Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μπάγερν: Έτοιμη για όλα

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα, με αφορμή το 6-1 επί της Βέρντερ, αλλά και γενικότερα τα βήματα προόδου που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν, αποφάσισα να της κάνω ένα αφιέρωμα.

Μαζί θα δούμε τα κλειδιά της επιτυχίας και τις προοπτικές για ένα λαμπρό μέλλον.



Γενικά


Γενικά η Μπάγερν, έπειτα από ένα διάστημα 3-4 χρόνων μετά το σβήσιμο της πολύ καλής γενιάς των Καν, Οτλ, Σανιόλ, Μακάι, κλπ. έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου σε όλα τα επίπεδα. 

Έχει αναβαθμίσει τις ακαδημίες της, που κατά τη γνώμη μου είναι μέσα στις 3 καλύτερες του κόσμου, μαζί με αυτές του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα, έχει χτίσει εξαιρετικές εγκαταστάσεις (το υπερσύγχρονο αθλητικό της κέντρο είναι το κορυφαίο του πλανήτη), και φυσικά, η συνεχής αναβάθμιση του Allianz Arena, αυτού του εντυπωσιακού γηπέδου που χωράει κάτι παραπάνω από 70.000 κόσμο.

Επίσης, έχει κάνει κινήσεις στο χώρο του μάρκετινγκ που έχουν ανεβάσει τη δημοτικότητα και το brand name της σε όλο τον πλανήτη, και έτσι τα έσοδα έχουν γίνει κάτι ιλιγγιώδη ποσά. Επίσης, σύμφωνα με κάποια άρθρα, είναι ο μόνος από τους τοπ συλλόγους που σταθερά, έχουν έσοδα μεγαλύτερα από έξοδα και φυσικά κανένα χρέος.

Αγωνιστικά, έχοντας με την βοήθεια των εξαιρετικών ακαδημιών της, δημιουργήσει κάποιους εξαιρετικούς παίκτες (Λαμ, Σβαϊνστάινγκερ, Μίλερ, Κρος, Μπαντστούμπερ, Αλάμπα), κι έχοντας κάνει πανέξυπνες και πολύ εύστοχες μεταγρφαικές κινήσεις (Ρόμπεν, Ριμπερί, Νόιερ, Γκόμεζ, Γκουστάβο, Μπόατενγκ είναι μερικές από αυτές), αφού κάνει 2-3 μεταγραφές το χρόνο και σχεδόν πάντα τις βγαίνουν, έχει πάει σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ σε 3 χρόνια, αλλά τους έχει χάσει και τους 2. Πάντως, στο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια έχει πέσει θύμα των εκπλήξεων όπως Βόλφσμπουργκ, Στουτγάρδη, αλλά και της εξαιρετικής Ντόρτμουντ.

Φέτος, δείχνει ικανή να τα κάνει όλα. Έχοντας ήδη 17 βαθμούς διαφορά από την 2η Ντόρτμουντ, και δείχνοντας ασταμάτητη στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει την ευκαιρία να τελειοποιήσει τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Ανάλυση ρόστερ

Τερματοφύλακας

Κάτω από τα δοκάρια της η Μπάγερν έχει την τύχη να έχει τον κατά τη γνώμη μου καλύτερο τερματοφύλακα στον πλανήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, τον Νόιερ, οποίος είναι και ο βασικός της εθνικής Γερμανίας. Η απόλυτη σιγουριά. Για δεύτερη επιλογή έχει άλλον έναν πολύ καλό τερματοφύλακα, έμπειρο με καλή καριέρα, τον Στάρκε. 3ος ο Ριντμίλερ.

Στόπερ

Η Μπάγερν πέτυχε διάνα με τη μεταγραφή του Ντάντε. Έχει βγάλει τα χρήματά του και με το παραπάνω, καθώς έχει απίστευτη εξέλιξη και γίνεται σιγά σιγά παγκόσμιας κλάσης στόπερ. Τα σχεδόν 5 εκταομμύρια μοιάζουν ελάχιστα για τα όσα έχει προσφέρει μέχρι στιγμής στην πρώτη του σεζόν στο Μόναχο.

Από πίσω του, πλέον τραυματίας για αρκετό καιρό, είναι ο κατά τη γνώμη μου πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής που υπάρχει. Ο Μπαντστούμπερ. Πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, δυναμικός, σταθερός. Το πουλέν μου στη Μπάγερν.

Ο στόπερ που κλείνει την 3άδα παγκόσμιας κλάσης είναι ο Μπόατενγκ. Ο Γερμανός που παίζει άνετα και ως δεξί μπακ, έχει πολύ ποιότητα, και προσδίδει μια σίγουρη λύση στα μετόπισθεν. 4η επιλογή είναι ο έμπειρος Φαν Μπούιτεν, ο οποίος μάλλον λόγω ηλικίας θα αντικατασταθεί το καλοκαίρι από τον ήδη κλεισμένο ταλαντούχο στόπερ της Μάιντζ, τον Κίρχοφ.

Πλάγιοι μπακ

Εντάξει, για τον Λαμ δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο επί χρόνια αρχηγός της Μπάγερν και της εθνικής, από αυτόν ξεκινάει πάντα η αρχική 11άδα. Σταθερός ανασταλτικά, με πολύ καλές πρωοθήσεις και ωραίες σέντρες. Από πίσω του, ο Ραφίνια, ο οποίος αν και είναι κάπως ανεπαρκής αμυντικά, επιθετικά βοηθάει πάρα πολύ.

Στα αριστερά, βρίσκεται ένας 20άρης που παίζει με ωριμότητα 30άρη. Μιλάω για τον Αλάμπα, ο οποίος από τα 19 του είναι αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας της Μπάγερν. Ταχύτατος, παθιασμένος, δυνατός, έχει τα φόντα να είναι ο αριστερός μπακ της Μπάγερν για τα επόμενα 15 χρόνια. Back up του, άλλος ένας νεαρός και εξίσου καλός, ο Κοντέντο.

Αμυντικά-κεντρικά χαφ

Η μεταγραφή της χρονιάς στην Ευρώπη είναι το βασικό αμυντικό χαφ της Μπάγερν. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον Χάβι Μαρτίνεζ, τον Ισπανό που πέρυσι ήταν από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής πορείας της Μπιλμπάο στο Γιουρόπα, και που φέτος είναι ο πιο σταθερός παίκτης της Μπάγερν. Φροντίζει με κάθε ευκαιρία να δικαιολογεί τα 40 μύρια-μεταγραφή ρεκόρ- που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του.

Δίπλα του στο κέντρο είναι ένα τεθωρακισμένο με χέρια και πόδια, που είναι γνωστός εδώ και χρόνια στο ευρύ κοινό. Για τον Σβαϊστάινγκερ λέω, που πραγματικά τα κάνει όλα: τρέχει, καλύπτει, κόβει, κλέβει, πρωοθεί, δημιουργεί, σουτάρει, σκοράρει. Τι άλλο να ζητήσεις; Ο ''Σβάινι'' είναι ο ορισμός του box-to-box μέσου, ή αλλιώς 8άρι.

Πίσω τους έχουν έναν ακούραστο εργάτη και αθόρυβο ποδοσφαιριστή, που πέρυσι που δεν ήταν ο Μαρτίνεζ και ήταν βασικός, έβγαζε μάτια και έκανε όλη τη βρόμικη δουλειά της Μπάγερν. Ο Λουίζ Γκουστάβο καταπίνει πολλά χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι και κόβει ότι πάει να περάσει από τον άξονα.

4η επιλογή είναι ένα μεγάλο ταλέντο που προορίζεται για νέος Σβαϊνστάινγκερ, και αυτός είναι ο Τούρκος ο Εμρέ Τσαν.

Εξτρέμ-10άρια

Για τα βασικά εξτρέμ της Μπάγερν δεν χρειάζεται να πω πολλά. Ρόμπεν-Ριμπερί. Ταχύτατοι με και χωρίς τη μπάλα, έφεση στο σκοράρισμα, πολύ καλά πόδια και οι δύο. Αν δεν ήταν, κυρίως ο Ρόμπεν, τόσο επιρρεπείς στους τραυματισμούς (και προβληματικοί χαρακτήρες επίσης) θα είχαν και οι δύο από μια Χρυσή Μπάλα.

Πίσω τους, ο αποκτηθέντας το καλοκαίρι, ο Ελβετός ο Σακίρι, ο οποίος θεωρείται από τα next big thing του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πέρυσι έβγαλε μάτια με τη Βασιλεία και τον ήθελε η μισή Ευρώπη, με τη Μπάγερν να βγαίνει νικήτρια. Ο Σακίρι, για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι μία πιο βελτιωμένη έκδοση του Γουόλκοτ της Άρσεναλ.

Η Μπάγερν έχει τη χαρά να έχει στο ρόστερ της τα δύο καλύτερα 10άρια του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Μίλερ και Κρος. Δημιουργικά εξαιρετικοί, με πολύ καλή κάθετη πάσα και γίνονται κρυφοί κυνηγοί όποτε χρειαστεί. Ο Κρος είναι πολύ καλός και ανασταλτικά ενώ ο Μίλερ σκοράρει πολύ συχνά. Και οι δύο είναι σχετικά νεαροί σε ηλικία και αναμένεται να αφήσουν εποχή.

Φορ

Πέρυσι όλο το κουπί το τράβηξε ο Γκόμεζ, ο οποίος είναι πραγματικά μεγάλος γκολτζής. Φέτος, ειδικά με τον τραυματισμό του, η προσθήκη του Μάντζουκιτς έχει αποδειχθεί κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Έχει πετύχει πάρα πολλά γκολ, και πλέον που ο Γκόμεζ έχει επιστρέψει, πραγματικά δεν ξέρει ο Χάινκες ποιον να πρωτοβάλει, έχοντας το καλύτερο δίδυμο περιοχάτων φορ του κόσμου.

3η επιλογή ένας φορ που είχε γράψει ιστορία παλαιότερα με τη Μπάγερν, και φέτος φαίνεται συνεπής όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Αυτός είναι ο Περουβιανός Κλαούντιο Πιζάρο.

Μέλλον

Το μέλλον, αφορά το καλοκαίρι και έπειτα. Δηλαδή, τότε που έρχεται ο Γκουαρδιόλα ως προπονητής. Τότε, με άλλες 2-3 μεταγραφές παγκόσμιας κλάσης όπως οι φετινές, και με εξέλιξη παικτών από τις ακαδημίες, έχει όλα τα φόντα να γίνει η νέα δυναστεία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

4 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι η Μπάγερν, από τώρα και για τα επόμενα χρόνια (τουλάχιστον 5) θα στοχεύει στην κατάκτηση όλων των θεσμών που θα συμμετέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως Τζιμ. Και αν συνεχισει ετσι, θα το πετυχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Jim.Η Μπάγερν έχει πάντα πολύ καλό σχεδιασμό και είναι από τις πιο σαβαρές ομάδες στον κόσμο. Φέτος κανείς δεν θέλει να πέσει πάνω της.Ωστόσο, ο Γκουαρντιόλα πρέπει να δέσει μαζί τους. Θα βρει έτοιμη ομάδα και πρέπει να σκεφτεί καλά εάν πρέπει να την πειράξει η όχι ειδικά την πρώτη χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ωραια η αναλυση,πραγματικα η μπαγερν εχει πολυ καλη ομαδα αλλα εχει και μερικα μειονεκτηματα οπως το σχετικα μικρο βαθος παγκου σε σχεση με αλλες μεγαλες ευρωπαικες ομαδες,πχ η ρεαλ,η μπαρτσελονα η τσελσι και η ματσεστερ εχουν 2 11αδες ετοιμοπολεμες και ισαξιες ενω η μπαγερν εχει ενα ΦΟΒΑΡΟ ροστερ 15 παικτων περιπου και απο εκει και περα οχι και τοσο καλους.

    το μονο σημειο που διαφωνω ειναι στον τερματοφυλακα,πολυ καλος ο νοιερ και νεος (26 χρονων) αλλα αυτη τη στιγμη θεωρω καλυτερο τον τσεχ (ειδικα μετα τις περσινες εμφανισεις).

    η γνωμη μου ειναι πως ειναι λαθος η προσληψη του γκουαρδιολα καθως η φιλοσοφια του δεν ταιριαζει στην μπαγερν.ισως να δουμε αποχωρησεις παικτων αν προσπαθησει να την μετατρεψει σε νεα μπαρτσελονα....ο χρονος θα δειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή