Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στον Blaise Matuidi

Καλησπέρα σε όλους. Δυστυχώς το over 2,5 της Ουτρέχτης δε βγήκε (1-0) κι έτσι δεν πήγα ταμείο. Δεν πειράζει, η ζωή συνεχίζεται.

Σήμερα έχω ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον Μπλέζ Ματουιντί, τον παίκτη της Παρί Σεν Ζερμέν που σκόραρε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού της Τρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε το 2-2, και άφησε κάποιες ελπίδες στην Παρί. Πάμε να δούμε το τι έχει καταφέρει έως τώρα στην ζωή και την καριέρα του.



Τα πρώτα χρόνια

Ο Μπλέιζ Ματουιντί γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1987, στο Τουλούζ της Γαλλίας. Ο πατέρας του είναι από την Ανγκόλα, μετανάστης, και η μητέρα του είναι Γαλλίδα. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα 6 του, στην τοπική ομάδα, την US Fontenay-sous-Boys, όπου έμεινε για 5 χρόνια (ως το 1998).

Το 1998 μετακόμισε στην CO Vincennois, ενώ το 2001 πήγε στην Clairefontaine, όπου έμεινε ω το 2003. Για 1 χρονιά έπαιξε στην Creteil. Μετά από το πέρασμά του από όλες αυτές τις άσημες ομάδες, τον ανακάλυψαν οι σκάουτερ της Τρουά, κι έτσι το 2004 μετακόμισε στη γνωστή αυτή ομάδα.



Η ανάδειξη στην Τρουά


Με το που πήγε στην Τρουά, σε ηλικία μόλις 17 χρονών, έγινε επαγγελματίας. Ήταν αναντικατάστατος στην δεύτερη ομάδα, ενώ κατάφερε να παίξει και 2 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, με το ντεμπούτο του να είναι στις 4 Φεβρουαρίου του 2005, απέναντι στη Γκινγκάμπ. Στις 11 Ιανουαρίου του 2006 έβαλε το πρώτο του γκολ απέναντι στην Λιλ.


Στην Τρουά ήταν για άλλες δύο σεζόν, και σε πολύ νεαρή ηλικία κατάφερε να είναι σταθερά στην πρώτη 11άδα και με πολλές εξαιρετικές διακρίσεις. Ήδη από το 2006, όλες οι μεγάλες Γαλλικές ομάδες τον παρακολουθούσαν. Για την ιστορία, σε 3 σεζόν στην Τρουά, είχε 68 συμμετοχές, 4 γκολ και 6 ασίστ, εντυπωσιακοί αριθμοί για κάτω των 20!



Η καθιέρωση στη Σεντ Ετιέν


Στις 12 Ιουλίου του 2007, η Σεντ Ετιέν κέρδισε την κούρσα απόκτησής του, τους ανταγωνιστές Μπορντό, Λιλ, Μονακό και Μαρσέιγ, και κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της τον Ματουιντί. Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε στις 11 Αυγούστου του 2007, απέναντι στην Βαλενσιέν, ενώ το πρώτο του γκολ ήρθε 5 μέρες αργότερα απέναντι στη Σοσό.




Στη Σεντ Ετιέν υπήρξε ο απόλυτος ηγέτης επί 4 σεζόν, γεμάτες και οι 4. Κατάφερε να αγαπηθεί όσο λίγοι από την κερκίδα των πράσινων. Το Ευρωπαϊκό ντεμπούτο του το έκανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2008 εναντίον της Ισραηλινής Χάποελ Τελ Αβίβ, για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.





Στη Σεντ Ετιέν κατάφερε να δέσει άψογα με τους Λόικ Περίν και Κριστόφ Λαντρίν, προσφέροντας στιγμές απίστευτου θεάματος και συνεργασιών, ενώ και εκτός γηπέδου ήταν αχώριστοι φίλοι. Με τη φανέλα της Σεντ Ετιέν είχε ούτε λίγο ούτε πολύ... 154 συμμετοχές, 3 γκολ και 10 ασίστ!





Η απογείωση στην Παρί

Το μεγάλο βήμα για τον Ματουιντί ήρθε στις 25 Ιουλίου του 2011. Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου, η Παρί Σεν Ζερμέν, κατάφερε να τον αποκτήσει έναντι 7,5 εκατ. ευρώ. Το ντεμπούτο του με τους Παριζιάνους το έκανε στις 6 Αυγούστου του 2011, απέναντι στη Λοριάν.


Στην Παρί, αυτά τα δύο χρόνια (θα κλείσει με το τέλος της φετινής σεζόν), έχει καταφέρει να είναι από τους πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες της ομάδας. Μάλιστα, μεγάλη του μαγκιά, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, το ότι καταφέρνει να είναι βασικός και αναντικατάστατος σε έναν γαλαξία αστέρων, όπως είναι η νεόπλουτη Παρί.


Στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν είχε 35 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ. Στη δεύτερη, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι συμμετοχές του, με τις ηχηρές μεταγραφές, αλλά αυξήθηκαν κατά πολύ, καθώς έχει ήδη 45 (6 γκολ, 1 ασίστ)!!! Το γκολ της αναγνώρισης ήρθε πριν λίγες ημέρες, απέναντι στη Μπαρτσελόνα, για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.



Στην εθνική


Ο Ματουιντί υπήρξε στέλεχος των εθνικών U-19 και U-21 της Γαλλίας. Η πρώτη κλήση στην αντρική εθνική ομάδα ήρθε στις 5 Αυγούστου του 2010, σε φιλικό απέναντι στη Νορβηγία, και το ντεμπούτο ένα μήνα αργότερα εναντίον της Βοσνίας. Έκτοτε μετράει 11 συμμετοχές και ελπίζει να έχει περισσότερες στο μέλλον, μέσω της Παρί.





Βίντεο


1 σχόλιο:

  1. ειναι καλος παικτης,δινει τρεξιματα και παιζει αμυνα,κατι που δν εχει φετος η παρι αφου ολα τα λεφτα (εκτος του τιαγκο σιλβα) τα δαπανησε για επιθετικογενεις παικτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή