Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

English Football Lessons 1

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνουμε διάφορα αφιερώματα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, τις ομάδες, το κοινωνικό τους πρόσωπο, (ενώ θα αποφύγουμε τη σύγκριση με το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς η διαφορά είναι χαώδης)...

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την εν δυνάμει πρωταθλήτρια Αγγλίας Manchester City και θα αναλύσουμε το πρόγραμμα "Success Through Sports".


Η ομάδα της City έχει κάνει τρομερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος πέρυσι. Παράλληλα όμως συνδράμει σημαντικά και στην τοπική κοινωνία και την πόλη του Manchester. Το Success Through Sports είναι ένα πρόγραμμα ανέργων που υλοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η City και στόχο έχει να τους δώσει ένα κίνητρο για να ενεργοποιηθούν και πάλι στην τοπική κοινωνία, μέσω της ενασχόλησής τους με το αγαπημένο τους Club αλλά και μέσω του ποδοσφαίρου που υπερ-αγαπούν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια 8 εβδομάδες και μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες του Manchester, μακροχρόνια άνεργοι, από 18 - 35 χρονών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά και ποδοσφαιριστές της ομάδας, όπως ο Jack Rodwell και ο Javi Garcia (στην παρακάτω φωτογραφία τους βλέπετε να συμμετέχουν ενεργά σε μια από τις προπονήσεις του προγράμματος).



Μπορούν λοιπόν, να παίξουν ποδόσφαιρο, να γνωρίσουν από κοντά τα ινδάλματά τους, ενώ αφού έχουν ολοκληρώσει το σχετικό σεμινάριο μπορούν να αποκτήσουν το FA level 1 Coaching Budge, το οποίο είναι το πρώτο βήμα για να πιστοποιηθεί κάποιος ως προπονητής. Από εκεί και πέρα μπορούν να συνεχίσουν με άλλα σεμινάρια (FA Coaching Course 2, 3 και μετά Uefa B License και τέλος το Uefa A License). Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούν και ένα σεμινάριο για CV writing και Interview Techniques.

Υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο Michael Geary (Bus. Development Manager Man. City). Βοηθός του στο συγκεκριμένο έργο ένας πρώην σπουδαστής του προγράμματος ο Sam Brown (Aspirations Co-Ordinator). O Sam έβγαλε τα εσώψυχά του μπροστά στην κάμερα: 

"Ήμουν ένας μακροχρόνια άνεργος. Έβγαινα συχνά έξω με φίλους και πολλές φορές κατέληγα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, επειδή δημιουργούσα φασαρίες, υπό την επήρεια αλκοόλ. Μια μέρα κατά τύχη έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο σχετικά με ένα πρόγραμμα της City. Με δέχθηκαν και ολοκλήρωσα το πρόγραμμα. Πλέον εργάζομαι για την City και κάνω αυτό που αγαπάω, ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και με την ομάδα μου, ενώ ταυτόχρονα βοηθάω άλλους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους"

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 1996 (!), ενώ πλέον έχει φτάσει στο σημείο να απασχολεί 24 άτομα full time προσωπικό και άλλα 26 άτομα part - timers.


Πηγή: BBC 1

1 σχόλιο:

  1. VardARI, σπουδαία αναφορά για ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον θέμα.. Όπως το λες.. Πραγματικά μαθήματα είναι αυτά..

    Οι ομάδες, έχουν και κοινωνικό ρόλο. Άλλωστε υποστηρίζονται από τα μέλη της κοινωνίας...

    Δεν το γνώριζα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι σπουδαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή