας (του Βενγκέρ κυρίως) να έχει η ομάδα πολλούς παίκτες πάνω από την γραμμή του κέντρου με αποτέλεσμα να φτάνει με ευκολία στη αντίπαλη περιοχή και στην συνέχεια με τους αυτοματισμούς της να δημιουργεί φάσεις..

Όμως, το όλο σκεπτικό γυρίζει μπούμερανγκ αν παρατηρήσουμε τις κόντρα επιθέσεις που δέχεται η ομάδα. Πολλές φορές αρκεί μία κάθετη πάσα των αντιπάλων για να σπάσει την αμυντική γραμμή και να βγάλει τους αντίπαλους "φάτσα" με το γκολ...

Τα βαριά κορμιά που συνθέτουν την άμυνα των "κανονιέρηδων" σε συνδυασμό με την γενικότερη μέτρια ως κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας την κάνουν να δέχεται το εύκολο γκολ...

Δείτε μερικά παραδείγματα . . . Δείτε το 0-2 της Σουόνσι στο Emirates...Δείτε πόσο ψηλά βρίσκεται η αμυντική γραμμή της Άρσεναλ και πως οι παίκτες της Σουόνσι με έναν συνδυασμό και μία κάθετη μπαλιά σπάνε την ζώνη και βγαίνουν τετ α τετ...

Επίσης δείτε την ανατροπή της Φούλαμ στο Emirates που από 2-0 το γύρισε σε 2-3 και τελικά ήρθε 3-3... Παρατηρήστε επίσης την φάση της μείωσης του σκορ της Ρέντιγκ σε 2-4 (στο 2:10 του βίντεο)...

Επίσης, η Άρσεναλ ενώ πέτυχε αρκετά γκολ από στημένες φάσεις, δέχτηκε επίσης γκολ από στημένες φάσεις. Δείγμα (και αυτό) της γενικότερης κακής αμυντικής λειτουργίας της.

Επιθετικά, τόσο ο Ζιρού όσο και ο Ποντόλσκι δυσκολεύτηκαν αρκετά στην πρώτη τους χρονιά. Πολύ καλή δουλειά στον άξονα από τον Αρτέτα και γενικότερα πολύ καλή χρονιά πραγματοποίησε και ο Καθόρλα. Πιθανόν ο Ισπανός να ήταν και ο καλύτερος παίκτης της ομάδας με 38 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 12 γκολ.

Φυσικά η ομάδα διαθέτει και δύο νεαρούς Τσάμπερλέϊν και Γουίλσιρ συν τον Γουόλκοτ που μπορεί να προσφέρουν πολλά παραπάνω αν πλαισιωθούν κατάλληλα...


Champions League



Εδώ, η Άρσεναλ πέρασε ως δεύτερη από τον δεύτερο όμιλο με 10 βαθμούς (έναν περισσότερο από τον Ολυμπιακό)... Σημείωσε τρεις νίκες (Μονπελιέ εντός και εκτός, Ολυμπιακό εντός), μία ισοπαλία (Σάλκε εκτός) και δύο ήττες (Ολυμπιακό εκτός και Σάλκε εντός).

Στην συνέχεια στην φάση των 16 κληρώθηκε με την Μπάγερν Μονάχου. Η ήττα της με 1-3 στο Λονδίνο της έκοψε τα φτερά. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω και έκανε το 0-2 στο Μόναχο αποδεικνύοντας ότι είναι μία από τις πιο δυσκολοκατάβλητες Ευρωπαϊκά ομάδες. Δυστυχώς γι' αυτήν τα τρία γκολ που δέχθηκε στο Λονδίνο της στέρησαν την χαρά της πρόκρισης.


FA CUP



Στο Κύπελλο, απέκλεισε στον 3ο γύρο την Σουόνσι (2-2εκτός και 1-0 στο Emirates), απέκλεισε στην φάση των 32 την Μπράϊτον (ομάδα από το Championship) κερδίζοντας την 2-3 εκτός έδρας αλλά αποκλείστηκε στην φάση των 16 στο Emirates από την Μπλάκμπερν (που έπαιζε στο Championship) χάνοντας με 0-1.

Στο League Cup, απέκλεισε στην φάση των 32 την Κόβεντρι, κερδίζοντας την 6-1. Στην φάση των 16 απέκλεισε την Ρέντινγκ, κερδίζοντας την εκτός έδρας με 5-7. Και στα προημιτελικά αποκλείστηκε από την μεγάλη έκπληξη που ήταν η Μπράντφορντ (ομάδα League Two).


Η συνέχεια



Μετά την συμφωνία με γνωστή εταιρία αθλητικής ένδυσης οι άνθρωποι της ομάδας θα έχουν περίπου 80 Εκατομμύρια Ευρώ για μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Ένα ποσό το οποίο αν επενδυθεί κατάλληλα μπορεί να φέρει στην ομάδα ορισμένους παίκτες και να δεθεί το σύνολο ακόμα καλύτερα. Σκεφτείτε ότι κοντά στα 50 Εκατομμύρια Ευρώ έδωσε για Καθόρλα - Ποντόλσκι - Ζιρού. Επομένως, θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες το φετινό καλοκαίρι.

Γενικότερα, η Άρσεναλ δεν είναι ομάδα που πραγματοποιεί πανάκριβες μεταγραφές (τύπου 50 και 60 Εκ. Ευρώ). Και τέτοιου είδους θέματα, τα χειρίζεται ο Βενγκέρ. Ο Βενγκέρ ο οποίος πλέον δεν έχει στο πλάι του όλο το φάσμα των οπαδών της ομάδας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν έχει να προσφέρει στην ομάδα κάτι παραπάνω.

Όπως και αν έχει η κατάσταση, υπάρχουν κάποια δεδομένα. Η Άρσεναλ με την υπάρχουσα δομή έχει ταβάνι την τέταρτη θέση και με πολύ τύχη την τρίτη. Επίσης, η Άρσεναλ χρειάζεται προσθήκες στην αμυντική γραμμή και πάνω απ' όλα πολύ και σκληρή δουλειά στην αμυντική της λειτουργία. Το να μην λύνεται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα της ομάδας, είναι πρόβλημα...

Συν τοις άλλοις, η ομάδα χρειάζεται παίκτες ουσίας και αξίας που να προσφέρουν εμπειρία, να βελτιώσουν το παιχνίδι της ομάδας και να πλαισιώσουν τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες (οι οποίοι είναι ι-κ-α-ν-ό-τ-α-τ-ο-ι) έτσι ώστε να βελτιωθούν κι' αυτοί (οι μικρότεροι δηλαδή) και να προσφέρουν το 100% των δυνατοτήτων τους
.

1 σχόλιο:

  1. Πολλα σκαμπανεβασματα φετος. Χρεαζεται ενισχυση σε αρκετες θεσεις αν θελει να διεκδικησει το κατι παραπανω. Οσον αφορα τη στηριξη στον Βενγκερ, εγω πιστευω πως πρεπει να τον στηριξουν οσο εκει που δεν παει. Ειναι αυτος που μπορει ξανα να ανεβασει την ομαδα τους επιπεδο. Οι αμφιβολιες μου ειναι για τους διοικουντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή